Substituentii medicamentosi

Substituentii medicamentosi

©

Autor: Redacția ROmedic

Substituentii medicamentosi
Bupropion (Zyban) – este primul medicament ce nu contine nicotina a carui eficienta a fost demonstrata stiintific. Este de asemenea primul produs ce poate fi luat sub forma de comprimate. Bupropionul face parte din clasa de medicamente antidepresive si este comercializat sub denumirea de Zyban. Substanta actioneaza asupra receptorilor de dopamina. Exista contraindicatii la utilizarea de bupropion, precum si efecte secundare posibile. Medicamentul este eliberat pe baza de prescriptie medicala.

Medicamentele nou autorizate de FDA utilizate in sevrajul tabagic actioneaza prin blocarea receptorilor nicotinici de la nivelul creierului. Astfel, fumatul nu va mai provoca o senzatie de placere, iar fumatorii vor reusi sa renunte mai usor.
De exemplu vareniclina (Chantix) se ia de doua ori pe zi. Odata introdusa in organism, vareniclina se fixeaza pe receptorii de nicotina din creier, reducand senzatia de placere cauzata de fumat si contribuind la reducerea simptomelor de sevraj. Unele studii au demonstrat ca vareniclina sporeste cu 50% sansele fumatorilor de a renunta la fumat. Alte studii arata ca vareniclina este mai eficienta decat bupropion, cel putin pe termen scurt.
Efectele secundare al vareniclinei sunt: cefalee, greturi, varsaturi, tulburari ale somnului, flatulenta si modificarea gustului. In general, vareniclina este bine tolerata.
Alte medicamente au dat dovada de o anumita eficienta in sevrajul tabagic, dar in mai mica masura decat bupropion si antrenand efecte secundare mai grave. Din aceste motive, ele nu sunt prescrise decat in cazul in care bupropion nu este eficient. Acestea sunt: clonidina (antihipertensiv), buspirona (anxiolitic, in cazul prezentei simptomelor de anxietate), nortriptilina si moclobemida (antidepresive).

Renuntarea la fumat este cea mai importanta decizia pe care o pot lua fumatorii pentru a ameliora calitatea vietii si speranta de viata.
Renuntarea la fumat nu este usoara. Pentru a avea cat mai multe sanse de reusita, fumatorii trebuie sa cunoasca beneficiile, dificultatile cu care se vor confrunta si optiunile de care dispun.

Data actualizare: 30-10-2013 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 10446
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: