O procedură inovativă oferă posibilitatea reconstruirii valvelor cardiace din țesuturile proprii pacientului

©

Autor:

O procedură inovativă oferă posibilitatea reconstruirii valvelor cardiace din țesuturile proprii pacientului
Cu ajutorul unei noi metode, chirurgii au posibilitatea de a reconstrui valve cardiace întregi din țesuturile pacientului. Procedura este folosită doar în câteva centre medicale din lume și are avantaje în mod deosebit pentru copii și tineri. Recent, tehnica a fost folosită în Centrul German al Inimii din München.

Inima pompează încontinuu sânge oxigenat de la plămâni, prin aortă, spre restul organismului, iar valva aortică previne reîntoarcerea sângelui în ventricul. Valva este formată din trei cuspe atașate de un inel. La pacienții cu defecte congenitale, infecție sau îngustare a valvei, aceasta nu mai poate funcționa corespunzător și se impune înlocuirea, printr-o intervenței chirurgicală. Opțiunile convenționale includ înlocuirea fie cu o valvă artificială din titan, fie cu o valvă biologică, porcină sau bovină. Ambele opțiuni au dezavantaje, însă: pacienții cu valvă metalică trebuie să ia permanent medicamente anticoagulante, pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, iar valvele biologice se „uzează” în timp, având o durată de viață de 10-15 ani (chiar mai puțin la copii și tineri).

Procedura inovativă aparține medicului japonez Prof. Dr. Shigeyuki Ozaki. „Noua valvă este reconstruită pe inelul valvei pacientului, ceea ce înseamnă că nu este necesar un inel artificial și se păstrează proprietățile mecanice ale unei valve naturale. În plus, nu este necesară administrarea de anticoagulante.”, spune Dr. Markus Krane, director al departamentului de Chirurgie a inimii de la Centrul German al Inimii.

Metoda Ozaki presupune îndepărtarea valvei uzate și curățarea inelului, apoi reconstruirea celor trei cuspe din pericardul pacientului (membrana ce cuprinde inima). Partea din pericard utilizată la reconstrucție este ulterior înlocuită cu material sintetic. De asemenea, înainte de a fi folosită, porțiunea de pericard este preparată special și decupată după dimensiunile specifice fiecărui pacient.

Dr. Krane a folosit deja noua tehnică la peste 40 de pacienți, până acum fără complicații. Intervențiile fac parte dintr-un studiu clinic ce se va desfășura până în anul 2019.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 06-10-2017 | creare: 06-10-2017 | Vizite: 6886
Bibliografie
New procedure allows surgeons to reconstruct entire heart valves from patient’s own tissue, link: https://www.news-medical.net/news/20170930/New-procedure-allows-surgeons-to-reconstruct-entire-heart-valves-from-patiente28099s-own-tissue.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum