Acizii grași Omega-6 ar putea reduce riscul de tulburare bipolară

©

Autor:

Acizii grași Omega-6 ar putea reduce riscul de tulburare bipolară
Oamenii de știință australieni au explorat legătura dintre acizii grași omega-6 și riscul de tulburare bipolară prin utilizarea randomizării mendeliene. Cercetarea a implicat analiza a 913 metaboliți la 14.296 de europeni, identificând 33 de metaboliți, majoritatea lipide, asociate cu riscul de tulburare bipolară.
Tulburarea bipolară este o afecțiune debilitantă a dispoziției, caracterizată prin episoade recurente de manie și depresie, cu risc ereditar ridicat. În acest context, studiul a arătat că o predispoziție genetică pentru nivele mai ridicate de lipide conținând acid arahidonic este asociată cu un risc scăzut de tulburare bipolară, în timp ce niveluri scăzute ale acestui acid sunt legate de un risc crescut.

Acidul arahidonic, găsit în carne, fructe de mare, dar și sintetizat din acidul linoleic prezent în nuci, semințe și uleiuri; este esențial pentru dezvoltarea creierului infantil, fiind adăugat și în formulele pentru sugari.

Concluziile studiului publicat în Biological Psychiatry sugerează că suplimentarea cu acid arahidonic ar putea reprezenta o potențială intervenție preventivă sau terapeutică pentru tulburarea bipolară, mai ales la persoanele cu riscuri genetice. Totuși, este necesară realizarea de studii preclinice și încercări controlate randomizate pentru a determina valoarea preventivă sau terapeutică a suplimentării cu acid arahidonic.

Prof. Elina Hyppönen de la Universitatea din Australia de Sud, coautor al studiului, subliniază nevoia de cercetări suplimentare pentru a evalua riguros potențialul suplimentării cu acid arahidonic în prevenția și tratamentul tulburării bipolare, precizând că aceste descoperiri susțin posibilitățile de intervenții precise în sănătatea nutrițională a copiilor pentru dezvoltarea creierului, însă mai multe informații sunt necesare pentru a înțelege legătura cu tulburarea bipolară.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-05-2024 | creare: 08-05-2024 | Vizite: 254
Bibliografie
Study: Omega-6 fatty acids could reduce the risk of bipolar disorder, link: https://www.news-medical.net/news/20240506/Study-Omega-6-fatty-acids-could-reduce-the-risk-of-bipolar-disorder.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburarea bipolară - acum se poate ști cine va răspunde la tratamentul cu litiu
  • BiAffect - aplicația pentru detectarea modificărilor dispoziției în tulburarea bipolară
  • Genele pot indica persoanele care răspund la tratamentul cu litiu
  •