Tendinita ahiliana (leziunea la tendonul lui Ahile) - primul ajutor
Autor: Drăgulin Oana
Tendonul lui Ahile are rol esential in alergare, catarat sau statul pe varfuri.
Leziunea tendonului lui Ahile poate imbraca forme diferite de gravitate, mergand de la rupturi microscopice pana la rupturi mai grave ale tendonului (in cazuri mai rare). Se poate ajunge chiar la desprinderea de calcaneu, cu grade intermediare de gravitate.
Care sunt cauzele tendinitei ahiliene?
Leziunea tendonului lui Ahile poate fi determinata de miscari repetate in timp, cum este cazul celor din alergare, sau de o suprasolicitare brusca a tendonului (in urma sprintului, de exemplu).Leziunea se mai poate produce in urmatoarele cazuri:
- tendonul este supus la solicitare indelungata
- se exercita tensiune la nivelul tendonului fara o incalzire prealabila suficienta
- se poarta incaltaminte neadecvata activitatilor sportive
- se poarta incaltaminte cu calapod rigid
- se alearga pe un teren dur.
Leziunea se poate produce in orice sport, dar in mod deosebit in cazul urmatoarelor: gimnastica aerobica, baschet, fotbal, alpinism, rugby, cross, tenis.
Alte activitati in care se poate produce leziunea: alergarea dupa autobuz, plimbarile pe distante mari fara o pregatire corespunzatoare.
Care sunt simptomele leziunii?
Leziunea tendonului lui Ahile are o varietate de manifestari, in functie de gravitatea leziunii; astfel, persoana poate avea manifestari ce pleaca de la disconfort mediu si ajung la durere intensa.Durerea poate fi localizata in partea inferioara a gambei, deasupra gleznei. In cazul unei intinderi sau rupturi mici, durerea poate fi considerabila la trezirea de dimineata, dar pe masura ce articulatia se incalzeste in timpul mersului, in cursul zilei, aceasta poate disparea. Neplacerea va aparea insa din nou in dimineata urmatoare.
In cazul unei intinderi sau rupturi a tendonului, poate aparea o durere intensa la locul rupturii, ca la o lovitura in spatele piciorului. In cazul ambelor situatii, ruptura microscopica sau sectionarea definitiva a tendonului, durerea si edemulm, determinat de acumularea de lichide, se vor agrava la cateva ore dupa producerea leziunii.
Care sunt primele masuri care trebuie luate?
Daca durerea este intensa sau daca nu puteti merge si urca sau cobori scarile, consultati medicul pentru a stabili tratamentul corect.
Opriti imediat activitatea care produce durerea. Puneti o punga cu gheata pe locul leziunii imediat ce aveti posibilitatea. Tratamentul cu temperaturi scazute ajuta la oprirea microhemoragiei interne si la stoparea acumularii de lichide de inflamatie la locul si in jurul leziunii, toate acestea contribuin la diminuarea edemului (umflaturii).
Tratamentul, in cazul tendinitei ahiliene, trebuie prescris de medic.
Pana apelati la un consult medical de specialitate, luati medicamente analgezice si antiinflamatoare, recomandate de farmacist.
Medicul este insa cel care poate prescrie medicamentele adecvate pentru a reduce durerea si edemul.
Pentru a continua ingrijirea dupa leziune:
- puneti o punga cu gheata la locul inflamatiei cel putin o data pe zi, timp de doua pana la patru zile dupa incetarea activitatii.
- nu reluati activitatea pana cand durerea nu a cedat complet.
- incepeti sa extindeti sau sa faceti exercitii de intindere ale piciorului si gambei, cu grija si gradat. Puteti lucra cu un profesor de sport sau cu un fizioterapeut exercitii usoare de intindere a musculaturii gambei si tendonului lui Ahile.
Pe termen lung, daca se respecta tratamentul corect si regimul de repaus recomandat de medic, nu raman sechele.
Totusi, la unele persoane pot aparea tendinite recurente, in ciuda masurilor de precautie adoptate. In cazuri rare, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru inlaturarea tesuturilor cicatriciale sau a unei parti de tendon.
Pentru a preveni recidivele, respectati regulile de repaus pentru o perioada cat mai mare de timp, in asa fel incat tendonul sa se poata vindeca pe deplin. Medicul, profesorul de sport sau fizioterapeutul va pot recomanda folosirea unor talonete la nivelul calcaiului, pentru reducerea presiunii de la nivelul calcaiului in timpul mersului sau a diferitelor activitati fizice.
Efectuati cu grija exercitii pentru intinderea musculaturii gambei si a tendonului lui Ahile. Purtati incaltaminte adecvata - un calapod rigid al pantofilor folositi in practicarea diferitelor sporturi (de exemplu, atletism) poate agrava situatia. Alergati sau antrenati-va pe un teren de tip zgura sau pamant.
Daca durerea sau edemul persista, consultati medicul.
2."Ruptura tendonului ahilian", https://www.mayoclinic.com/health/achilles-tendon-rupture/DS00160
3."Tendinita ahiliana", https://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Achilles_tendonitis
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De aproximativ o saptamina am o durere persistenta la calcaii
- Durere de calcai
- Tendon Achile: secretie lichid
- Gaura in calcai de cativa ani...
- Am si eu o problema la piciorul drept, mai exact in spatele calcaiului
- Durere in calcaiul drept
- Dureri de calciie
- Pe timpul noptii simt mancarimi sau furnicaturi in calcaiul piciorului stang
- Umflatura calcai
- Durere la glezna.. rog indrumare