Terapia combinată cu bacteriofagi poate ținti precis bacteriile asociate bolilor inflamatorii intestinale fără a afecta bacteriile benefice
![Terapia combinată cu bacteriofagi poate ținti precis bacteriile asociate bolilor inflamatorii intestinale fără a afecta bacteriile benefice](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42546.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Una dintre principalele probleme în cazul terapiei cu bacteriofagi este competiția neîntreruptă dintre aceștia și bacterii. De exemplu, dacă un singur bacteriofag acționează asupra unei bacterii, atunci bacteria va dezvolta foarte rapid mecanisme de rezistență.
Cercetătorii au folosit pentru prima dată o terapie administrată oral împotriva anumitor bacterii ce contribuie la apariția inflamației intestinale. Se dorește ca noua abordare cu bacteriofagi să poată fi adaptată împotriva mai multor agenți patogeni și, de asemenea, împotriva celor implicați în boli ca obezitatea, diabetul, cancerul sau bolile neurodegenerative.
În cadrul studiului s-au comparat compozițiile microbiomului a 537 de pacienți cu boli inflamatorii intestinale față de pacienți sănătoși din lotul de control. Astfel, s-a observat că pacienții cu afecțiuni intestinale au prezentat multiple tulpini ale bacteriei Klebsiella pneumoniae la nivel digestiv, în special în timpul puseelor de boală. Atunci când acest grup de bacterii a fost transplantat la șoareci, animalele au dezvoltat o inflamație intestinală severă.
Echipa de cercetători a izolat mii de bacteriofagi din diverse probe. Ulterior, s-au identificat aproximativ 40 de bacteriofagi eficienți împotriva tulpinilor de Klebsiella pneumoniae, inclusiv cele care au dezvoltat rezistență la fagi. S-au testat diferite grupuri de bacteriofagi, deoarece fiecare fag folosește un receptor diferit pentru a pătrunde într-o celulă bacteriană, pe care ulterior o distruge prin diferite mecanisme. Astfel, se previne apariția bacteriilor rezistente la fagi.
Cea mai eficientă combinație conține 5 bacteriofagi, care au reușit să suprime tulpinile de Klebsiella pneumoniae, atât in vitro, cât și in vivo, la șoareci.
De asemenea, s-au selectat 2 fagi din amestec pentru a fi testați într-un studiu clinic de fază 1 care a inclus 18 persoane sănătoase. Experimentul a arătat că fagii au rămas activi și în concentrații crescute la nivel digestiv atunci când au fost administrați alături de antiacide, fără a influența microbiomul înconjurător.
Combinația de 5 fagi urmează a fi testată și într-un studiu clinic care să includă pacienți cu boli inflamatorii intestinale. Medicina de precizie va permite în viitor utilizarea terapiei cu fagi adaptată fiecărui pacient pentru a elimina doar bacteriile ce contribuie la apariția inflamației.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sucul fermentat de merișoare poate fibenefic pentru sănătatea intestinului
- Tratamente non-invazive pentru hemoroizi: Cum să scapi de disconfort fără tăieturi
- Cercetătorii au identificat etapele inițiale ale formării cancerului colorectal
- O enzimă esențială găsită în celulele hepatice joacă un rol esențial în progresia bolii ficatului gras non-alcoolică
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni