Suplimentele cu scorțișoară reduc glicemia la persoanele diabetice

©

Autor:

Suplimentele cu scorțișoară reduc glicemia la persoanele diabetice
Scorțișoara, provenită din scoarța interioară a arborilor din genul Cinnamomum, este tradițional utilizată ca condiment aromatic și, mai rar, ca agent antimicrobian, antiinflamator și de conservare a alimentelor. Deși cercetările anterioare au oferit rezultate variate privind beneficiile scorțișoarei în modularea glucozei, un studiu recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition aduce dovezi într-un cadru clinic controlat.
Cercetătorii au explorat efectele modulatoare ale scorțișoarei asupra glicemiei, adăugată zilnic la mesele obișnuite. Având o durată de 12 săptămâni, cercetarea a descoperit că suplimentarea zilnică cu 4 g de scorțișoară reduce semnificativ nivelul glicemiei din sânge la indivizii obezi și supraponderali cu prediabet. Mecanismele prin care scorțișoara controlează metabolismul glucozei rămân de investigat, însă rezultatele sugerează un rol important al microbiomului intestinal în această asociere. Studiul subliniază beneficiile scorțișoarei și ale altor condimente bogate în polifenoli în prevenirea bolilor cronice și îmbunătățirea sănătății publice.

Studiul a inclus adulți cu vârsta peste 18 ani, diagnosticați obezi sau supraponderali, care au fost supuși unei faze inițiale de două săptămâni cu o dietă săracă în polifenoli, urmată de patru săptămâni de intervenție cu suplimentare de scorțișoară. Monitorizarea continuă a glicemiei (MCG) și testarea toleranței la glucoză orală (TTGO) au fost utilizate pentru a evalua efectele.

Din cei 19 participanți înscriși, 18 au completat studiul, majoritatea fiind femei, cu vârste și greutăți medii de 51,1 ani și 84,6 kg/m^2, respectiv. Rezultatele MCG au arătat o reducere semnificativă a valorilor maxime glicemice în grupul cu scorțișoară, comparativ cu grupul placebo. De asemenea, valorile zonei de sub curbă obținute prin TTGO au crescut semnificativ în grupul cu scorțișoară la sfârșitul studiului.

Concluziile studiului indică faptul că scorțișoara poate reduce semnificativ nivelurile glicemiei à jeun și are potențialul de a îmbunătăți statusul de prediabet și de a reduce riscul de diabet la persoanele supraponderale, fără a raporta efecte secundare semnificative. Aceste descoperiri subliniază importanța ulterioară a cercetării pentru a clarifica compușii bioactivi specifici din scorțișoară responsabili pentru aceste efecte.

sursa: News Medical
foto: Virrage Images / Shutterstock

Data actualizare: 30-01-2024 | creare: 30-01-2024 | Vizite: 317
Bibliografie
Cinnamon supplements found to reduce blood glucose in prediabetics, link: https://www.news-medical.net/news/20240129/Cinnamon-supplements-found-to-reduce-blood-glucose-in-prediabetics.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scorțişoara, efecte benefice împotriva diabetului
  • Factori ce cresc glicemia şi pe care îi putem evita
  • Fă sport după-amiaza pentru a-ți controla mai bine glicemia
  •