Scanarea facială oferă informații despre rapiditatea cu care îmbătrânim

©

Autor: Redacția ROmedic

Scanarea facială oferă informații despre rapiditatea cu care îmbătrânim
Scanarea tridimensională a componentelor faciale se pare că ar oferi indicii mult mai precise despre nivelul de îmbătrânire al unei persoane decât o pot face testele și analizele medicale.

La această concluzie au ajuns autorii chinezi ai unui studiu publicat la sfârșitul lunii martie în jurnalul științific Cell Research. În plus, modelul computerizat dezvoltat de echipa de cercetare poate „spune” dacă o persoană îmbătrânește mai repede decât o arată vârsta sa biologică, sau dimpotrivă, dacă procesul este mai lent.

332 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 17 și 77 de ani, au participat la acest studiu. Scanarea 3D a fețelor tuturor participanților a stat la baza creării modelului predictiv al vârstei, care generează o hartă a feței umane luând în considerare trăsăturile faciale cele mai reprezentative pentru îmbătrânire: lăsarea buzei superioare, subțierea buzelor, micșorarea gingiilor, căderea colțurilor ochilor, proeminența nasului, creșterea distanței dintre nas și gură.

S-a observat că la participanții până în 40 de ani, la aceeași vârstă biologică, vârsta indicată de trăsăturile faciale prezenta o variație între persoane de până la 6 ani. După 40 de ani, această variație s-a dovedit a fi și mai mai mare. Practic, ideea cunoscută de mult, conform căreia oamenii care arată mai tineri decât vârsta biologică îmbătrânesc mai încet este sugerată și de rezultatele acestui studiu.

Cercetătorii au comparat datele obținute prin scanarea facială cu rezultatele analizelor de sânge ale participanților (colesterol, acid uric și albumina din sânge) și au aflat că vârsta estimată pe baza scanării 3D a fost mult mai precisă.

Trăsăturile faciale oferă indicii și asupra comportamentelor care ne afectează sănătatea. De exemplu, fumatul pe termen lung duce la apariția de riduri în jurul gurii, în timp ce la consumatorii de alcool nasul se înroșește și devine mai „borcănat” către vârf.

Rezultatele obținute de cercetătorii chinezi necesită să fie validate și de alte studii, care să includă și grupuri de control pentru comparație, pentru că acesta nu a reușit să arate dacă într-adevăr unele persoane îmbătrânesc fizic mai repede decât altele.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 03-05-2019 | creare: 03-04-2015 | Vizite: 1968
Bibliografie
Face scans show how fast a person is aging, link: https://medicalxpress.com/news/2015-03-scans-fast-person-aging.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum facem față îmbătrânirii?
  • Biologii au identificat o genă care poate încetini îmbatranirea
  • Obiceiuri zilnice care te îmbătrânesc prematur
  •