Obiceiurile sănătoase legate de somn scad riscul de insuficiență cardiacă

Obiceiurile sănătoase legate de somn scad riscul de insuficiență cardiacă

©

Autor:

Obiceiurile sănătoase legate de somn scad riscul de insuficiență cardiacă
Obiceiurile sănătoase legate de somn se asociază cu un risc scăzut de insuficiență cardiacă. Potrivit unui studiu, adulÈ›ii care se trezeau dimineaÈ›a, dormeau în medie 7-8 ore pe noapte È™i nu experimentau insomnie, nu sforăiau È™i nu aveau somnolență excesivă pe parcursul zile, aveau un risc cu 42% mai scăzut de insuficiență cardiacă.
Rezultatele, publicate în revista Circulation, erau valabile indiferent de prezenÈ›a altor factori de risc pentru insuficiență cardiacă.

InsuficienÈ›a cardiacă afectează peste 26 de milioane de persoane. Unele dovezi È™tiinÈ›ifice sugerează că tulburările de somn ar putea avea un rol în dezvoltarea acesteia.

Studiul a inclus date provenite de la 408.802 de persoane înregistrate în Biobanca Angliei, cu vârste cuprinse între 37 È™i 73 de ani la momentul recrutării, adică între anii 2006 È™i 2010. În total, pe o perioadă de monitorizare de 10 ani s-au înregistrat 5.221 de cazuri de insuficiență cardiacă.

Oamenii de È™tiință au evaluat atât calitatea somnului cât È™i obiceiurile legate de somn. Variabilele care măsurau calitatea somnului erau durata, eventuala prezență a insomniei sau a sforăitului. De asemenea, cercetătorii au analizat dacă participanÈ›ii se trezeau dimineaÈ›a sau preferau să rămână mai degrabă până noaptea târziu sau dacă aveau somnolență diurnă.

Pe baza comportamentelor legate de somn, oamenii de știință au dezvoltat un scor de somn sănătos.

Metodele utilizate în studiu au fost chestionarele. Pe baza numărului de ore dormite, durata somnului a fost împărÈ›ită în 3 categorii: scurtă (sub 7 ore pe noapte), recomandată (7-8 ore pe noapte) È™i prelungită (peste 9 ore pe noapte).

Rezultatele au fost ajustate pentru prezenÈ›a diabetului, hipertensiunii arteriale, variaÈ›iilor genetice È™i a utilizării de medicamente. Ele au arătat că participanÈ›ii cu obiceiurile cele mai sănătoase legate de somn aveau un risc de insuficiență cardiacă mai scăzut cu 42% în comparaÈ›ie cu cei având obiceiuri nesănătoase.

De asemenea, riscul de insuficiență cardiacă era mai scăzut cu 8% la persoanele matinale, cu 12% la cei care dormeau 7-8 ore pe noapte, cu 17% la cei care nu raportau insomnie frecventă și cu 34% mai redus la cei care nu aveau somnolență diurnă.

Studiul a fost prospectiv și efectuat la scară largă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-11-2020 | creare: 20-11-2020 | Vizite: 535
Bibliografie
Healthy sleep habits help lower risk of heart failure: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201116075728.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele muÈ™chiului cardiac ar putea fi regenerate
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienÈ›ei cardiace
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum