O nouă meta-analiză calculează incidența diabetului nou apărut la supraviețuitorii COVID-19
Autor: Zamfir Andreea
Cercetătorii au estimat incidența diabetului nou-înființat la supraviețuitorii bolii coronavirus 2019 (COVID-19) utilizând meta-analize cu efecte aleatorii prin metoda generică a varianței inverse, conform unui studiu recent publicat în Scientific Reports.
Studiile anterioare au analizat riscul crescut de apariție a diabetului nou la supraviețuitorii COVID-19, dar mecanismul exact care stă la baza acestei afecțiuni este încă necunoscut.
În plus, rezultatele acestor meta-analize au fost constrânse de lipsa unui grup de control și de dimensiunea redusă a eșantionului. Ar putea fi în joc o serie de procese interconectate, cum ar fi hiperglicemia indusă de stres sau de steroizi. Celulele din insulele pancreatice pot fi afectate de SARS-CoV-2 fie direct, fie indirect.
Estimarea punctuală combinată, 1,66, indică un risc cu 66% mai mare de diabet zaharat incident în rândul supraviețuitorilor COVID-19. Cercetătorii au găsit opt studii care au descris riscul de apariție a diabetului nou în rândul supraviețuitorilor COVID-19.
Aceste opt studii au inclus 43.203.759 de controale și 4.270.747 de cazuri COVID-19, 50% dintre participanți fiind femei și având o vârstă medie de 43 de ani.
Vârsta, sexul și calitatea cercetării nu au modificat riscul, însă a existat o variație semnificativă între studii.
Constatările studiului subliniază importanța de a supraveghea dereglarea glucozei după ce un pacient s-a recuperat în urma unei infecții COVID-19 severă. O creștere semnificativă a numărului de cazuri de diabet la nivel mondial ar fi cauzată chiar și de o creștere mică a riscului de diabet. În viitor, cercetările ar putea folosi genomica pentru a clasifica pacienții cu COVID-19 acut și pentru a-i identifica pe cei care au o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet ca urmare a COVID-19.
sursa: News Medical
foto: Ground Picture/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noua subvariantă Omicron BA.2: ce cunoaștem până în prezent?
- Aproximativ două treimi dintre copiii din Olanda de sub 12 ani au fost infectați cu SARS-CoV-2, sugerează un studiu
- Cum pot fi reduse leziunile pulmonare asociate cu COVID-19?
- Vaccinurile împotriva COVID-19, mai puțin eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni