Consumul de legume verzi poate contribui la menținerea sănătății inimii

Consumul de legume verzi poate contribui la menținerea sănătății inimii

©

Autor:

Consumul de legume verzi poate contribui la menținerea sănătății inimii
Pe lângă avantajele descoperite până în prezent, se pare că legumele verzi au efecte benefice È™i asupra sănătății inimii. În această categorie putem include: varza Kale, pătrunjelul, brocoli, spanacul, salata iceberg È™i varza. Vitamina K1 care se găseÈ™te în plante mai poartă È™i denumirea de filochinonă.

Conform studiului publicat în The Journal of Nutrition, legumele cu frunze verzi conÈ›in o cantitate crescută de vitamina K, fapt ce le recomandă pentru buna funcÈ›ionare a inimii. De asemenea, vitamina K are un rol cheie pentru sănătatea oaselor È™i coagularea sângelui. Lipsa acesteia creÈ™te riscul de hemoragie, osteoporoză, fracturi osoase È™i hipertrofie ventriculară stângă (LVH). Având în vedere faptul că ventriculul stâng pompează cea mai mare cantitate de sânge, este vital pentru funcÈ›ionarea normală a inimii È™i implicit a întregului organism.

Acest studiu s-a concentrat pentru prima dată asupra stabilirii conexiunii dintre vitamina K È™i funcÈ›ionarea inimii la adolescenÈ›i. Cercetătorii au supus analizei această categorie de vârstă din cauza faptului că anomaliile cardiace din copilărie cresc riscul de boli cardiovasculare la maturitate. 

În cadrul cercetării, specialiÈ™tii de la Institutul de Prevenire Georgia, Universitatea Augusta  au examinat 766 de adolescenÈ›i sănătoÈ™i (jumătate fete È™i cealaltă jumatate băieÈ›i), cu vârsta cuprinsă între 14 È™i 18 ani. AceÈ™tia au fost analizaÈ›i timp de 7 zile, folosind raporturi de auto-evaluare È™i dispozitive de monitorizare. Ventriculul stâng a fost verificat cu ajutorul ecografiei cardiace.

Rezultatele au arătat că adolescenÈ›ii care au consumat o cantitate scăzută de vitamina K prezentau ventriculul stâng afectat, în comparaÈ›ie cu cei care au consumat valoarea potrivită. Cu alte cuvinte, cu cât adolescenÈ›ii au consumat mai multă vitamina K1, cu atât riscul de a dezvolta LVH a scăzut. Aproximativ 10% din adolescenÈ›ii analizaÈ›i aveau LVH la diferite stadii de dezvoltare, prezentând ventriculul mărit sau pereÈ›ii îngroÈ™aÈ›i.

Chiar dacă mai sunt necesare cercetări suplimentare, rezultatele actuale pot orienta către consumul de vitamina K pentru a preveni bolile cardiovasculare.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 11-01-2019 | creare: 09-10-2017 | Vizite: 1597
Bibliografie
Sursa: Leafy greens may contribute to a healthy heart, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319645.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vitamina K poate reduce riscul de fracturi de È™old al persoanelor vârstnice
  • InfluenÈ›a vitaminei K asupra dinamicii dietă-microbiom-sănătate
  • Efectele vitaminei K asupra sănătății osoase
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum