Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?

Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?

©

Autor:

Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
Fumatul este, conform rapoartelor emise de OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății, una din principalele cauze de îmbolnăvire È™i mortalitate. Sau, altfel spus, la fiecare 6.5 secunde, undeva în lume, un om îÈ™i pierde viaÈ›a din cauza fumatului.
Evidențele sunt grăitoare, iar apelurile la conștinentizare sunt constante și neobosite.

Cu toate că majoritatea fumătorilor cunosc riscurile la care se expun, fumatul continuă să facă parte din rutina zilnică a milioane de oameni.

Renunțarea la fumat

De la conÈ™tientizare È™i până la abstinenÈ›a la tutun e de cele mai multe ori o cale lungă. Cu certitudine, nu este uÈ™or. Nicotina din È›igarete provoacă o dependență puternică, astfel că sevrajul, în momentul în care pachetul de È›igări este abandonat, e puternic.
Nervozitate, iritabilitate, frustrare, incapacitatea de a se gândi la altceva decât la o È›igară savurată în tihnă, tremur al mâinilor – prin toate aceste stări trece majoritatea celor care se decid să renunÈ›e la fumat.

Dacă pentru unii „metoda voinÈ›ei” e suficientă – cunoscută, în limba engleză sub numele de „cold turkey” (renunÈ›area bruscă, dintr-un anumit moment dat), strategia lui „de luna viitoare mă las” nu funcÈ›ionează pentru toată lumea.
De la plasturi cu nicotină, drajeuri, gume demestecat, pilule, inhalatori, spray-uri nazale È™i până la cărÈ›i motivaÈ›ionale, hipnoză È™i acupunctură – pe piață există o multitudine de soluÈ›ii mai mult sau mai puÈ›in probate, avizate È™i eficiente de a renunÈ›a la fumat.

Cea mai nouă metodă este însă È›igara electronică, ce se bucură de o popularitate remarcabilă atât printre fumătorii care se gândesc să se lase, cât È™i prin alte persoane, care încearcă cel puÈ›in să minimizeze efectele fumatului asupra sănătății lor.

Cum È™i-a câÈ™tigat succesul, după ce principii funcÈ›ionează È™i ce promite È›igara electronică?

Ce este țigara electronică?

Èšigara electronică a apărut pentru prima oară pe piaÈ›a din China, în 2004, fiind inventată un an mai devreme de către un farmacist. Doi ani mai târziu, începe să fie exportată È™i comercializată în întreaga lume.

Èšigara electronică este un dispozitiv de eliberare a nicotinei care are aspectul unei È›igarete obiÈ™nuite sau chiar a unui trabuc, fără a conÈ›ine tutun. Uneori, È›igara electronică poate lua È™i aspectul unui stilou. Aceasta foloseÈ™te rezerve de nicotină lichidă. Această substanță este încălzită È™i este produs un vapor care este inhalat È™i apoi expirat de către fumător.

Practic, se imită forma È™i procedeul în sine al È›igărilor È™i fumatului, înlocuindu-se tutunul, cu nicotina lichidă È™i fumul de È›igară, cu vaporii de nicotină.

Producătorii de È›igări electronice susÈ›in că acest vapor nu are nici pe departe aceleaÈ™i efecte ca fumul de È›igară, atât de cunoscut pentru substanÈ›ele chimice nocive pe care le conÈ›ine. Trebuie spus că există rezerve fără nicotină pentru È›igara electronică, care folosesc doar arome È™i care se adresează persoanelor ce vor să evite total nicotina, simulând doar gestul de a fuma.

Componentele țigării electronice

  • CartuÈ™ul
CartuÈ™ul este poziÈ›ionat la extremitatea care va fi È›inută între buzele „fumătorului”. Acesta are forma unui cilindru de plastic ce conÈ›ine un material absorbant ce este scufundat în soluÈ›ia lichidă, care conÈ›ine sau nu nicotină.
Acest component se schimbă după o anumită perioadă de timp, în funcÈ›ie de model È™i nivelul de uzură sau se poate reumple, la nevoie.
În cazul anumitor modele, cartuÈ™ul este de unică folosință, necesitând înlocuire după fiecare utilizare.

  • Atomizorul
Atomizorul este acela care încălzeÈ™te lichidul din rezervă, făcându-l să se evapore, pentru a putea fi inhalat.
Atomizorul trebuie adesea È™i el înlocuit, de obicei după 3-6 luni.

  • Bateria
Bateria, de regulă de tip litiu-ion este cea care oferă energie atomizorului pentru a încălzi lichidul. Bateria poate fi reîncărcată, iar regularitatea încărcărilor variază în funcÈ›ie de model, producător È™i calitatea produsului.

Pe lângă aceste 3 componente de bază, amintim carcasa exterioară, care dă forma È™i aspectul È›igării, led-ul din vârful È›igării, care se aprinde atunci când È›igara este în funcÈ›iune (imitând totodată È™i aspectul de „È›igară aprinsă”) È™i, opÈ›ional, butonul de pornire, care trebuie apăsat în momentul în care se „trage” din È›igară.

De ce are succes la public țigara electronică?

Èšigara electronică a fost prezentată încă de la o început ca o „alternativă sănătoasă” la fumatul tradiÈ›ional, promiÈ›ând utilizatorilor că pot scăpa de riscurile pe care le prezintă tutunul pentru organism, cât È™i de fumul atât de dăunător È™i neplăcut.

Èšigara electronică s-a poziÈ›ionat drept cea mai la îndemână È™i uÈ™oară metodă de a renunÈ›a la tutun, mai ales prin faptul că imită aspectul È™i principiile unei È›igări obiÈ™nuite È™i ar putea face trecerea de la fumător, la nefumător, mai uÈ™oară.
DeÈ™i OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății a instruit producătorii de È›igări electronice să nu-È™i marketeze produsele din acest unghi, adică să nu le prezinte ca pe o soluÈ›ie prin care persoanele se pot lăsa de fumat, È›igara electronică este în continuare vândută, mai mult sau mai puÈ›in subtil, din prisma alternativei sănătoase.

Dispozitivul este considerat de multe persoane ca fiind la modă È™i chiar poate fi tratat ca un accesoriu „cool”, ce oferă purtătorului un aer degajat È™i o alură interesantă în contextele sociale. Acest aspect a fost alimentat È™i prin apariÈ›iile publice ale unor vedete, folosind È›igara electronică.

Un alt factor care a generat popularitatea È›igării electronice este varietatea de arome disponibile pe piață, ce fac „fumatul” să pară mai tentant chiar È™i pentru persoane care anterior nu fumau.

Conform informaÈ›iilor făcute public de către AsociaÈ›ia Industriei Èšigărilor Electronice (AITE), în România, în 2013, existau aproximativ 300.000 de utilizatori ai acestui dispozitiv.

Èšigara electronică – pro È™i contra

Argumente favorabile

  • Unul dintre principalalele argumente în favoarea È›igării electronice este faptul că se pot economisi importante sume de bani: cumperi dispozitivul o singură dată, iar preÈ›ul rezervelor de nicotină este mult mai redus decât cel al È›igărilor obiÈ™nuite.

  • Un alt argument important folosit de producătorii de È›igări electronice este acela că nu există repercursiuni asupra sănătății, din moment ce dispare problema fumului de È›igară, cu efecte toxice atât asupra celui care fumează, cât È™i asupra celor care îl inhalează pasiv.

  • Pentru ca nu fumezi cu adevarat, utilizarea È›igării electronice te scapă de mirosul neplăcut al fumului care se îmbibă în păr È™i haine.

  • Există rezerve pentru È›igări electronice care nu conÈ›in deloc nicotină, pentru persoanele care vor doar să simuleze obiceiul fumatului.

  • Pentru că nu este o È›igară „adevărată”, nu produce fum È™i nici scrum È™i se presupune că nu dăunează celor din jur, È›igara electronică ar putea fi folosită È™i în spaÈ›ii destinate nefumătorilor, cât È™i în locuri publice. Ideal este însă să consultaÈ›i nivelul de toleranță în acest sens, pentru a evita neplăcerile.

  • Èšigările electronice sunt, potrivit comercianÈ›ilor, „ecologice”, considerându-se că vaporii emiÈ™i de acestea nu dăunează atmosferei.

Argumente contra

  • Pentru că nu conÈ›in tutun, È›igările electronice nu intră sub incidenÈ›a legilor în vigoare care privesc comercializarea È™i vânzarea È›igărilor obiÈ™nuite. În octombrie 2013, Parlamentul European a respins propunerea de încadrare a È›igărilor electronice în categoria dispozitivelor medicale, miÈ™care ce ar fi reglementat È™i limitat vânzarea acestora.

    Din actest motiv, È›igările electronice pot fi achiziÈ›ionate foarte uÈ™or de persoane de orice vârstă – mai ales în condiÈ›iile expansiunii comerÈ›ului online. De asemenea, varietatea de arome atractive care există pentru rezerve, îi poate atrage pe copii È™i adolescenÈ›i. Astfel, există riscul ca dependenÈ›a de nicotină să se extindă la persoane cu o vârstă tot mai scăzută.

  • Unii experÈ›i în sănătate se arată suspicioÈ™i în privinÈ›a componentelor chimice din lichidul utilizat la È›igările electronice, care se pare că nu sunt întotdeauna dezvăluite în totalitate. Se pare că Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană care reglementează alimentele, suplimentele nutritive È™i medicamentele, a testat două branduri cunoscute de È›igară electronică È™i a constat prezenÈ›a unor substanÈ›e cu potenÈ›ial cancerigen.

  • FDA exprimă rezerve È™i în ce priveÈ™te impactul inhalării de nicotină pură, specific È›igărilor electronice. În plus, există riscul ca pe etichetă să fie declarată o cantitate mai mică de nicotină decât în realitate.
  • Medicii susÈ›in că prin utilizarea È›igării electronice, nu se acÈ›ionează în sensul eliminării depedenÈ›ei de nicotină, ci dimpotrivă, i se dă o alură social acceptată.

  • În plus, prin faptul că È›igara electronică poate fi folosită aproape oriunde, există posibilitatea ca nivelul de nicotină consumat chiar să crească.

  • Unele rezerve pentru È›igări electronice pot conÈ›ine aproape la fel de multă nicotină ca È™i o È›igară obiÈ™nuită.

  • Chiar dacă producătorii È™i comercianÈ›ii susÈ›in că È›igara electronică este o „alternativă sănătoasă”, există îngrijorări în privinÈ›a vaporilor de nicotină. Vaporii de nicotină, se pare, pot avea efect iritant, atât pentru cel care utilizează dispozitivul, cât È™i pentru persoanele din apropiere, care intră fără voie în contact cu aceÈ™tia.

  • Multe persoane consideră È›igările electronice ca fiind o investiÈ›ie scumpă, ce depășeÈ™te bugetul alocat È›igărilor obiÈ™nuite, cel puÈ›in iniÈ›ial.

  • Utilizarea È›igării electronice ca pe o modalitate de a conserva obiceiul fumatului, fie È™i într-o altă formă, presupus mai sigură, poate întreÈ›ine, din punct de vedere psihologic, dependenÈ›a. Faptul că există o variantă prin care „trasul din È›igară” poate fi păstrat, ba chiar poate fi mai sigur (aÈ™a cum susÈ›in producătorii) È™i mai plăcut, graÈ›ie aromelor variate, poate încuraja continuarea fumatului. Fumătorul poate ajunge să perceapă utilizarea È›igării electronice ca pe o activitate reacreativă È™i să nu conÈ™tientizeze necesitatea de a se detaÈ™a total de dependenÈ›a nicotinică.
    Mai mult, pentru că gestul în sine este menÈ›inut, rămân È™i toate acele corelaÈ›ii ce stimulează activitatea de a fuma; de exemplu, fumatul la cafea, dimineaÈ›a sau „celebra” pauză de È›igară.

DeÈ™i argumentele pro È™i contra înclină balanÈ›a spre un impact negativ al È›igărilor electronice, statutul È›igărilor electronice rămâne unul însă incert. MulÈ›i specialiÈ™ti se arată rezervaÈ›i, ferindu-se să pună un verdict clar asupra acestora È™i să le trateze fie ca pe un pericol care atrage în capcană È™i nefumători, fie ca pe o soluÈ›ie salvatoare în problema mondială a fumatului.

Unul din motivele pentru care concluziile sunt incerte È™i în principiu, orientative, este acela că fiind de relativ puÈ›in timp pe piaÈ›a largă – mai puÈ›in de un deceniu – nu există studii de lungă durată care să sprijine o ipoteză sau alta. Singurele unelte care înclină balanÈ›a sunt testele de laborator, sondajele printre utilizatori.

ÈšineÈ›i cont de faptul că OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății (OMS) È™i-a exprimat o poziÈ›ie foarte sceptică față de È›igările electronice, invocând faptul că siguranÈ›a acestora nu a fost demonstrată È™tiinÈ›ific.

În aceste condiÈ›ii, este recomandată utilizarea cu moderaÈ›ie a È›igărilor electronice È™i mai ales, cu prudență. CitiÈ›i eticheta rezervelor de lichid È™i observaÈ›i substanÈ›ele componente, adresându-vă medicului pentru lămuriri suplimentare È™i luaÈ›i în calcul È™i alte variante de a renunÈ›a la fumat.

Data actualizare: 13-01-2014 | creare: 13-01-2014 | Vizite: 9775
Bibliografie
1 - 10 Little-known Facts About E-cigarettes, link:
https://health.howstuffworks.com/wellness/smoking-cessation/10-facts-about-e-cigarettes.htm
2 - What Are E-Cigarettes (Electronic Cigarettes)?, link:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/216550.php
3 - Electronic cigarettes: A safe way to light up?, link:
https://www.mayoclinic.org/electronic-cigarettes/expert-answers/FAQ-20057776
4 - E-Cigarettes Under Fire, link:
https://www.webmd.com/smoking-cessation/features/ecigarettes-under-fire
5 - Regulation stacks up for e-cigarettes, link:
https://www.nature.com/news/regulation-stacks-up-for-e-cigarettes-1.13814
6 - E-cigarettes: The growing popularity of an unregulated drug delivery device, link:
https://www.sciencebasedmedicine.org/e-cigarettes-the-growing-popularity-of-an-unregulated-drug-delivery-device/
7- e-Cigarette Safety, link:
https://www.sciencebasedmedicine.org/e-cigarette-safety/
8 - EU Parliament rejects regulation of e-cigarette as a medical device, link:
https://www.theinformationdaily.com/2013/10/08/eu-parliament-rejects-regulation-of-e-cigarettes-as-medical-devices
9 – Este tigara electronica o solutie?, link: https://stopfumat.eu/viewImage.php?material=Fumat_pliant_22-44_tigara_electronica&no=2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunÈ›area la fumat
  • O strategie mai bună pentru campaniile antifumat
  • Èšigara electronică – care sunt riscurile pentru sănătate?
  •