Povara insuficienței cardiace la nivel mondial (revizuire)

©

Autor:

Povara insuficienței cardiace la nivel mondial (revizuire)
Un articol publicat în Nature Reviews Cardiology detaliază impactul global al insuficienței cardiace, explorând incidența, prevalența, etiologia, factorii de risc și rezultatele bolii pe diverse regiuni geografice și populații. Insuficiența cardiacă este descrisă ca un sindrom clinic multifactorial, cauzat de anomalii cardiace structurale și funcționale, manifestat prin simptome precum dispnee, umflături la glezne și oboseală.
Prevalența globală a insuficienței cardiace este în creștere, parțial din cauza îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc. În 2019, prevalența estimată a fost de 56,2 milioane de persoane la nivel mondial, cu cele mai înalte rate în Asia de Est, America de Nord și Europa de Vest. De exemplu, în SUA, prevalența a fost de 2,5% în rândul adulților în 2022, iar în Canada a fost de 3,5%. În Europa, variația prevalenței între țări este semnificativă, cu cele mai înalte rate în Germania și Lituania.

Insuficiența cardiacă este clasificată în funcție de fracția de ejecție ventriculară stângă, iar în SUA, aproximativ 50% din cazuri sunt insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată, un procent mai mare comparativ cu Europa, unde predomină insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă. Factorii de risc pentru insuficiența cardiacă includ variabile nemodificabile (vârstă, gen, variante genetice), condiții medicale (hipertensiune, diabet, obezitate) și factori legați de stilul de viață (fumatul, dieta nesănătoasă, lipsa activității fizice).

La nivel global, incidența insuficienței cardiace este în scădere, cu variații regionale și demografice semnificative. În SUA, incidența în rândul persoanelor de peste 65 de ani a scăzut de la 36 la 26 de cazuri per 1.000 de persoane între 2011 și 2016. În Europa, incidența variază semnificativ între țări, cu o reducere de 7% în Marea Britanie între 2002 și 2014.

Mortalitatea asociată insuficienței cardiace variază, de asemenea, geografic și demografic, reflectând diferențele în accesul la îngrijiri medicale și resurse economice. S-a observat o mortalitate comparativ mai mare în rândul adulților tineri în SUA și un risc mai mare de insuficiență cardiacă incidentă în rândul indivizilor cu statut socio-economic scăzut în Marea Britanie.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-07-2024 | creare: 01-07-2024 | Vizite: 168
Bibliografie
Global burden of heart failure: prevalence, incidence, and risk factors unveiled, link: https://www.news-medical.net/news/20240630/Global-burden-of-heart-failure-prevalence-incidence-and-risk-factors-unveiled.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele mușchiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum