Cine ar trebui să primească primii vaccinul împotriva COVID-19?

©

Autor:

Cine ar trebui să primească primii vaccinul împotriva COVID-19?

Un număr de 19 experți în sănătate la nivel global au propus un plan în 3 faze de distribuire a vaccinului împotriva COVID-19. Planul se numește Fair Priority Model și încearcă să reducă decesele premature și alte efecte ireversibile ale COVID-19. Articolul a fost publicat în Science.
Atunci când vaccinul împotriva noului coronavirus va apărea, în mod inevitabil, dozele vor fi limitate. Atât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) , cât și liderii la nivel global, precum și producătorii de vaccin încearcă să găsească o soluție pentru o distribuire cât mai corectă și echitabilă.

Până acum au existat două propuneri de distribuire a vaccinului. Unii experți consideră că cei care ar trebui să primească primii vaccinul sunt angajații din sănătate publică și populația cu risc crescut, precum persoanele peste 65 de ani. La polul opus, OMS consideră că țările ar trebui să primească doze de vaccin proporționale cu numărul de locuitori. Totuși, din perspective etice, ambele variante sunt imperfecte. Spre exemplu, dacă vaccinul s-ar distribui în funcție de numărul de locuitori, nu s-ar repartiza în funcție de severitatea bolii într-un anumit loc și nu ar reduce decesele premature.

Planul Fair Priority Model

Planul Fair Priority Model se bazează pe 3 valori: că vaccinul să aducă beneficii oamenilor, limitând pagubele, să îi prioritizeze pe cei mai mai dezavantajați iar distribuirea lui să se facă la toți indivizii în mod egal. Planul încearcă să reducă numărul pacienților decedați și cu leziuni ireversibile de organ, să scadă stresul și presiunea asupra sistemului de sănătate și să influențeze pozitiv economia.

Autorii susțin că cel mai urgent scop este prevenirea deceselor premature, care este faza 1 a planului Fair Priority Model. În faza 2, autorii propun doi indicatori, îmbunătățirea economiei și reducerea gradului de sărăcie. În faza 3, țările cu ratele cele mai mari de transmitere a infecției au prioritate, dar ulterior, toate țările ar trebui să primească suficiente doze de vaccin pentru oprirea transmiterii noului coronavirus.

Planul OMS

În contrast, planul OMS presupune administrarea vaccinului mai întâi la 3% din populația fiecărei țări, continuând cu alocarea vaccinului în funcție de numărul de locuitori, până când în fiecare țară sunt vaccinați 20% dintre cetățeni. Totuși, acest plan este imperfect deoarece presupune tratarea în mod asemănător a unor țări diferite din punct de vedere al infectărilor.

De asemenea, autorii articolului nu sunt de acord cu un plan care ar prioritiza țările în funcție de numărul de angajați în sănătate publică din prima linie, de procentul vârstnicilor peste 65 de ani și de numărul de persoane cu comorbidități. Ei susțin că imunizarea preferențială a personalului medical, care are acces la echipamente de protecție și alte metode de prevenire a bolii, nu ar reduce în mod semnificativ daunele în țările cu venituri mari. În mod asemănător, vaccinarea țărilor cu populație mai îmbătrânită nu ar reduce neapărat răspândirea virusului și nu ar reduce decesele. Mai mult, țările cu venituri scăzute și medii au mai puțini vârstnici și personal medical, în comparație cu țările cu venituri mai mari.

În concluzie, ce sugerează aceste planuri este administrarea vaccinului țărilor bogate, ceea ce nu este corect și echitabil.

Prin urmare, planul Fair Prioriy Model este cea mai bună varianta de vaccinare întrucât susține valorile etice, îi ajută pe cei dezavantajați și este echitabil. Totuși, modelul va urma să fie implementat doar dacă primește aprobarea OMS, a liderilor politici și a producătorilor de vaccin.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-06-2021 | creare: 21-09-2020 | Vizite: 647
Bibliografie
Who should get the COVID-19 vaccine first?: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200903145011.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •