Terapia cu statine reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, indiferent de varsta
O nouă meta-analiză arată că terapia cu statine reduce evenimentele cardiovasculare majore chiar și la persoanele peste vârsta de 75 de ani. Aceasta reunește datele a 28 de studii de control randomizate și include 186.854 de participanți dintre care 14.483 peste 75 de ani. Meta-analiza a fost publicată în revista The Lancet.
Tratamentul cu statine reduce riscul de evenimente vasculare majore cu aproximativ o cincime la o scădere cu 1 mmol/L a LDL-colesterolului, indiferent de vârstă. Reducerea riscului de evenimente coronariene majore a fost de aproximativ un sfert la o scădere cu 1 mmol/l a LDL-colesterol (30% la participanții <55 ani și 20% la cei >75 ani). Reducerea riscului de accident vascular cerebral și de revascularizare coronariană a fost asemănător la toate categoriile de vârstă.
Statinele sunt medicamente ce scad colesterolul din sânge, fiind prescrise bolnavilor cu risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Până în prezent studiile clinice au arătat o reducere semnificativă a riscului cardiovascular la persoanele cu vârste cuprinse între 65-70 ani în timp ce la vârstnicii peste 75 de ani beneficiul tratamentului era sub semnul întrebării. Frecvent, terapia cu statine este întreruptă la acești pacienți datorită raportului risc-beneficiu crescut.
Cercetătorii au analizat 23 de studii clinice care au comparat efectul tratamentului cu statine în cadrul unui grup de control și încă 5 studii clinice care au comparat regimul intensiv versus cel standard. Împărțind participanții pe 6 grupe de vârstă, ei au studiat efectul statinelor în ceea ce privește evenimentele majore cardiovasculare (evenimente majore coronariene, accidente vasculare cerebrale, revascularizare coronariană), incidența cancerului și mortalitatea specifică pe principalele cauze de deces.
Meta-analiza a arătat că reducerea numărului de evenimente este similară și semnificativă pentru toate grupurile de vârstă, inclusiv la participanții peste 75 de ani. Reducerea evenimentelor coronariene majore a fost de 24% pentru o scădere cu 1 mmol/l a LDL-colesterol, dar valoarea scade o dată cu înaintarea în vârstă. De asemenea nu s-a observat o creștere a riscului de mortalitate de cauză non-vasculară sau datorită cancerului în niciunul dintre grupuri.
Totuși statinele nu s-au arătat a fi eficiente la pacienții cu insuficiență cardiacă sau la cei cu dializă, de aceea ele nu sunt recomandate la acești bolnavi.
De asemenea s-a observat că tratamentul cu statine administrat bolnavilor cu istoric de boală vasculară pentru prevenția secundară scade riscul de evenimente majore cardiovasculare indiferent de vârstă. Statinele administrate pentru prevenția primară la participanții fără boală vasculară cunoscută au arătat rezultate similare.
Meta-analiza a studiat efectele statinelor asupra evenimentelor cardiovasculare majore, mortalității și cancerului, înglobând date ale unor studii largi și fiabile. Rezultatele susțin scăderea LDL-colesterolului la persoanele cu risc de evenimente cardiovasculare indiferent de vârstă, atunci când beneficiile depășesc riscurile iar bolnavii acceptă un tratament de lungă durată.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou dispozitiv ar putea fi folosit pentru a reduce simptomele pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată
- Bolile de inimă sunt mai frecvente la femeile cu oase fragile și subțiri, sugerează un nou studiu
- Măsurarea tensiunii arteriale: un obicei sănătos, abordat de insuficienți oameni
- Utilizatorii de țigarete electronice sunt mai predispuși la insuficiență cardiacă
intră pe forum