Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor: reacțiile de hipersensibilitate la vaccin, studiate de cercetători

©

Autor:

Vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor: reacțiile de hipersensibilitate la vaccin, studiate de cercetători
Reacțiile de hipersensibilitate la vaccinuri, majoritatea de tip local, apar la 1 din 50.000 până la 1 din 100.000 de doze. Reacțiile sistemice, considerate reacții alergice severe, sunt minoritare și apar de cele mai multe ori ca răspuns la una dintre componentele vaccinului. O nouă lucrare, publicată în jurnalul Pediatric Allergy and Immunity, oferă o imagine de ansamblu utilă a acestor reacții în legătură cu vaccinurile pediatrice.
Un istoric de alergie la ou, gelatină, galactoză sau lapte, este adesea citat ca motiv pentru a refuza vaccinarea copiilor cu anumite tipuri de vaccinuri. În cazul alergiei la ou, majoritatea vaccinurilor pot fi utilizate fără probleme, cu excepția vaccinului împotriva febrei galbene, care conține o cantitate crescută de albumină de ou. Chiar și în cazul acestuia, vaccinarea poate fi posibilă, însă se impune efectuarea unui test pre-vaccin pentru hipersensibilitate la vaccin.

Cu vaccinurile cu acid ribonucleic mesager (ARNm) de la Pfizer/BioNTech și Moderna direcționate împotriva virusului SARS-CoV-2, incidența anafilaxiei, cea mai severă formă de reacție de hipersensibilitate, a fost raportată a fi de 11 cazuri la fiecare un milion de injecții cu prima doză și 2,5 la fiecare un milion de injecții cu a doua doză. De-a lungul timpului, incidența anafilaxiei cu vaccinul Pfizer a scăzut la 4,7 și apoi la 0,46 cazuri la fiecare un milion de doze până în aprilie 2021.

Cu toate acestea, un studiu prospectiv a scos la îndoială sistemul de raportare responsabil pentru această estimare, arătând o incidență comparabilă de 0,027% și, respectiv, 0,023% cu Pfizer și Moderna. Cele mai multe astfel de reacții au fost la femei și 86% au apărut în decurs de o jumătate de oră de la vaccinarea cu Pfizer, sau la maximum 15 minute de la vaccinarea cu Moderna. Nu au fost raportate decese din această cauză.

Factorii de risc, arată autorii, au inclus alergiile alimentare și reacțiile la medicamente, vaccinuri, pisici, câini, fluturi, veninul de meduză, polisorbat de polietilen glicol-80 (PEG-PS-80), alți excipienți de vaccin și substanțe de contrast care conțin iod sau gadoliniu, precum și antecedentele de hipersensibilitate la prima doză. Cu toate acestea, multe astfel de reacții au apărut fără niciun factor de risc anterior, indicând necesitatea de a avea la îndemână unități de urgență și o perioadă de observație de cel puțin jumătate de oră la cei cu antecedente de anafilaxie la alte substanțe.

sursa: News Medical
foto: Ira Lichi/Shutterstock

Data actualizare: 02-02-2022 | creare: 02-02-2022 | Vizite: 351
Bibliografie
Vaccine hypersensitivity in children, link: https://www.news-medical.net/news/20220131/Vaccine-hypersensitivity-in-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: