Meditația mindfulness este eficace în anorexia nervoasă
Un studiu realizat de către echipa de cercetători de la Universitatea Kyoto Graduate School of Medicine a arătat că terapia prin meditație este eficace în reducerea suferinței pacienților cu anorexie nervoasă.
Anorexia nervoasă este o boală psihiatrică severă care se caracterizează prin tulburări alimentare, restricții alimentare, vomismente voluntare și slăbiciune extremă.
Terapia prin meditație mindful sau mindfulness a devenit deja recunoscută la nivel mondial ca o metodă de abordare a anorexiei nervoasă, însă eficacitatea sa în tratarea slăbiciunii neurogene nu a fost studiată anterior.
Programul de intervenție prin meditație mindfulness a durat 4 săptămâni și a examinat schimbările neuro-funcționale prin intermediul unor sarcini care au avut ca scop inducerea anxietății legate de greutate.
Cercetătorii au ajutat pacienții să accepte situațiile și experiențele actuale la valoarea lor reală, în loc să le evite. Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost utilizată pentru a analiza reglarea atenției în raport cu tulburările alimentare.
Rezultatele studiului au arătat modificări ale activității regiunilor cerebrale implicate în anxietate, precum și o scădere semnificativă a gândurilor obsesive legate de imaginea de sine a subiecților și activitatea cerebrală asociată cu emoțiile conexe.
Rezultatele imagistice ale studiului susțin experiențele subiective ale cercetătorilor, deși a fost neașteptat faptul că mai multe evenimente globale, precum pandemia Covid-19 și războiul ruso-ucrainean, au fost factori importanți în anxietățile pacienților.
Autorii studiului speră ca rezultatele acestuia să aibă implicații practice în psihiatria și psihologia clinică și în cercetările ulterioare legate de reducerea suferinței prin intermediul mindfulness, a conștientizării și acceptării de sine.
BJPsych Open, 2023; 9 (1)
https://www.cambridge.org/core/journals/bjpsych-open/article/neural-correlates-of-a-mindfulnessbased-intervention-in-anorexia-nervosa/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetările evidențiază potențialul psilocibinei în tratarea tulburării obsesiv-compulsive
- Depresia în rândul mamelor copiilor cu autism: statistici alarmante și o rată de diagnostic de aproape 50%
- Adolescenții care consumă marijuana au risc de tulburare bipolară la maturitate
- Două tipologii de șefi răi – disfuncționali și „întunecați”
- Va rog ajutati-ma...sunt anorexica...si disperata :((
- Sa fie inceput de anorexie?
- Prietena mea sufera de anorexie
- Zyprexa in anorexie