Țigările electronice, cel puțin la fel de dăunătoare funcției cardiovasculare ca țigările normale

©

Autor:

Țigările electronice, cel puțin la fel de dăunătoare funcției cardiovasculare ca țigările normale
Două studii recente, unul efectuat la oameni și un altul la șobolani, arată că efectele cardiovasculare ale utilizării țigărilor normale și ale celor electronice sunt extrem de similare, iar cel mai probabil daunele produse asupra funcției vaselor de sânge sunt cauzate de iritarea căilor respiratorii, în urma inhalării unei substanțe străine, mai degrabă decât de componente specifice țigărilor. În plus, utilizarea țigărilor, indiferent de tipul lor, provoacă disfuncție endotelială, o condiție sistemică cu rol important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Studiile actuale, realizate de cercetători de la Universitatea din California, și-au propus să evalueze efectele fumatului și a vapingului (n.r. termen utilizat pentru a descrie inhalarea fumului creat de țigările electronice) asupra funcției cardiovasculare. Potrivit autorilor, scopul principal al studiilor a fost acela de a determina motivul pentru care tot mai multe produse din tutun, inclusiv țigările electronice, afectează în mod similar funcția endotelială, deși se diferențiază în mod semnificativ. Cercetătorii și-au dorit să identifice o componentă specifică fiecărui tip de țigare care ar putea fi responsabilă pentru disfuncția endotelială.

În mod surprinzător, rezultatele au arătat că disfuncția funcției endoteliale nu este cauzată de un constituent specific regăsit în fumul emanat de țigările normale sau în vaporii din țigările electronice, ci de iritarea căilor respiratorii în urma pătrunderii în acestea a unor substanțe străine și toxice.

În studiul efectuat pe rozătoare, cercetătorii au măsurat dilatarea mediată de fluxul arterial, ce reprezintă capacitatea vaselor de sânge de a se lărgi, înainte și după expunerea la fumul emanat de patru tipuri diferite de țigări cu ardere tradiționale, inclusiv la țigări cu mentol adăugat. Descoperirile au arătat că mentolul ar putea reduce iritația cauzată de fumat, jucând un rol major în facilitarea dependenței de nicotină. Rezultatele studiului efectuat pe șobolani au indicat o reducere a dilatării vaselor sanguine după utilizarea tuturor tipurilor de țigări folosite, cu variații importante între acestea, în funcție de tipul de țigară folosit.

Studiul al doilea, realizat pe oameni, a inclus fumători obișnuiți, care au raportat că fumează țigări combustibile sau țigări electronice, cât și persoane care nu utilizau produse de nicotină. Sănătatea cardiovasculară a tuturor participanților a fost evaluată în diferite momente, inclusiv la începutul studiului. Cercetătorii au constatat că utilizarea prelungită a țigărilor electronice, cât și fumatul a minimum cinci țigări tradiționale pe zi, provoacă modificări ale sângelui care afectează funcția endotelială.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-11-2022 | creare: 01-11-2022 | Vizite: 478
Bibliografie
Studies find cardiovascular effects of cigarettes and e-cigarettes to be strikingly similar, link: https://www.news-medical.net/news/20221027/Studies-find-cardiovascular-effects-of-cigarettes-and-e-cigarettes-to-be-strikingly-similar.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaporii degajați de țigaretele electronice se evaporă în câteva secunde
  • Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
  • Țigaretele electronice la fel de nocive pentru gingii ca cele clasice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum