Un compus care susține sănătatea digestivă ar putea trata alergiile alimentare

Un compus care susține sănătatea digestivă ar putea trata alergiile alimentare

©

Autor:

Un compus care susține sănătatea digestivă ar putea trata alergiile alimentare
Expunerea la butirat (un compus produs de bacteriile intestinale) a È™oarecilor cu alergie la arahide a arătat efecte pozitive în cadrul unui studiu experimental recent, oferind È™oarecilor protecÈ›ie împotriva alergiei. Potrivit autorilor, tratamentul ar putea contracara È™i alte alergii alimentare, precum È™i unele boli inflamatorii.
Expunerea oamenilor cu alergii alimentare la alimentele care le declanÈ™ează alergia este, de cele mai multe ori, asociată cu apariÈ›ia unor simptome uÈ™oare, precum prurit, greață, erupÈ›ii cutanate sau secreÈ›ii apoase. Există, însă, persoane cu alergii alimentare care pot prezenta simptome mult mai severe în urma expunerii la alergeni, în cazul cărora consecinÈ›ele pot fi unele potenÈ›ial fatale.

Un compus bacterian produs de microbiomi sănătoÈ™i, numit butirat, a arătat rezultate promițătoare împotriva reacÈ›iilor alergice în testele de laborator, însă medicamentul este dificil de administrat pe cale orală, din cauza mirosului său extrem de neplăcut. Oamenii de È™tiință descriu o nouă modalitate de administrare a medicamentului È™i raportează că acesta estw eficient împotriva alergiilor la arahide la È™oareci. Tratamentul ar putea în viitor să stopeze multe tipuri de alergii alimentare È™i boli inflamatorii.

Pentru conceperea unui nou sistem de livrare a butiratului, care să facă insesizabil mirosul compusului, cercetătorii au asamblat în agregate polimeri formaÈ›i prin polimerizarea a doi manomeri cu grupare butirat. Astfel, cercetătorii au reuÈ™it să ascundă mirosul È™i gustul compusului. Agregatelor formate au fost administrate È™oarecilor de laborator programaÈ›i genetic pentru a nu avea bacterii intestinale sănătoase sau a căror mucoasă intestinală funcÈ›iona necorespunzător.

Tratamentul a restabilit bariera de protecÈ›ie a intestinului È™i microbiomul, în general prin creÈ™terea producÈ›iei de peptide, responsabile cu distrugerea bacteriilor dăunătoare, ceea ce a făcut loc bacteriilor producătoare de butirat. Șoarecii, care în mod normal sufereau de o alergie severă la arahide, au fost ulterior expuÈ™i la  arahide, fără a se observa niciun È™oc anafilactic.

În continuare, cercetătorii îÈ™i propun efectuarea unor studii pe animale mai mari, un ultim stadiu înainte de demararea studiilor clinice umane. În cazul în care rezultatele studiilor ulterioare vor fi aceleaÈ™i, iar tratamentul va primi aprobarea AdministraÈ›iei pentru Alimente È™i Medicamente, agregatele cu butirat vor deveni o soluÈ›ie de stopare a alergiilor severe.

sursa: Science Daily
foto: mahirart/shutterstock.com

Data actualizare: 24-08-2022 | creare: 24-08-2022 | Vizite: 334
Bibliografie
Food allergies can be reversed in mice by targeting the microbiome, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220822130439.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecÈ›ie împotriva alergiilor alimentare
  • Un nou dispozitiv pentru detectarea rapidă a alergenilor alimentari
  • Alergiile alimentare È™i tipurile de personalitate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum