Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2

Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2

©

Autor:

Cele șase tulpini ale SARS-CoV-2

În ciuda apariÈ›iei noilor mutaÈ›ii ale SARS-CoV-2, tulpina G rămâne în continuare cea mai răspândită din Europa, în defavoarea tulpinii L care a înregistrat o scădere a incidenÈ›ei. Studiile pentru dezvoltarea unui vaccin eficient sunt încă în desfășurare.
Până la momentul actual, oamenii de È™tiință au identificat nu mai puÈ›in de 6 tulpini ale SARS-CoV-2, dar deÈ™i virusul prezintă un anumit grad de variabilitate, studiile aflate în curs pentru dezvoltarea unui vaccin nu sunt influenÈ›ate.

Un grup È™tiinÈ›ific din cadrul Universității din Bologna a realizat un studiu cuprinzând 48.635 de genoame virale izolate de la pacienÈ›ii din diferite arii geografice. Datele obÈ›inute au fost esenÈ›iale pentru a înÈ›elege răspândirea virusului precum È™i gradul de apariÈ›ie a noilor mutaÈ›ii.

Comparând rezultatele obÈ›inute în cazul SARS-CoV-2 cu cele de la gripa comună, s-a observat că noul coronavirus are o variabilitate mică, identificându-se È™apte mutaÈ›ii pe fiecare probă, în timp ce virusurile gripale au o variabilitate de două ori mai mare.

IniÈ›ial a fost identificată o singură tulpină, tulpina L, originară din Wuhan, urmând mai apoi identificarea altor cinci tulpini.
Prima mutaÈ›ie identificată a fost tulpina S, urmată de tulpinile V È™i G, iar recent cercetătorii au identificat apariÈ›ia unor subtipuri ale tulpinii G, respectiv GR È™i GH, acestea din urmă fiind cele mai răspândite.
DeÈ™i în prezent sunt cunoscute È™ase tulpini, cercetătorii lucrează la un vaccin eficient împotriva tuturor tulpinilor.

Alături de cele două subtipuri ale sale, tulpina G, este singura capaibilă să modifice structura ARN polimerazei, precum și a proteinei spike din structura virusului, efectul final fiind sporirea transmiterii virale.

În ceea ce priveÈ™te distribuÈ›ia geografică, subtilul GR este frecvent în Italia È™i America de Sud, iar subtilul GH înregistrează o frecvență crescută în FranÈ›a, Germania È™i America de Nord. DeÈ™i în Asia iniÈ›ial exista o predominanță a tulpinii L, originară în acea zonă, ulterior a fost înregistrată o creÈ™tere a cazurilor cu tulpini G, GR È™i GH.

Parcursul evolutiv al pandemiei a cunoscut o creÈ™tere marcată a cazurilor de infecÈ›ie cu tulpini G, GH È™i GR, în timp ce infecÈ›iile cu tulpini L È™i V au înregistrat o pantă descendentă, având tendinÈ›a de dispariÈ›ie. Totodată tulpina S este găsită în puÈ›ine zone din America È™i Spania.

Studiile sunt în continuă desfășurare, grupurile oamenilor de È™tiință lucrând neîntrerupt pentru identificarea unor mutaÈ›ii rare ce impun monitorizare.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-08-2020 | creare: 04-08-2020 | Vizite: 499
Bibliografie
The six strains of SARS-CoV-2, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200803105246.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecÈ›iei cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluÈ›ia epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China creÈ™te uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum