Tehnici avansate de microscopie pentru a descifra mecanismele bolii Alzheimer

©

Autor:

Tehnici avansate de microscopie pentru a descifra mecanismele bolii Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au utilizat tehnici avansate de microscopie pentru a explora mecanismele subiacente ale bolii Alzheimer, concentrându-se pe metabolismul lipidic modificat în această afecțiune. Studiul, publicat în Cell Metabolism, subliniază o schimbare de paradigmă în înțelegerea bolii Alzheimer, evidențiind rolul lipidelor, un aspect adesea neglijat în cercetările anterioare, care s-au concentrat mai mult pe proteinele tau și alte proteine.
Utilizând imagistica SRS, o metodă ce permite vizualizarea picăturilor de lipide în creier fără a utiliza coloranți chimici, echipa a observat cum picăturile de lipide, ce regulează diverse procese neuronale, cum ar fi stocarea energiei și răspunsul celular la stres, sunt afectate în modele de boală. Acest studiu demonstrează că în creierele cu patologie tau, neuroni acumulează exces de lipide ca răspuns la stres sau daune, forțând transferul acestora către celulele imune cerebrale, microglia, care inițiază un răspuns inflamator.

Descoperirea crucială a fost identificarea unei enzime, proteina kinază activată de monofosfatul de adenozină (AMPK), care coordonează acest ciclu nociv. Cercetătorii sugerează că întreruperea acestui ciclu ar putea oferi noi opțiuni de tratament pentru boala Alzheimer, inclusiv posibilitatea de a reutiliza medicamente existente care modifică metabolismul lipidic.

Acest studiu adaugă o nouă perspectivă asupra mecanismelor bolii Alzheimer și deschide calea pentru abordări terapeutice inovatoare bazate pe modificările metabolismului lipidic.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-04-2024 | creare: 25-04-2024 | Vizite: 102
Bibliografie
Innovative microscopy demystifies metabolism of Alzheimer's, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240423135205.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  •