Terapia hormonală menopauzală crește riscul de demență
Utilizarea terapiei hormonale menopauzale este asociată cu un risc crescut de demență și boala Alzheimer, conform unui studiu amplu realizat în Danemarca și publicat de către The BMJ.
Creșterea riscului a fost observată la utilizatorii pe termen lung ai terapiei hormonale menopauzale, dar și la utilizatorii pe termen scurt în jurul vârstei menopauzei (55 de ani sau mai mici), așa cum este recomandat în prezent.
Aceste constatări se aliniază celui mai mare studiu clinic realizat pe această temă, iar cercetătorii solicită efectuarea de studii suplimentare "pentru a explora dacă asociația observată în acest studiu între utilizarea terapiei hormonale menopauzale și creșterea riscului de demență reflectă un efect cauzal".
Terapia hormonală menopauzală (cunoscută și sub numele de THM sau terapie de substituție hormonală) este utilizată pentru ameliorarea simptomelor comune ale menopauzei, cum ar fi bufeurile de căldură și transpirațiile nocturne. Tratamentele includ tablete care conțin doar estrogen sau o combinație de estrogen și progesteron, precum și plasturi, geluri și creme.
Studii observaționale mari au arătat că utilizarea pe termen lung a terapiei hormonale menopauzale este asociată cu dezvoltarea demenței, confirmând constatările studiului Women's Health Initiative Memory, cel mai mare studiu clinic pe această temă.
Cu toate acestea, efectul utilizării pe termen scurt a terapiei hormonale menopauzale în jurul vârstei menopauzei, așa cum este recomandat în prezent, trebuie încă explorat pe deplin. De asemenea, este incert efectul diferitelor scheme de tratament asupra riscului de demență.
Pentru a încerca să umple aceste lacune de cunoștințe, cercetătorii din Danemarca au evaluat asocierea între utilizarea terapiei combinate de estrogen și progestină (progesteron sintetic) și dezvoltarea demenței în funcție de tipul de tratament hormonal, durata utilizării și vârsta la care s-a început tratamentul.
Pe baza datelor din registrele naționale, au identificat 5.589 de cazuri de demență și 55.890 de persoane fără demență în grupa de control, în perioada 2000-2018, dintr-o populație formată din toate femeile daneze cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani în 2000, care nu aveau antecedente de demență și nu aveau nicio contraindicație pentru terapia hormonală menopauzală.
Rezultatele studiului arată că persoanele care au primit terapie hormonală menopauzală au prezentat o rată crescută cu 24% de dezvoltare a demenței și a bolii Alzheimer față de cele care nu au folosit acest tratament. Rata de dezvoltare a demenței a fost mai mare în cazul utilizarii pe termen lung și a scăzută în cazul utilizării pe termen scurt. Acest efect a fost observat atât în cazul utilizatorilor de terapie hormonală menopauzală continuă, cât și a celei ciclice.
Este important de menționat că acesta este un studiu observațional, ceea ce nu permite stabilirea unei relații cauzale, și că cercetătorii nu au putut diferenția între tipurile de demență sau între tablete și alte forme de administrare a terapiei hormonale.
Cu toate acestea, studiul este de amploare, bazat pe date de înaltă calitate și a avut o perioadă lungă de urmărire. Autorii subliniază necesitatea realizării unor studii suplimentare pentru a determina dacă aceste constatări reflectă un efect real al terapiei hormonale menopauzaleasupra riscului de demență. De asemenea, ei susțin că terapia hormonală menopauzală poate fi influențată de predispoziția femeilor care suferă de simptome vasomotorii menopauzale (cum ar fi bufeurile de căldură și transpirațiile nocturne) și de demență.
https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-072770
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Îndepărtarea precoce a ovarelor împreună cu prezența APOE4 crește riscul de Alzheimer la femei
- Grăsimea abdominală și slăbiciune amusculară al femei au fost asociate cu deficitul de vitamina D
- Modul în care sarcina modelează percepția sinelui și identitatea
- Acupunctura reduce bufeurile și efectele secundare ale terapiei endocrine la femeile cu cancer de sân
- Menopauza indusa chirurgical
- Candida genitala - tratament
- Histerectomie (cu pastrarea ovarelor) acum ma dor sanii
- Menopauza... de vreo doua saptamani am o usoara scurgere alba laptoasa
- Menopauza si diabet... e grav?
- Sarcina la menopauza??
- Ceva se intampla cu corpul meu... cred ca este o pregatire a menopauzei
- Menopauza
- Menopauza si diabetul