Ticagrelor reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la diabetici

©

Autor:

Ticagrelor reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la diabetici
Un studiu clinic recent sugerează că adăugarea ticagrelorului la aspirină reduce riscul de moarte de cauză cardiovasculară, infarct miocardic sau accident vascular cerebral la pacienții cu boală coronariană stabilă și diabet. Totuși, dubla terapie crește riscul de sângerări majore.
Rezultatele, prezentate la Congresul European de Cardiologie din septembrie 2019, s-au bazat pe studiul THEMIS (The Effect of Ticagrelor on Health Outcomes în Diabetes Mellitus Patients Intervention Study), care a evaluat adăugarea ticagrelorului la aspirină la pacienții cu boală coronariană stabilă și diabet zaharat, fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Studiul THEMIS-PCI a arătat că la pacienții din studiul THEMIS cu istoric de angioplastie cu stent, combinația ticagrelor-aspirina este chiar mai benefică decât la restul participanților din THEMIS.

Rezultatele studiului THEMIS au fost publicate în New England Journal of Medicine iar cele ale studiului THEMIS-PCI, în The Lancet.

Pacienții cei mai potriviți pentru terapia dublă de lungă durată sunt cei cu risc crescut de ischemie și scăzut de sângerare. Rezultatele arată că beneficiul maxim este la bolnavii cu diabet și boală coronariană stabilă cu istoric de angioplastie cu stent, la care adăugarea ticagrelorului la aspirină reduce evenimentele cardiovasculare majore, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și amputațiile de membre.

Studiul THEMIS, cel mai mare studiu în ceea ce privește bolnavii cu diabet, a inclus peste 19.000 pacienți cu boală coronariană stabilă și diabet, împărțiți în 2 grupuri: 9619 participanți au primit ticagrelor cu aspirină, iar 9601 bolnavi au primit placebo și aspirină. Participanții au fost urmăriți timp de peste 3 ani. În grupul cu dublă terapie, 7,7% dintre bolnavi au decedat în urma bolii cardiovasculare, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, iar în grupul cu placebo și aspirină, 8,5%.

Ca și alte antiagregante, în comparație cu placebo, ticagrelor a crescut riscul de sângerare majoră (206 versus 100 pacienți) și de hemoragie intracraniană (70 versus 46 pacienți).

La pacienții cu istoric de angioplastie cu stent, beneficiile dublei terapii au depășit riscurile de sângerare. Majoritatea participanților din studiul THEMIS (58%) aveau antecendente de angioplastie cu stent. Dintre pacienții studiului THEMIS-PCI, 404 din 5558 (7,3%) care au urmat dublă terapie au decedat din cauza bolii cardiovasculare, infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral, față de 480 din 5596 (8, 6%) care au primit placebo și aspirină. 2% dintre cei care au primit ticagrelor au prezentat sângerare majoră, față de 1,1%, în grupul cu placebo. Riscul de sângerare intracraniană a fost similar între grupuri (33 versus 31 pacienți). Astfel, la bolnavii cu istoric de angioplastie cu stent care au primit dublă terapie, raportul beneficiu-risc a fost mult mai mare decât la cei fără procedura intervențională.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-09-2019 | creare: 06-09-2019 | Vizite: 800
Bibliografie
For patients with diabetes, ticagrelor reduced heart attacks, strokes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190901100619.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Pompierii sunt expuși unui risc cardiovascular major
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum