Sarea Epsom - beneficii

©

Autor:

Sarea Epsom - beneficii
Frumusețea este un atu, însă are cu adevărat valoare numai atunci când este dublată de o bună stare de sănătate. Ambele trebuie întreținute cu o grijă constantă. Ce-ai zice dacă ți-am propune să afli mai multe despre un ingredient care face minuni și pentru sănătate, și pentru frumusețe, în același timp?
Dacă ți-am stârnit curiozitatea, te invităm să citești mai multe despre sarea Epsom.

Ce este sarea Epsom?

Sarea Epsom își poartă numele după o localitate din Anglia, unde a fost exploatată pentru prima oară. Din punct de vedere chimic, este un sulfat de magneziu, fiind un mineral produs în întregime de către natură. (1)
Acest sulfat de magneziu se prezintă sub forma unor cristale, care se aseamănă mult cu cele de sare (clorura de sodiu). În realitate, singura legătură dintre sarea Epsom și sarea alimentară este la nivel vizual. (3)
Bogăția sa în magneziu și sulf a făcut din sarea Epsom un aliat pentru sănătate, fiind recomandată de medici de pe toată planeta pentru efectul pe care îl are asupra organismului. De asemenea, sarea Epsom este folosită cu succes și în cazul tratamentelor cosmetice, procedeelor de relaxare din spa-uri dar și în grădinărit! (2)

De ce este utilă pentru sănătate

După cum ai aflat deja, sarea Epsom este bogată în magneziu și sulf, două elemente chimice importante pentru buna funcționare a organismului uman.
Magneziul este al doilea element din corpul nostru, din punct de vedere cantitativ și are un rol esențial în reglarea a peste 320 de enzime din corp. Carența acestui element, cauzată de stilul de viață și de alimentația pe care o urmăm, ne expune unor probleme precum durerile de cap, disconfort muscular general, dureri ale articulațiilor, probleme ale inimii, probleme digestive și ale circulației sângelui. (3,7,9)
Sulful este prezent în celule organismului nostru și are un aport în sănătatea și aspectul părului, al unghiilor și al pielii. Are proprietăți detoxifiante și purificatoare, din această cauză deficitul de sulf în organism se resimte prin stări de extenuare și slăbiciune. (3)

Modul recomandat de utilizare al sării Epsom este cel extern, pe când cel intern este pus sub rezerva recomandărilor făcute de medic.

Cel mai ușor mod de a profita de beneficiile sării Epsom este de a o adăuga în cadă, la baie și a-ți rezeva câteva zeci de minute pentru a te îmbăia. În acest mod, corpul tău va putea absorbi magneziul și sulful, pentru a-și completa deficitele existente în organism. Această metodă de absobție a magneziului este foarte eficientă, pentru că organismului îi este dificil să acumuleze aceeași cantitate numai prin intermediul alimentației.(3)

Băile cu sare Epsom nu numai că ajută la completarea nivelului de magneziu, dar sunt minunate și pentru relaxare, pentru că destind mușchii și îndepărtează senzația de durere apărută în urma efortului fizic ori a loviturilor accidentale. Nu e de mirare că e folosită și de sportivi, pentru a-și  întregi forțele înainte de o competiție.
Când te îmbăiezi, masează-ți ușor picioarele și le vei simți apoi mai puțin obosite, după o zi întreagă în care ai stat încălțată. (7)

De asemenea, o baie de jumătate de oră în care ai adăugat câteva linguri de sare Epsom are un efect benefic și asupra reducerii nivelului de stres, deoarece magneziul pe care îl conține contribuie la eliberarea serotoninei, hormon responsabil de starea de fericire. (7,9)
Te vei simți mai liniștită, mai relaxată și mai eliberată de gândurile negative acumulate peste zi. (6)

O baie cu sare Epsom îți îmbunătățește semnificativ și circulația sângelui, contribuind la prevenirea apariției unor probleme precum creșterea tensiunii arteriale, formarea chegurilor de sânge ori aritmie. (9) În plus, organismul tău se va simți mai ușor, pentru că sarea Epsom te ajută să elimini din organism substanțele toxice acumulate prin alimentație, dar și din mediul exterior și dacă ai probleme cu balonarea, vei resimți de asemenea o diferență. (9)

Dacă îți simți pielea iritată după expunerea la soare sau în urma unei zile petrecute în natură, în care te-au atacat insectele, poți înmuia un prosop într-un amestec de apă rece cu sare Epsom, după care îl aplici pe piele. Astfel, senzația de disconfort va fi atenuată și nu vei mai resimți mâncărime. (7)

Un mare plus al sării Epsom de care femeile se pot bucura este acela că aceasta poate reduce durerile menstruale, prin intermediul băilor călduțe în timpul zilelor cu probleme. (10)

Cum poate fi folosită în avantajul frumuseții

Sarea Epsom are, pe lângă întrebuințările pentru sănătate, numeroase moduri de a fi folosită în scopuri cosmetice. Iată cum poți să profiți de avantajele sale:

Folosește-o ca exfoliant

Adaugă sarea în gelul de curățare pe care îl folosești în mod obișnuit pentru față, cât și în loțiunea sau uleiul de corp preferate pentru a îndepărta celulele moarte și a lăsa pielea catifelată. Este o metodă ieftină și ușor de preparat. (4)

Elimină punctele negre

Poți prepara singură un amestec care să te ajute să-ți cureți tenul de deranjantele puncte negre, cu ajutorul sării Epsom. Pentru asta, ai nevoie de jumătate de cană de apă caldă, una-două lingurițe de sare Epsom și câteva picături de tinctură de iod. După ce amestecul astfel obținut s-a răcit, folosindu-te de o dischetă demachiantă, îl aplici pe zonele afectate, frecând ușor. Astfel vei reuși deopotrivă să exfoliezi, cât și să elimini uleiurile în exces. ( 4,5)

Îngrijește-ți tălpile

Pentru picioare frumoase și îngrijite, poți recurge la un ritual de înmuiere și curățare a călcâielor, la o pedichiură de bază, pe care să o întregești printr-o baie locală, în care ai adăugat câteva lingurițe de sare Epsom. Astfel tălpile vor fi mai catifelate. (8)

Oferă volum părului tău

Un păr sănătos și plin de volum arată foarte atrăgător. Îl poți obține și tu acasa, nu doar la coafor, preparând un amestec simplu din balsamul de păr pe care îl folosești de obicei și una-două lingurițe de sare Epsom. Masca astfel rezultată se aplică pe lungimea părului pentru 20 de minute, după care se clătește din abundență cu apă. (8)

Are sarea Epsom efecte adverse?

Folosită pe cale externă, foarte puțin probabil. Totuși, e bine să limitați băile cu sare Epsom la nu mai mult detrei ori pe săptămână, pentru a preveni supradoza de magneziu absorbită în organism.
Efecte adverse s-au înregistrat și pot apărea în cazul ingerării. Deși se consideră că sarea Epsom are proprietăți diuretice, nu încurajăm și nici nu recomandăm în niciun fel o astfel de întrebuințare, fără o consultare obligatorie a medicului în prealabil.
În ceea ce le privește pe femeile însărcinate, folosirea externă a sării nu le poate cauza probleme, câtă vreme se realizează într-un mod rezonabil, în timp ce cea internă le este contraindicată. (10)

Dacă te-am convins să profiți de beneficiile sării Epsom, trebuie să știi că o poți găsi în unele farmacii, magazine cosmetice sau naturiste.


Data actualizare: 07-08-2022 | creare: 28-08-2013 | Vizite: 21643
Bibliografie
1 - Magnesium sulfate, sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_sulfate
2 – About Epsom Salt, sursa: https://www.epsomsaltcouncil.org/about/
3 - What is Epsom Salt?, sursa: https://www.ultraepsom.com/what-is-epsom-salt.html
4 - Epsom Salt Benefits Include Softer Skin, Fewer Blackheads And ... A Cleaner House, sursa: https://www.huffingtonpost.com/2013/03/29/epsom-salt-benefits_n_2973263.html
5 - Homemade Blackhead Remedy, sursa: https://www.livestrong.com/article/102301-homemade-blackhead-remedy/
6 - How to Use Epsom Salt, sursa: https://www.wikihow.com/Use-Epsom-Salt
7- Benefits of Bathing with Epsom Salt, sursa: https://www.epsomsaltcouncil.org/health/
8 - Beauty Benefits of Epsom Salt, sursa: https://www.epsomsaltcouncil.org/beauty/
9 - Health Benefits of Epsom Salt Baths, sursa:
https://www.care2.com/greenliving/health-benefits-of-epsom-salt-baths.html?page=1
10 - Epsom Salt Benefits, Uses, Side Effects, Reviews and Facts, sursa: https://www.hcgdiethelp.info/epsom-salt/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: