Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2

©

Autor:

Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2

În ciuda apariției noilor mutații ale SARS-CoV-2, tulpina G rămâne în continuare cea mai răspândită din Europa, în defavoarea tulpinii L care a înregistrat o scădere a incidenței. Studiile pentru dezvoltarea unui vaccin eficient sunt încă în desfășurare.
Până la momentul actual, oamenii de știință au identificat nu mai puțin de 6 tulpini ale SARS-CoV-2, dar deși virusul prezintă un anumit grad de variabilitate, studiile aflate în curs pentru dezvoltarea unui vaccin nu sunt influențate.

Un grup științific din cadrul Universității din Bologna a realizat un studiu cuprinzând 48.635 de genoame virale izolate de la pacienții din diferite arii geografice. Datele obținute au fost esențiale pentru a înțelege răspândirea virusului precum și gradul de apariție a noilor mutații.

Comparând rezultatele obținute în cazul SARS-CoV-2 cu cele de la gripa comună, s-a observat că noul coronavirus are o variabilitate mică, identificându-se șapte mutații pe fiecare probă, în timp ce virusurile gripale au o variabilitate de două ori mai mare.

Inițial a fost identificată o singură tulpină, tulpina L, originară din Wuhan, urmând mai apoi identificarea altor cinci tulpini.
Prima mutație identificată a fost tulpina S, urmată de tulpinile V și G, iar recent cercetătorii au identificat apariția unor subtipuri ale tulpinii G, respectiv GR și GH, acestea din urmă fiind cele mai răspândite.
Deși în prezent sunt cunoscute șase tulpini, cercetătorii lucrează la un vaccin eficient împotriva tuturor tulpinilor.

Alături de cele două subtipuri ale sale, tulpina G, este singura capaibilă să modifice structura ARN polimerazei, precum și a proteinei spike din structura virusului, efectul final fiind sporirea transmiterii virale.

În ceea ce privește distribuția geografică, subtilul GR este frecvent în Italia și America de Sud, iar subtilul GH înregistrează o frecvență crescută în Franța, Germania și America de Nord. Deși în Asia inițial exista o predominanță a tulpinii L, originară în acea zonă, ulterior a fost înregistrată o creștere a cazurilor cu tulpini G, GR și GH.

Parcursul evolutiv al pandemiei a cunoscut o creștere marcată a cazurilor de infecție cu tulpini G, GH și GR, în timp ce infecțiile cu tulpini L și V au înregistrat o pantă descendentă, având tendința de dispariție. Totodată tulpina S este găsită în puține zone din America și Spania.

Studiile sunt în continuă desfășurare, grupurile oamenilor de știință lucrând neîntrerupt pentru identificarea unor mutații rare ce impun monitorizare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-08-2020 | creare: 04-08-2020 | Vizite: 508
Bibliografie
The six strains of SARS-CoV-2, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200803105246.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum