Transplantul de organoizi, devenit o realitate: primul transplant al unui mini-organ, reușit de o echipă de cercetători japonezi

©

Autor:

Transplantul de organoizi, devenit o realitate: primul transplant al unui mini-organ, reușit de o echipă de cercetători japonezi

Un grup de cercetători de la Universitatea de Medicină și Stomatologie din Tokyo a reușit primul transplant clinic din lume al unui organoid (organ în miniatură produs in vitro, care respectă anatomia și fiziologia organului pe care îl înlocuiește) la un pacient cu colită ulceroasă, o afecțiune debilitantă care nu beneficiază în prezent de tratamente curative. Cercetarea actuală poate contribui la facilitarea dezvoltării medicamentelor organoide pentru bolile iritabile ale tractului digestiv.
Cercetarea clinică a început prin recoltarea unei porțiuni a mucoasei colonice sănătoase de la pacient. Ulterior, mucoasa a fost cultivată pentru aproximativ 30 de zile, pentru a forma organoizi sferici. Unul dintre organoizi a fost transplantat în colonul pacientului, în timpul unei colonoscopii. În ziua următoare intervenției, pacientul a fost externat din spital, nefiind evidențiate complicații. În urma transplantului, pacientul va fi examinat medical în două rânduri, la patru și opt săptămâni de la intervenție, iar apoi monitorizat pentru un interval de un an. Studiul se află într-o fază incipientă, vizitele medicale ulterioare transplantului nefiind încă realizate.

Studiul clinic, deoarece este efectuat pe un subiect uman, oferă avantajul faptului că respingerea transplantului nu are loc, celulele fiind recoltate direct de la pacient. În plus, tratamentul este unul minim invaziv, nefiind necesară o laparotomie pentru recoltate și transplant.

Experimentele anterioare, efectuate pe șoareci de laborator, au arătat că celulele cultivate în organoizi și apoi transplantate determină regenerarea membranelor mucoase (într-un interval de aproximativ o lună de la transplant), ceea ce a dus la o îmbunătățire a evoluției clinice. Încercarea de a transplanta celule stem în mod individual nu a avut însă aceleași rezultate, celulele stem nefiind capabile să se cultive in vitro.

sursa: News Medical
foto: Tokyo Medical and Dental University (TMDU)


Data actualizare: 31-08-2022 | creare: 31-08-2022 | Vizite: 268
Bibliografie
World's first-in-human research using organoid transplantation yields good results, link: https://www.news-medical.net/news/20220822/Worlds-first-in-human-research-using-organoid-transplantation-yields-good-results.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Computerele viitoare ar putea funcționa cu celule neuronale umane
  • Creiere dezvoltate în laborator - provocări etice și legale
  • „Mini-intestine” proiectate în laborator vor ajuta la crearea de tratamente personalizate pentru boala Crohn
  •