Un compus care susține sănătatea digestivă ar putea trata alergiile alimentare

©

Autor:

Un compus care susține sănătatea digestivă ar putea trata alergiile alimentare
Expunerea la butirat (un compus produs de bacteriile intestinale) a șoarecilor cu alergie la arahide a arătat efecte pozitive în cadrul unui studiu experimental recent, oferind șoarecilor protecție împotriva alergiei. Potrivit autorilor, tratamentul ar putea contracara și alte alergii alimentare, precum și unele boli inflamatorii.
Expunerea oamenilor cu alergii alimentare la alimentele care le declanșează alergia este, de cele mai multe ori, asociată cu apariția unor simptome ușoare, precum prurit, greață, erupții cutanate sau secreții apoase. Există, însă, persoane cu alergii alimentare care pot prezenta simptome mult mai severe în urma expunerii la alergeni, în cazul cărora consecințele pot fi unele potențial fatale.

Un compus bacterian produs de microbiomi sănătoși, numit butirat, a arătat rezultate promițătoare împotriva reacțiilor alergice în testele de laborator, însă medicamentul este dificil de administrat pe cale orală, din cauza mirosului său extrem de neplăcut. Oamenii de știință descriu o nouă modalitate de administrare a medicamentului și raportează că acesta estw eficient împotriva alergiilor la arahide la șoareci. Tratamentul ar putea în viitor să stopeze multe tipuri de alergii alimentare și boli inflamatorii.

Pentru conceperea unui nou sistem de livrare a butiratului, care să facă insesizabil mirosul compusului, cercetătorii au asamblat în agregate polimeri formați prin polimerizarea a doi manomeri cu grupare butirat. Astfel, cercetătorii au reușit să ascundă mirosul și gustul compusului. Agregatelor formate au fost administrate șoarecilor de laborator programați genetic pentru a nu avea bacterii intestinale sănătoase sau a căror mucoasă intestinală funcționa necorespunzător.

Tratamentul a restabilit bariera de protecție a intestinului și microbiomul, în general prin creșterea producției de peptide, responsabile cu distrugerea bacteriilor dăunătoare, ceea ce a făcut loc bacteriilor producătoare de butirat. Șoarecii, care în mod normal sufereau de o alergie severă la arahide, au fost ulterior expuși la  arahide, fără a se observa niciun șoc anafilactic.

În continuare, cercetătorii își propun efectuarea unor studii pe animale mai mari, un ultim stadiu înainte de demararea studiilor clinice umane. În cazul în care rezultatele studiilor ulterioare vor fi aceleași, iar tratamentul va primi aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente, agregatele cu butirat vor deveni o soluție de stopare a alergiilor severe.

sursa: Science Daily
foto: mahirart/shutterstock.com

Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 363
Bibliografie
Food allergies can be reversed in mice by targeting the microbiome, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220822130439.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
  • Un nou dispozitiv pentru detectarea rapidă a alergenilor alimentari
  • Alergiile alimentare și tipurile de personalitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum