Top 10 dileme în timpul sarcinii

©

Autor:

Top 10 dileme în timpul sarcinii
Sarcina este o perioadă în care întreaga viață pare să ni se schimbe. În scurt timp ajungem să ne întrebăm ce putem face pentru a fi la adăpost de factorii negativi din exterior, începând cu stilul nostru de viață, de la cafeaua pe care o bem dimineața, până la vacanța în afara țării pe care o aveam planificată.

Anumiți factori și impactul lor asupra siguranței sarcinii au fost studiați de-a lungul timpului. Unii sunt astăzi cunoscuți pentru efectul nociv asupra sarcinii (alcoolul, fumatul), în timp ce alții sunt considerați inofensivi. În privința altora rezultatele obținute sunt contradictorii, lăsând loc dezbaterilor și luarea deciziilor la latitudinea mamei și a medicului său.

Iată 10 din cele mai frecvente întrebări privind siguranța sarcinii și a fătului:

1. Pot să fac sex pe durata sarcinii?

Sexul în sarcină este una din principalele îngrijorări ale cuplurilor, care se tem că ar putea provoca o naștere prematură sau ar putea răni copilul. Activitatea sexuală pe durata sarcinii nu are însă contraindicații atât timp cât aceasta evoluează normal (nu este o sarcină cu risc).

Dorința sexuală fluctuează
ca urmarea a modificărilor hormonale specifice sarcinii (care au efecte asupra creșterii fluxului de sânge, modificărilor de dispoziție), a simptomelor sarcinii (oboseală, greață, sensibilitatea sânilor) sau a aspectului fizic care se schimbă. Există de asemenea diferențe foarte mari de la o femeie la alta în ceea ce privește dorința sexuală și dorința de a menține activitatea sexuală și pe perioada sarcinii, de aceea nu trebuie să vă îngrijorați dacă vă lipsește cheful sau dimpotrivă, libidoul este mai ridicat decât în general.

Medicul vă poate recomanda abstinența sexuală dacă:
  • ați pierdut în trecut o sarcină
  • prezentați risc de avort
  • ați avut în trecut nașteri premature
  • sarcina este multiplă
  • există anumite probleme la nivelul cervixului (s-a deschis prematur) sau placentei (placenta previa)
Totodată este necesar să anunțați medicul dacă observați sângerări, secreții neobișnuite, contracții uterine sau aveți dureri după contactul sexual. (1), (2), (3)

Mai multe despre sexul în timpul sarcinii puteți afla aici.

2. Trebuie să renunț la pisică dacă sunt însărcinată?

Pisicile joacă un rol important în transmiterea parazitului Toxoplasma gondii, care provoacă toxoplasmoza. În cazul femeilor însărcinate, această boală are consecințe grave nu doar asupra sănătății mamei, ci și a fătului. Dacă infectarea are loc în prima parte a sarcinii poate duce la avort, iar la o sarcină evoluată cauzează malformații și afecțiuni ale fătului, în special la nivelul ochilor și creierului.

Dacă aveți o pisică, nu trebuie să renunțați la ea. Este necesar doar să vă luați mai multe măsuri de siguranță, pentru a evita o eventuală infectare cu parazitul Toxoplasma gondii:
  • evitați să curățați dumneavoastră litiera pisicii; dacă nu există o altă persoană care să se ocupe, purtați mănuși și spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun după operațiune
  • folosiți mănuși și dacă lucrați în grădină și intrați în contact cu solul (pentru că ar putea fi contaminat cu parazitul din fecalele pisicii)
  • curățarea litierei trebuie să se facă zilnic, pentru a împiedica oochiștii parazitului să devină infecțioși (proces care  necesită cel puțin o zi)
  • țineți pisica în casă pentru a limita astfel consumul unor vietăți infectate (șoareci, păsări mici)

Dacă plănuiți să rămâneți însărcinată, este indicat să faceți un test pentru Toxoplasma gondii. Dacă ați avut acest parazit în trecut, rezultatul va fi pozitiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să vă îngrijorați în privința infectării fătului, pentru că riscul este mic. Dacă este negativ, înseamnă că există posibilitatea ca pe durata sarcinii să contactași acest parazit. În cazul în care toxoplasmoza este depistată în sarcină, se administrează tratamentul mamei, de obicei acesta continuându-se și la copil, după naștere. (4), (5), (6)

3. Pot să fac radiografii cât sunt însărcinată?

Realizarea unei radiografii pe durata sarcinii este un subiect controversat, pentru că poate avea  deopotrivă beneficii și efecte secundare. În plus, se pune problema nu doar a siguranței fătului, cât și a mamei. În unele cazuri o radiografie poate fi metoda de diagnostic cea mai relevantă, care să ofere medicului cele mai exacte informații despre tratamentul adecvat. Important este să informați medicul specialist de faptul că sunteți însărcinată (dacă acest lucru nu este evident) și să cereți opinia sa.

Nu toate radiografiile expun uterul la razele X în aceeași măsură. De exemplu, în radiografiie dinților sau membrelor uterul nu este direct expus, în comparație cu cele realizate la nivelul abdomenului sau spatelui.

Radiografiile pe durata sarcinii rămân însă un subiect de polemică între oamenii de știință – unii consideră că riscul de iradiere nu este suficient de mare ca să provoace mutații ale embrionului sau fetusului, în timp ce alții susțin că radiațiile pot avea efecte negative asupra dezvoltării fetusului.

Dacă radiografia poate aștepta, este indicat să nu o realizați în timpul sarcinii. În general se recomandă radiografia doar atunci când beneficiile pe care le-ar aduce sunt mai mari decât riscurile pe care le implică. (7), (8), (9)

4. Cum mă epilez cât sunt însărcinată?

Deși în general avem la îndemână numeroase metode de a îndepărta părul nedorit de pe corp, în timpul sarcinii nu toate sunt recomandate.

Epilarea cu lama de ras este practica cea mai puțin invazivă și nedureroasă. Dezavantajul este că pe măsură ce sarcina evoluează, nu veți mai putea să vă epilați picioarele singură, ci veți avea nevoie de ajutor. Pentru a evita riscurile de infecții, schimbați frecvent aparatul/lama de ras și nu îl împărțiți cu partenerul (sau altă persoană).

În privința epilării cu ceară nu există informații despre posibilitatea unor efecte directe asupra  sarcinii. În schimb pot apărea efecte asociate. Pielea este mult mai sensibilă ca urmare a modificărilor hormonale, de aceea s-ar putea ca epilarea să fie mai dureroasă, iar zona pubiană este mult mai irigată cu sânge, ceea ce duce la o mai mare sângerare după smulgerea părului. O atenție ridicată trebuie acordată condițiilor de igienă în care se realizează epilarea cu ceară, pentru a evita posibile infecții.

La cremele epilatoare se pune problema substanțelor chimice care se absorb în piele, dar nici în privința acestora nu există studii care să spună cu certitudine care sunt efectele secundare pe care le-ar putea avea.

Nici îndepărtarea părului prin metoda laser sau electroliza nu a fost subiectul unor studii pentru a se vedea efectul acesteia asupra sarcinii și fătului. Electroliza galvanică (bazată pe impulsuri electrice aplicate pielii) nu este indicată, deoarece curentul electric ar ajunge la făt - lichidul amniotic ar fi un bun conductor electric.  În ceea ce privește metoda laser și termoliza se recomandă de obicei amânarea lor pentru perioada de după naștere, tocmai pentru că nu se cunosc posibilele consecințe pe care le-ar putea avea. (10), (11), (12)

5. Pot să beau cafea dacă sunt însărcinată?

Cofeina, substanța stimulatoare a sistemului nervos cu rata de consum cea mai ridicată la nivel global, se găsește nu doar în cafea, ci și în alte băuturi și alimente frecvent consumate: ceai, băuturi energizante, ciocolată. Deși numeroase studii au fost realizate privind rolul cofeinei asupra sarcinii și dezvoltării fătului, rezultatele sunt contradictorii.

Cofeina în general nu este considerată un agent teratogen, pentru că studiile nu au identificat o legătură între consumul de cafea al mamei și dezvoltarea de malformații la copil. Odată consumată de mamă, cofeina ajunge însă și la făt. În plus, comprimă vasele de sânge de la nivelul placentei, îngreunând astfel trecerea și absorbția nutrienților de care el are nevoie.

Având în vedere controversa privind consumul de cafea, unii medici recomandă renunțarea totală, în timp ce alții indică limitarea consumului sau înlocuirea cu cafea decofeinizată. (13)

6. Dacă sunt însărcinată pot să port tocuri înalte?

Pe durata sarcinii modificările hormonale și eventuala creștere în greutate au impact și asupra picioarelor. Relaxina (hormonul produs de ovare și de placentă) ajunge la un nivel mai ridicat în timpul sarcinii, având rolul de a face mai flexibile ligamentele pelvisului, pregătindu-l astfel pentru naștere. Efectul apare însă la nivelul tuturor ligamentelor din corp. Ca urmare, articulațiile susținute de ligamentele picioarelor, mai laxe acum, sunt mai expuse luxațiilor. Dacă adăugăm și mersul pe tocuri, picioarele noastre vor avea și mai mult de suferit. Umflarea gleznelor, specifică sarcinii, face purtarea încălțămintei cu toc mult mai incomodă, iar postura corpului se modifică, fiind pusă o presiune ridicată pe genunchi, glezne și spate. În aceste condiții este posibil să vă confruntați cu dureri de spate și de picioare, crampe musculare, precum și cu riscul de a cădea ca urmare a instabilității produse de slăbirea ligamentelor.

Tocurile înalte nu sunt deci recomandate – ele nu fac decât să pună și mai multă presiune pe articulațiile deja afectate. Este indicat să purtați încălțăminte joasă, comodă, care să vă susțină glezna, să nu vă strângă (luați în considerare și umflarea picioarelor) și să o puteți încălța ușor (în ultimul trimestru dimensiunea burții face imposibilă aplecarea pentru legarea șireturilor, de exemplu). (14), (15)

7. Pot să călătoresc dacă sunt însărcinată?

Nu există în general contraindicații în ceea ce privește călătoriile pe durata sarcinii, decât dacă medicul vă interzice explicit acest lucru sau vă recomandă repausul și evitarea activităților care v-ar solicita fizic prea mult (drumeții, urcat pe munte) ori care presupun statul prelungit pe scaun (călătoria cu mașina, cu trenul etc.).

În cazul unei sarcini fără probleme perioada ideală pentru a călători este considerată a fi trimestrul al doilea (între săptămânile 14 și 28), pentru că este cel mai sigur din punct de vedere al posibilelor complicații. În plus, în primul trimestru vă confruntați cu simptomele neplăcute ale sarcinii (grețurile matinale, micțiunile mai dese etc.), iar în ultimul trimestru deplasarea devine mai anevoioasă, oboseala este mult mai accentuată și șansele de a naște sunt mai ridicate. În cazul călătoriilor cu avionul, de exemplu, unele companii aeriene permit femeilor însărcinate să călătorească doar până în săptămâna 28 sau luna a opta de sarcină. De asemenea, acestea pot solicita un certificat medical care să ateste că sunt apte pentru o călătorie cu avionul.

Important este să vă simțiți confortabil cu ideea de a călători cât sunteți însărcinată, iar ca să minimizați eventualele riscuri este indicat să vă consultați cu medicul obstetrician înainte de a planifica sau pleca într-o călătorie, mai ales dacă este una în afara țării.

Dacă decideți să plecați este important să acordați atenție unor aspecte care vă pot face călătoria mai confortabilă și mai sigură:
  • dacă mergeți timp îndelungat cu un mijloc de transport, faceți pauze dese pe cât posibil (dacă sunteți cu mașina), ridicați-vă în picioare și mișcați-vă (dacă vă aflați în tren sau avion)
  • purtați centura de siguranță, chiar dacă sarcina este avansată
  • îmbrăcați-vă cât mai lejer și purtați încălțăminte confortabilă
  • evitați băuturile carbogazoase și alimentele care produc balonare
  • dacă veți călători cu avionul, interesați-vă de politica companiei aeriene în privința femeilor însărcinate
  • dacă aveți rău de mașină, consultați-vă cu medicul în privința luării unor medicamente în acest sens
  • interesați-vă de necesitatea imunizării dacă veți călători într-o țară străină (16), (17), (18)

8. Pot să iau antibiotice în sarcină?

Femeile însărcinate au în general un sistem imunitar mai slăbit (pentru a putea menține sarcina),  care în același timp le face mai vulnerabile la infecțiile bacteriene. Lipsa tratamentului, care se face cu antibiotice, poate duce la complicații severe, nu doar asupra sănătății mamei, ci și a fătului.

Există o serie de antibiotice considerate sigure pentru sarcină: penicilina, ampicilina, clindamicina, amoxiciclina, eritromicina. Pe de altă parte, anumite antibiotice sunt contraindicate pe durata sarcinii: tetraciclina și derivații ei (doxiciclina și minociclina) și medicamentele utilizate pentru infecțiile urinare (sulfonamidele și nitrofurantoin). Chiar și în aceste condiții, atunci când nu există alternative de tratament pentru infecțiile urinare, se pot prescrie aceste medicamente. Există și o serie de antibiotice despre care nu se cunosc încă posibilele efecte pe care le pot avea asupra sarcinii și fătului, pentru că studiile realizate sunt insuficiente.

Având în vedere că antibioticele trebuie administrate doar la recomandarea unui medic, este important să îl anunțați că sunteți însărcinată (dacă sarcina nu este încă vizibilă) sau că există posibilitatea de a fi însărcinată. Evitați automedicația în timpul sarcinii, mai ales în ceea ce privește antibioticele. Un medic specialist va ști mai bine ce și în ce cantitate să vă prescrie. (19), (20)

9. Sunt permise băile fierbinți în sarcină?

Pe durata sarcinii sunt recomandate băile la temperatura apropiată corpului. O baie mult prea fiebinte (până la 38,9°C și mai mult) sau sauna vor duce la o supraîncălzire a corpului și la accelerarea bătăilor inimii, acestea având efect asupra fătului: reducerea fluxului sanguin care ajunge la el și disconfortul cauzat de căldură.
Studii realizate pe animale au arătat că expunerea prenatală la o căldură excesivă poate cauza malformații fetale, iar la oameni au fost raportate cazuri în literatura de specialitate în care copiii au prezentat anomalii congenitale la nivelul creierului sau măduvei spinării provocate de temperatura ridicată, mai ales în primul trimestru de sarcină, la care mama a fost expusă.

Dacă preferați totuși băile mai fierbinți, încercați să limitați timpul petrecut în apă, să ieșiți atunci când simțiți că v-ați încălzit prea tare și să nu faceți faceți baia fierbinte după o altă activitate care v-a ridicat temperatura (exerciții fizice). (21), (22), (23)

10. Pot să îmi vopsesc părul în timpul sarcinii?

Vopseaua de păr conține substanțe chimice care sunt absorbite de pielea capului și ajung în organism. Studiile în privința efectelor vopsirii părului pe durata sarcinii sunt foarte puține și indică în general că aceasta este sigură și că nu ar afecta sănătatea fătului. Teste pe animale gestante au fost realizate, în care li s-a aplicat o cantitate de vopsea de 100 de ori mai mare decât folosim în general noi atunci când ne vopsim părul. S-a observat că dezvoltarea fetală nu a fost afectată de vopsea.

Pentru persoanele sceptice în privința siguranței vopselei de păr în sarcină se recomandă amânarea vopsirii sau înlocuirea vopselei de păr cu alternative mai sănătoase (henna), mai ales în primul trimestru de sarcină. Sigur, metoda cea mai sigură rămâne să nu vă vopsiți deloc pe durata sarcinii. (24), (25), (26)

Data actualizare: 03-04-2022 | creare: 11-09-2014 | Vizite: 9068
Bibliografie
(1)Sex During Pregnancy, link: http://www.hpb.gov.sg/HOPPortal/health-article/8116
(2)Sex During Pregnancy, link: http://umm.edu/health/medical/pregnancy/staying-healthy-during-pregnancy/sex-during-pregnancy
(3)Sex during pregnancy: questions and concerns, link: http://www.nct.org.uk/pregnancy/sex-during-pregnancy-questions-and-concerns
(4)Toxoplasmosis Frequently Asked Questions, link: http://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/faqs.html
(5)Parasites - Toxoplasmosis (Toxoplasma infection), link: http://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html
(6)Pregnancy and Toxoplasmosis, link: http://www.humanesociety.org/animals/resources/tips/toxoplasmosis.html
(7)X-Rays during Pregnancy: Good or Bad?, link: http://www.pregnancy.org/article/pregnancy-and-x-rays-good-or-bad
(8)X-Rays During Pregnancy, link: http://americanpregnancy.org/pregnancyhealth/xrays.html
(9)X-Rays, Pregnancy and You, link: http://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/MedicalImaging/MedicalX-Rays/ucm142632.htm
(10)Is it safe to have a bikini or leg wax in pregnancy?, link: http://www.babycentre.co.uk/x557907/is-it-safe-to-have-a-bikini-or-leg-wax-in-pregnancy
(11)Laser Hair Removal and Pregnancy, link: http://americanpregnancy.org/pregnancyhealth/hairremoval.htm
(12)Safe Hair Removal During Pregnancy, link: http://www.whattoexpect.com/pregnancy/hair-removal
(13)Caffeine During Pregnancy: A Stimulating Summary of the Latest Research, link: http://www.pregnancy.org/article/caffeine-during-pregnancy-latest-research
(14)Pregnant women risk foot health, link: http://www.scpod.org/foot-health/foot-health-focus/articles-archive/pregnant-women-risk-foot-health/
(15)High Heels During Pregnancy, link: http://www.babymed.com/lifestyle-and-beauty/high-heels-during-pregnancy
(16)Pregnancy and Travel, link: http://americanpregnancy.org/pregnancyhealth/travel.html
(17)Travel During Pregnancy, link: http://www.acog.org/~/media/For%20Patients/faq055.pdf?dmc=1&ts=20140910T0127337785
(18)Travelling while pregnant, link: http://www.nidirect.gov.uk/travelling-while-pregnant
(19)Is it safe to take antibiotics during pregnancy?, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/pregnancy-week-by-week/expert-answers/antibiotics-and-pregnancy/faq-20058542
(20)Most Antibiotics Safe to Use During Pregnancy, link: http://www.medscape.org/viewarticle/743614
(21)Is it safe to take hot baths while I'm pregnant?, link: http://www.babycenter.com/406_is-it-safe-to-take-hot-baths-while-im-pregnant_1245313.bc
(22)One Hot Mama! Hot Tubs In Pregnancy, link: http://www.pregnancy.org/article/are-hot-tubs-safe-during-pregnancy
(23)Can I Take Long, Hot Showers While I'm Pregnant?, link: http://kidshealth.org/parent/question/infants/overheating.html
(24)Dying For A Change: Hair Color and Your Pregnancy, link: http://www.pregnancy.org/article/dying-change-hair-color-and-your-pregnancy
(25)Hair Treatments and Pregnancy, link: http://www.mothertobaby.org/files/hairtreatments.pdf
(26)Hair Coloring During Pregnancy: No-No or No Big Deal?, link: http://kidshealth.org/parent/question/infants/hair.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  •