Mușcătura de căpușă - primul ajutor

©

Autor:

Mușcătura de căpușă - primul ajutor
Căpușa este un parazit extern din clasa arahnidelor, care trăiește în zonele înverzite sau împădurite și parazitează în general mamifere și păsări, iar omul poate fi o gazdă accidentală.

Căpușa trece prin 4 stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă și adult. Pentru trecerea de la o etapă la alta are nevoie de câte o gazdă, de la care se hrănește cu sânge. Aceasta se fixează la nivelul pielii cu aparatul bucal (rostrum) și începe să se hrănească, mărindu-și considerabil dimensiunea inițială (o căpușă hrănită poate fi cât o boabă de fasole).

Unele căpușe sunt purtătoare de agenți patogeni pe care îi transmit la următoarele gazde parazitate. Printre bolile transmise de căpușe la om se numără: boala Lyme, encefalita de căpușă, febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo, babesioza, anaplasmoza, tularemia, infecția cu Bartonella și Rickettsia, infecția cu Borrelia lonestari și altele.

În România se întâlnesc 3 specii de căpușe:
  • Ixodes ricinus, specia cea mai întâlnită; transmite boala Lyme și encefalita de căpușă
  • Hyalomma marginatum – prevalentă în jumătatea sudică a țării; transmite febra hemoragică Crimeea-Congo;
  • Dermacentor reticulatus - prezentă în mai multe județe din estul, sudul și centrul țării.

    Citiți aici mai multe informații despre căpușe, specii, prevalență și bolile transmise.

Cum se scoate căpușa?

Dacă observați o căpușă atașată de piele, încercați să nu intrați în panică. Este important să scoateți cât mai repede căpușa, dar cu calm, asigurându-vă că nu o striviți sau rupeți. Prindeți căpușa cu o pensetă (cu vârfuri subțiri, nu plate, pentru a nu risca să o striviți) cât mai aproape de piele și trageți în sus cu blândețe. Puteți roti ușor dacă după 2-3 încercări de tragere căpușa nu s-a detașat. Dacă aveți un instrument special, respectați instrucțiunile acestuia (de exemplu, dispozitivele cu spațiu în „V” presupun rotirea, nu tragerea în sus a căpușei).

Controversa privind scoaterea căpușei prin tragere versus rotire este prezentată detaliat aici.

Nu încercați să îndepărtați căpușa cu degetele sau unghiile, deoarece se poate rupe, iar rostrul să rămână în piele. Evitați să stoarceți pielea sau să zdrobiți căpușa.
Nu sunt recomandate metodele tradiționale de îndepărtarea a căpușei: folosirea unui chibrit aprins, brichetă sau orice alt obiect fierbinte, aplicarea de gheață sau de substanțe precum alcool, benzina, ulei, acetonă, lac de unghii, vaselină etc. Acestea pot avea efect iritant și cresc riscul ca căpușa să elibereze mai multă salivă/conținut stomacal în piele, deci un risc mai mare de infectare.

Despre metodele tradiționale de scoatere a căpușei care ar trebui evitate găsiți informații pe larg în acest articol.

Dacă vă este teamă să îndepărtați căpușa sau nu aveți încredere că o veți face corespunzător, adresați-vă unui medic sau mergeți la o cameră de gardă. Dacă rostrul rămâne în piele și corpul căpușei se rupe, este de asemenea recomandat să apelați la un medic, care să îndepărteze și aparatul bucal rămas în piele.

Ce fac după îndepărtarea căpușei?

După ce ați înlăturat căpușa, spălați locul mușcăturii cu apă și săpun și curățați cu o substanță antiseptică sau cu alcool sanitar. Înconjurați cu un marker locul mușcăturii și notați data la care ați fost mușcat, pentru ca în  următoarele 30 de zile să urmăriți evoluția locului mușcăturii și eventualele simptome care apar. Dacă locul se înroșește imediat după mușcătură, poate fi o reacție alergică normală. Dacă apare eritemul migrator în ochi de bou (aspectul unei ținte, cu un diametru mai mare de 5-6 cm, care se mărește sau se mută -migrator-), atunci contactați de urgență medicul infecționist pentru a începe tratamentul antibiotic, întrucât acest eritem este un semn distinctiv al bolii Lyme.


În ceea ce privește tratamentul antibiotic preventiv pentru boala Lyme, nu există un protocol medical unanim acceptat. Unii medici recomandă o doză unică de 200 mg de doxiciclină (în primele 72 de ore de la mușcătură, la un pacient care poate lua doxiciclină, dacă căpușa a fost atașată timp de 36 de ore, e dintr-o specie care transmite boala Lyme și zona este endemică). Alți medici prescriu un tratament preventiv cu doxiciclină, amoxicilină sau ceftriaxonă pentru o anumită perioadă (10, 14, 21, 30 de zile).

Profilaxia bolii Lyme și opiniile diferite privind acest subiect sunt prezentate pe larg aici.

Căpușa o puteți arunca la gunoi (învelită într-o bucată de bandă adezivă sau hârtie) sau în vasul de toaletă, fără a pune mâna pe ea.

În general se recomandă efectuarea unor analize de sânge pentru detectarea anticorpilor specifici anti-Borrelia, la 3-6 săptămâni de la mușcătură. Dacă acestea vor fi negative, așa cum se întâmplă de obicei în stadiile incipiente ale bolii, probabil veți fi sfătuit să repetați testarea după o anumită perioadă de timp.
În cazul în care testele sunt pozitive, boala Lyme poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor (amoxiciclină sau doxiciclină pentru 2-6 săptămâni în funcție de protocolul pe care îl adoptă medicul dvs curant).

    Adresați-vă de urgență medicului dacă vă confruntați cu simptome precum febra, dureri de cap, oboseală, dureri articulare.


    Cum previn mușcătură de căpușă?

    • Atunci când mergeți în excursii sau în spații cu multă vegetație, purtați haine lungi, care acoperă pielea și șosete, eventual suprapuse peste marginea de jos a pantalonilor.
    • Purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, pentru a putea observa căpușele mai ușor.
    • Pieptănați-vă părul după ce ați petrecut timp în natură.
    • Depozitați-vă hainele și prosoapele departe de sol în timpul campingurilor sau pe plajă.
    • Folosiți produse repelente cu acțiune împotriva căpușelor pe care să le aplicați pe piele și pe haine. Utilizați un produs similar si pentru animalele de casă, cu atât mai mult dacă le luați cu dvs la ieșirile în natură.
    • După o zi petrecută într-o zonă unde ați fi putut intra în contact cu căpușele (în pădure, la iarbă verde etc.) examinați-vă corpul. Acordați atenție și zonelor mai greu accesibile, precum axilele, zona inghinală, spatele urechilor, spatele genunchilor (rugați pe cineva apropiat să vă ajute în acest sens).
    • Evitați zonele cunoscute pentru invaziile de căpușe.

Data actualizare: 14-06-2016 | creare: 24-09-2012 | Vizite: 59291
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Repelente împotriva căpușelor
  • Profilaxia bolii Lyme după mușcătura de căpușă
  • Metode de evitat pentru îndepărtarea căpușei
  •