Medicamente antidiabetice asociate cu scăderea riscului de tumori cerebrale

©

Autor:

Medicamente antidiabetice asociate cu scăderea riscului de tumori cerebrale
Un studiu condus de Universitatea din Bristol și publicat în BMJ Open explorează potențialul medicamentelor glitazone (sau tiazolidindione), utilizate în tratamentul diabetului, de a reduce riscul de tumori cerebrale primare și secundare. Supraviețuirea la 5 ani pentru persoanele diagnosticate cu acest tip de tumori este sub 20%, acestea fiind responsabile pentru cei mai mulți ani de viață pierduți dintre toate tipurile de cancer. Reutilizarea medicamentelor aprobate existente pentru alte boli decât cele inițial concepute economisește timp și costuri considerabile implicate în desfășurarea de noi studii clinice.
Agoniștii PPAR- α (fibrați) și agoniștii PPAR γ (glitazone) sunt importanți clinic datorită utilizării lor sigure și răspândite în tratamentul hiperlipidemiei și diabetului. Studii anterioare au sugerat că fibrații și glitazonele ar putea juca un rol în prevenirea tumorilor cerebrale. Având în vedere siguranța și costul acestor medicamente, ele au potențialul de a fi reorientate pentru a preveni cancerele cerebrale și pentru a reduce riscul de tumori secundare prin oprirea creșterii tumorale.

Au fost utilizate două studii de caz–control din baza de date Clinical Practice Research Datalink (CPRD), care conține date de la peste 2000 de medici generaliști din peste 670 de practici din întreaga Marea Britanie. Participanții eligibili au fost tratați cu medicamente anti-hiperlipidemice sau anti-diabetice, excluzându-i pe cei cu diabet de tip 1. Expunerea a fost clasificată în funcție de prescripția pentru fibrați sau glitazone.

Rezultate

Pentru analizele fibraților au fost un total de 1950 de cazuri, iar pentru glitazone un total de 480 de cazuri. Nu s-au găsit dovezi semnificative că expunerea la fibrați a fost asociată cu riscul de tumori cerebrale. Totuși, a existat o asociere inversă slabă între expunerea la glitazone și toate tumorile, care a fost mai puternică pentru tumori secundare decât pentru cele primare. Această asociere inversă a fost mai puternică și consistentă atunci când expunerea a fost clasificată ca durată cea mai lungă.

Acesta este primul studiu farmacoepidemiologic care examinează efectele prescripției de fibrați și glitazone asupra riscului de tumori cerebrale comparativ cu alte tratamente pentru hiperlipidemie și diabet de tip 2. Deși studiile anterioare in vivo au sugerat că expunerea la fibrați ar putea fi protectoare pentru tumori cerebrale, rezultatele noastre nu au găsit dovezi semnificative ale unei astfel de asocieri. În schimb, expunerea mai lungă la glitazone a fost invers asociată cu diagnosticul de tumori cerebrale primare și secundare.

Concluzii

Expunerea mai lungă la glitazone a fost invers asociată cu diagnosticul de tumori cerebrale primare și secundare, dar nu s-au găsit dovezi ale unei asocieri între fibrați și orice tip de tumoră cerebrală. Rezultatele ar trebui să fie generalizabile în alte setări cu venituri ridicate, dar pot să nu fie generalizabile în populațiile cu venituri scăzute și medii. Cercetările suplimentare sunt necesare pentru a investiga dacă aceste constatări sunt replicate folosind seturi de date independente, de preferință mai mari ca dimensiune și/sau cu date mai bune privind controlul glicemic și alți confunzători potențiali. Dacă asocierea glitazonelor este cauzală biologic, acest lucru poate duce la o înțelegere mai bună a mecanismelor patofiziologice și a terapiilor potențiale pentru prevenirea cancerelor cerebrale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-03-2024 | creare: 01-03-2024 | Vizite: 660
Bibliografie
Glitazone drug use by diabetic patients associated with lower risk of primary and secondary brain cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240226/Glitazone-drug-use-by-diabetic-patients-associated-with-lower-risk-of-primary-and-secondary-brain-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tumorile cerebrale vor fi depistare mai rapid, cu ajutorul unor teste de sânge
  • Dieta ketogenică - de ajutor pentru persoanele cu cancer cerebral?
  • Inovare în tratamentul glioblastomului prin imunoterapie alogenă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum