Femeile sunt îndemnate să mănânce alimente bogate în potasiu pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiacă

Liffert Vogt, profesor la universitatea olandeză și autor principal al studiului, afirmă că riscurile la care sunt expuse persoanele care consumă cantități crescute de sodiu sunt bine cunoscute, printre acestea numărându-se hipertensiunea arterială și o predispoziție la afecțiuni cardiace precum infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral. Aceasta subliniază faptul că sfaturile anterioare au fost axate pe metodele prin care consumul de sare poate fi evitat, însă în cadrul lucrării curente s-a evidențiat un beneficiu mai mare asupra sănătății al consumului de potasiu alimentar.
Eșantionul de studiu a fost compus din 24.963 de participanți, dintre care 55% au fost reprezentați de persoane de sex feminin, având o vârstă cuprinsă între 40 și 79 de ani. În cadrul acestuia, participanții au completat un chestionar privind stilul de viață, le-a fost măsurată tensiunea arterială și le-a fost prelevată o probă de urină, pe baza căreia a fost estimat un aport alimentar în funcție de concentrațiile de sodiu și potasiu din aceasta. Ulterior, asocierea dintre aportul de potasiu și valoarea tensiunii arteriale a fost ajustată în funcție de vârstă, sex și aportul de sodiu, observându-se că, odată ce cantitatea de potasiu consumată creștea, tensiunea arterială înregistra valori mai apropiate de cele normale. Mai exact, specialiștii au calculat că la fiecare gram cu care aportul zilnic de potasiu creștea, tensiunea arterială sistolică înregistra o scădere de 2,4 mmHg.
Cu toate acestea, relația directă dintre aportul de potasiu și tensiunea arterială a fost observată numai la persoanele de sex feminin, întrucât la cele de sex masculin creșterea cantității de potasiu consumată zilnic nu aducea modificări valorilor tensiunii arteriale. Din păcate, în cei 20 de ani ce au urmat studiului, 55% din participanți au decedat, oamenii de știință determinând, din punct de vedere statistic, faptul că femeile care au consumat cantități mai mari de potasiu au înregistrat o scădere a mortalității din cauza afecțiunilor cardiovasculare cu 13%.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 27-07-2022 | creare: 27-07-2022 | Vizite: 524
Bibliografie
Women urged to eat potassium-rich foods to improve their heart health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220721204852.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ooforectomia este legată de un risc mai mare de insuficiență cardiacă la femei
- Un model de învățare automată a determinat asocierile dintre alăptare și sindromul metabolic la femei
- Cercetările evidențiază creșterea riscului de deces în cazul femeilor sedentare
- O revizuire sistematică și meta-analiză a rezultatelor nașterii la femeile cu sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum