Tiparele regulate de activitate fizică mențin o bună sănătate psihică la bătrânețe

Tiparele regulate de activitate fizică mențin o bună sănătate psihică la bătrânețe

©

Autor:

Tiparele regulate de activitate fizică mențin o bună sănătate psihică la bătrânețe
Persoanele în vârstă care sunt active pe parcursul zilei în mod regulat È™i a căror rutină include trezitul devreme dimineaÈ›a au È™anse mai reduse de a raporta probleme de sănătate mintală È™i în general obÈ›in rezultate mai bune la testele cognitive, comparativ cu cei a căror activitate este neregulată, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh. Descoperirile sugerează că tiparele de activitate sunt cel puÈ›in la fel de importante pentru îmbătrânirea sănătoasă ca intensitatea activității fizice depuse.
Pentru a îmbunătății cunoÈ™tinÈ›ele cu privire la tiparele de activitate fizică ale adulÈ›ilor în vârstă È™i eventuala legătură dintre acestea È™i sănătatea mintală, cercetătorii au recrutat 1.800 de persoane din diverse regiuni din SUA, toÈ›i cu vârsta de peste 65 de ani. ToÈ›i participanÈ›ii la studiu au purtat accelerometre timp de È™apte zile È™i au completat chestionare care evaluau funcÈ›ia cognitivă È™i sănătatea mintală, atât înainte de studiu, cât È™i după cele È™apte zile de studiu.

Analiza a arătat că mai bine de o treime dintre participanÈ›i se trezeau devreme dimineaÈ›a, erau activi pe parcursul zilei, iar rutina lor zilnică nu era întreruptă, tiparele lor de activitate fizică fiind unele consistente. De asemenea, un număr asemănător de mare de participanÈ›i, 32,6% din totalul lor, au avut rutine consistente, însă au fost mai puÈ›in activi fizic, fie deoarece s-au trezit mai târziu dimineaÈ›a, fie fiindcă au dormit mai devreme. Chestionarele completate de participanÈ›i au indicat faptul că cei care au fost mai puÈ›in activi fizic au avut mai multe simptome de depresie È™i rezultate mai slabe la exerciÈ›iile cognitive, comparativ cu cei din primul grup.

Restul participanÈ›ilor la studiu au avut modele neregulate de activitate fizică, dar È™i cele mai slabe rezultate în cadrul testelor cognitive. De asemenea, aceÈ™tia au fost cei mai predispuÈ™i să prezinte simptome depresive.

Potrivit autorului principal, Stephen Smagula, profesor asistent de psihiatrie È™i epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh, relaÈ›ia dintre sănătatea mintală È™i tiparele de activitate este una bidirecÈ›ională, ceea ce înseamnă că depresia sau deficienÈ›a cognitivă pot face mai dificilă urmarea unei rutine de activitate fizică consistente È™i un ritm de activitate întrerupt poate duce la apariÈ›ia problemelor de sănătate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 326
Bibliografie
Regular patterns of activity are important for healthy aging and mental health, study suggests, https://www.news-medical.net/news/20220912/Regular-patterns-of-activity-are-important-for-healthy-aging-and-mental-health-study-suggests.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Desfășurarea activităților zilnice are o importanță vitală pentru femeile vârstnice
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Femeile cu o condiÈ›ie fizică optimă la 50 ani au un risc cu circa 90% mai mic de a dezvolta demență
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum