Triplu test în sarcină
Triplu test este un test recoltat din sângele mamei, care măsoară 3 parametri: alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionică umană (HCG) și estriolul neconjugat.
- Alfa-fetoproteina este o proteină produsă de făt,
- gonadotropina corionica umană este un hormon sintetizat de către placentă, iar
- estriolul este un estrogen produs atât de făt cât și de placentă.
Procedura este non-invazivă, fără riscuri la mamă sau la copil. Rezultatele pot ajuta la stabilirea riscului anumitor defecte congenitale (sindrom Down, sindrom Edwards, spina bifida, omfalocel, gastroschizis). Este important de menționat că acest test nu pune diagnosticul de boală, ci estimează probabilitatea unei persoane de a da naștere unui copil cu defecte.
Triplu test are o rată mare de rezultate fals-pozitive. (1, 2, 3)
Triplul test se efectuează între 15 și 20 de săptămâni de sarcină. Totuși, acuratețea rezultatelor este mai mare dacă analiza este facută între 16 și 18 săptămâni.
Testul ar trebui efectuat de către toate femeile însărcinate. El se recomandă în special celor cu vârsta peste 35 ani, cu istoric familial de defecte congenitale, cu diabet zaharat insulino-necesitant, care au utilizat medicamente dăunătoare fătului în timpul sarcinii, celor expuse la niveluri înalte de radiații și celor care au avut o infecție virală pe parcursul sarcinii. (2)
Creșterea valorii AFP ar putea sugera prezența unui defect de tub neural la făt, spre exemplu spina bifida sau anencefalie. Totuși, cea mai frecvent întâlnită cauza de creștere a AFP este datarea incorectă a sarcinii. (2)
Scăderea valorii AFP și nivelele anormale de HCG și estriol ar putea sugera existența sindromului Down (trisomia 21), sindromului Edwards (trisomia 18) sau a altor anomalii cromozomiale. (2)
Dacă rezultatele la triplu test reies anormale, atunci se recomandă evaluare suplimentară prin ecografie sau amniocenteză. Ecografia poate estima vârsta fătului, ajutând la vizualizarea unor eventuale probleme la nivelul creierului, măduvei spinării, rinichilor sau inimii.
Amniocenteza este o procedură prin care se recoltează o probă de lichid amniotic de la mamă. Lichidul amniotic este un fluid clar, de culoare gălbuie, care înconjoară fătul, protejându-l de infecții și leziuni. Pe lângă proteine, hormoni, enzime și alte substanțe, acesta conține celule ale fătului cu material genetic. De regulă, rezultatele investigației sunt gata în 10-14 zile. Printre riscurile amniocentezei se numără infecțiile, sângerarea, avortul, nașterea prematură, crampele. (4)
Data actualizare: 04-11-2022 | creare: 04-11-2022 | Vizite: 878
Bibliografie
1. Triple testing in pregnancy: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0301/p922.html2. Triple screen test: https://americanpregnancy.org/prenatal-testing/triple-screen-test/
3. Triple test: https://en.wikipedia.org/wiki/Triple_test
4. Amniocentesis: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/amniocentesis
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Triplu test in sarcina
- Triplu test, rezultate
- Torch
- Dublu, triplu test
- Interpretare triplu test
- Triplu test in sarcina
- Dublu test si triplutest
- Creier dispărut - sarcina 17 saptamani