Un anticoagulant folosit uzual ar putea influența durata infecției active cu virusul SARS-CoV-2

Un anticoagulant folosit uzual ar putea influența durata infecției active cu virusul SARS-CoV-2

©

Autor:

Un anticoagulant folosit uzual ar putea influența durata infecției active cu virusul SARS-CoV-2
Heparina cu greutate moleculară mică, utilizată în terapia anticoagulantă pentru prevenirea trombozelor venoase, nu numai că are un efect benefic asupra supravieÈ›uirii pacienÈ›ilor cu COVID-19, dar influenÈ›ează È™i durata infecÈ›iei active cu coronavirusul SARS-CoV-2, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Viena.
Într-o analiză multicentrică a pacienÈ›ilor cu COVID-19 din Viena, Linz È™i Innsbruck, cercetătorii au observat că coagulopatia asociată COVID-19 apare aproape exclusiv la pacienÈ›ii care necesită terapie intensivă È™i la pacienÈ›ii decedaÈ›i ca urmare a bolii. DeÈ™i medicamentele anticoagulante îmbunătățesc supravieÈ›uirea pacienÈ›ilor cu COVID-19, ele nu prezintă niciun efect asupra proceselor imunologice legate de coagularea sângelui (imunotromboză).

Analizele au arătat, totuÈ™i, că perioada de infecÈ›ie activă cu SARS-CoV-2 este redusă la pacienÈ›ii trataÈ›i cu heparină cu greutate moleculară mică, cel mai frecvent utilizat anticoagulant. „La pacienÈ›ii care primesc acest medicament, timpul de infecÈ›ie este în medie cu patru zile mai scurt decât la pacienÈ›ii care nu sunt trataÈ›i cu heparină cu greutate moleculară mică”, a spus autorul studiului, David Pereyra de la Departamentul de Chirurgie Generală al Universității din Viena. Datele experimentale arată că heparina poate inhiba capacitatea SARS-CoV-2 de a se lega de celule, prevenind astfel infectarea acestora.

„ObservaÈ›iile au fost făcute în contextul unei strânse colaborări între cele trei spitale din Austria, prec È™i prin schimbul activ dintre cercetătorii de bază È™i clinicieni”, spune Alice Assanger, lider de grup la Institutul de Biologie Vasculară È™i Cercetare a Trombozei de la Universitatea de Medicină din Viena, subliniind relevanÈ›a unei bune cooperări în timpul pandemiei de COVID-19 pentru o mai bună înÈ›elegere a bolii È™i a tratamentului acesteia.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-11-2021 | creare: 16-11-2021 | Vizite: 615
Bibliografie
Anticoagulant has beneficial side-effects for COVID-19 patients, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211112122548.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • CombinaÈ›ia lopinavir-ritonavir (Kaletra) nu aduce beneficii în plus față de terapia standard în formele severe de COVID-19
  • Studii clinice privind potenÈ›iale terapii în lupta împotriva COVID-19
  • Sunt antiinflamatoarele contraindicate în infecÈ›ia cu coronavirus?
  •