Tehnologia ARNm, utilizată pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV

©

Autor:

Tehnologia ARNm, utilizată pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV
Un vaccin experimental HIV bazat pe ARN mesager, aceeași platformă de tehnologie utilizată în două vaccinuri împotriva COVID-19, arată rezultate promițătoare în studiile de laborator efectuate pe șoareci și primate non-umane, potrivit oamenilor de știință de la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, parte a Institului Național de Sănătate din SUA.
Rezultatele studiului, publicate în Nature Medicine, arată că noul vaccin a fost sigur și a determinat formarea de anticorpi și răspunsuri imune celulare împotriva unui virus asemănător HIV. Macacii Rhesus imunizați au avut un risc de infecție cu 79% mai mic pe expunere cu virusul imunodeficienței umane simian (SHIV), în comparație cu animalele nevaccinate.

Vaccinul experimental funcționează ca două dintre vaccinurile ARNm dezvoltate pentru a stopa pandemia COVID-19. Comparativ cu vaccinurile împotriva COVID-19, vaccinul împotriva HIV oferă instrucțiuni codificate pentru fabricarea a două proteine ​​cheie pentru HIV, Env și Gag. Celulele musculare dintr-un animal inoculat asamblează cele două proteine ​​pentru a produce particule asemănătoare virusului (VLP) împânzite cu numeroase copii ale proteinei Env pe suprafața lor. Deși nu pot provoca infecții sau boli, deoarece le lipsește codul genetic complet al HIV, aceste VLP se potrivesc cu HIV întreg, infecțios, în ceea ce privește stimularea răspunsurilor imune adecvate.

În studiile cu șoareci, două injecții cu vaccinul ARNm care formează VLP au indus anticorpi neutralizanți la toate animalele, raportează anchetatorii. Echipa a testat apoi vaccinul la macaci. Deși la macaci dozele de ARNm administrate au fost mari, vaccinul a fost bine tolerat și a produs doar efecte adverse ușoare, temporare, cum ar fi pierderea poftei de mâncare. Până în săptămâna 58, toți macacii vaccinați au dezvoltat niveluri măsurabile de anticorpi neutralizanți direcționați împotriva majorității tulpinilor într-un panel de testare de 12 tulpini diferite de HIV.

Începând cu săptămâna 60, animalele imunizate și un grup de control de macaci neimunizați au fost expuse săptămânal, prin mucoasa rectală, la SHIV. Deoarece primatele non-umane nu sunt susceptibile la HIV-1, oamenii de știință folosesc un SHIV himeric în condiții experimentale. După 13 inoculări săptămânale, doi din șapte macaci imunizați au rămas neinfectați. Celelalte animale imunizate au avut o întârziere generală a infecției, care a avut loc, în medie, după opt săptămâni. În schimb, animalele neimunizate s-au infectat în medie după trei săptămâni.

sursa: Medical News

Data actualizare: 13-12-2021 | creare: 13-12-2021 | Vizite: 404
Bibliografie
Investigational mRNA-based HIV vaccine shows promise in mice and non-human primates, link: https://www.news-medical.net/news/20211209/Investigational-mRNA-based-HIV-vaccine-shows-promise-in-mice-and-non-human-primates.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccin experimental anti-HIV, rezultate promițătoare în prima fază de testare
  • O nouă invenție poate revoluționa medicina modernă
  • Prima abordare matematică care permite măsurarea ARNm-ului total specific tumorii din probe canceroase și non-canceroase
  •