ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Ultimele cercetări favorizează sursele alternative de proteine pentru prevenția diabetului tip 2

©

Autor:

Ultimele cercetări favorizează sursele alternative de proteine pentru prevenția diabetului tip 2
Diabetul de tip 2, o condiție metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate persistente ale glicemiei în sânge, a devenit o problemă de sănătate la nivel mondial, afectând aproximativ 422 de milioane de persoane, majoritatea în țările cu venituri mici și medii. Studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition examinează legătura dintre consumul de carne roșie, procesată sau neprocesată, și riscul crescut de Diabet de tip 2.
Studiul a fost realizat pe 216.695 de participanți din trei coorte: Nurses' Health Study (NHS), NHS II și Health Professionals Follow-up Study (HPFS). Aceste studii au fost efectuate pe asistente medicale și profesioniști medicali din SUA. Dieta participanților a fost evaluată la fiecare 2-4 ani prin chestionare de frecvență alimentară.

Analiza studiului a relevat o corelație pozitivă semnificativă între consumul de carne roșie și riscul de diabet de tip 2 în toate cele trei coorte. Participanții cu cel mai mare consum de carne roșie, procesată sau neprocesată, aveau un risc cu 62%, 51%, respectiv 40% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Fiecare porție pe zi de carne roșie, procesată sau neprocesată, era asociată cu un risc mai mare de 1,28, 1,46, respectiv 1,24 ori de a dezvolta diabet de tip 2.

Pentru o evaluare dietetică precisă, datele chestionarului de frecvență alimentară au fost calibrate cu înregistrări dietetice de 7 zile de la un subgrup de participanți. După calibrare, s-au observat asocieri mai robuste între consumul de carne roșie și riscul de diabet.

Studiul constată că consumul de carne roșie, procesată sau neprocesată, poate crește semnificativ riscul de diabet de tip 2. Mai mult, studiul dezvăluie că riscul de diabet de tip 2 poate fi redus prin înlocuirea cărnii roșii cu nuci, leguminoase și produse lactate. Rezultatele susțin recomandările actuale de a limita consumul de carne roșie și de a lua în considerare surse alternative de proteine pentru prevenirea diabetului.

sursa: News Medical
foto: myboys.me / Shutterstock

Data actualizare: 18-12-2023 | creare: 18-12-2023 | Vizite: 395
Bibliografie
Study supports limiting red meat intake for type 2 diabetes prevention, highlights alternative protein sources, link: https://www.news-medical.net/news/20231217/Study-supports-limiting-red-meat-intake-for-type-2-diabetes-prevention-highlights-alternative-protein-sources.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bazată pe consumul de fructe reduce riscul de diabet
  • Putem preveni diabetul?
  • Mersul pe jos previne diabetul de tip 2 în rândul adulților în vârstă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum