Suplimentarea cu ulei de pește în sarcină poate duce la creștere în greutate și sindrom metabolic la copil
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu controlat randomizat publicat în The American Journal of Clinical Nutrition sugerează că suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii poate crește riscul de creștere în greutate și sindrom metabolic la descendenți la vârsta de zece ani.
Studiul a fost efectuat pe un total de 736 de femei însărcinate și urmașii lor, parte a cohortei mamă-copil din Studiile Prospective de la Copenhaga privind Astmul la Copii. Femeile însărcinate au fost împărțite aleatoriu într-un grup de intervenție, care a primit zilnic 2,4 grame de acizi grași polinesaturați cu lanț lung n-3 (LCPUFAs) și un grup de control, care a primit capsule placebo cu ulei de măsline, până la o săptămână după naștere.
La vârsta de zece ani, copiii din grupul de intervenție au prezentat un IMC semnificativ mai mare și un risc mai mare de supraponderalitate comparativ cu grupul de control. Diferențele în IMC și riscul de supraponderalitate s-au atenuat după ajustarea pentru factori de risc puternici legați de creșterea copilăriei. În ceea ce privește compoziția corporală, copiii din grupul de intervenție au avut o masă slabă, o masă grasă și un procentaj de grăsime mai mare, dar nu semnificativ diferit de grupul de control. În ceea ce privește sindromul metabolic, suplimentarea cu LCPUFAs în timpul sarcinii nu a influențat nivelurile de glucoză și lipide din sânge, circumferința taliei și tensiunea arterială la copiii corespunzători la vârsta de zece ani, deși toate estimările au indicat un metabolism mai puțin sănătos în grupul de intervenție.
Analiza de mediere a arătat că rezultatele observate la copiii din grupul de intervenție nu sunt mediate de nivelul lor de activitate fizică, obiceiurile alimentare și stadiul pubertății. Nu s-a observat nicio diferență semnificativă în efectul suplimentării cu LCPUFA asupra măsurătorilor antropometrice și metabolice între băieți și fete la vârsta de zece ani.
În concluzie, studiul indică faptul că copiii mamelor care au primit suplimente de LCPUFA în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină au un IMC semnificativ mai mare și un risc mai mare de a fi supraponderali la vârsta de zece ani, având tendința unui procentaj mai mare de grăsime și scoruri mai mari ale sindromului metabolic. Aceste descoperiri sugerează că suplimentarea cu ulei de pește sau LCPUFA în timpul sarcinii poate avea impacturi negative asupra sănătății urmașilor.
sursa: News Medical
Studiul a fost efectuat pe un total de 736 de femei însărcinate și urmașii lor, parte a cohortei mamă-copil din Studiile Prospective de la Copenhaga privind Astmul la Copii. Femeile însărcinate au fost împărțite aleatoriu într-un grup de intervenție, care a primit zilnic 2,4 grame de acizi grași polinesaturați cu lanț lung n-3 (LCPUFAs) și un grup de control, care a primit capsule placebo cu ulei de măsline, până la o săptămână după naștere.
La vârsta de zece ani, copiii din grupul de intervenție au prezentat un IMC semnificativ mai mare și un risc mai mare de supraponderalitate comparativ cu grupul de control. Diferențele în IMC și riscul de supraponderalitate s-au atenuat după ajustarea pentru factori de risc puternici legați de creșterea copilăriei. În ceea ce privește compoziția corporală, copiii din grupul de intervenție au avut o masă slabă, o masă grasă și un procentaj de grăsime mai mare, dar nu semnificativ diferit de grupul de control. În ceea ce privește sindromul metabolic, suplimentarea cu LCPUFAs în timpul sarcinii nu a influențat nivelurile de glucoză și lipide din sânge, circumferința taliei și tensiunea arterială la copiii corespunzători la vârsta de zece ani, deși toate estimările au indicat un metabolism mai puțin sănătos în grupul de intervenție.
Analiza de mediere a arătat că rezultatele observate la copiii din grupul de intervenție nu sunt mediate de nivelul lor de activitate fizică, obiceiurile alimentare și stadiul pubertății. Nu s-a observat nicio diferență semnificativă în efectul suplimentării cu LCPUFA asupra măsurătorilor antropometrice și metabolice între băieți și fete la vârsta de zece ani.
În concluzie, studiul indică faptul că copiii mamelor care au primit suplimente de LCPUFA în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină au un IMC semnificativ mai mare și un risc mai mare de a fi supraponderali la vârsta de zece ani, având tendința unui procentaj mai mare de grăsime și scoruri mai mari ale sindromului metabolic. Aceste descoperiri sugerează că suplimentarea cu ulei de pește sau LCPUFA în timpul sarcinii poate avea impacturi negative asupra sănătății urmașilor.
sursa: News Medical
Data actualizare: 01-03-2024 | creare: 01-03-2024 | Vizite: 601
Bibliografie
Fish oil in pregnancy linked to child weight gain and metabolic risks, link: https://www.news-medical.net/news/20240225/Fish-oil-in-pregnancy-linked-to-child-weight-gain-and-metabolic-risks.aspx©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de grăsimi, cereale rafinate și brânză în ultimul trimestru de sarcină crește riscul unor complicații cardiace
- Îndulcitorii consumați în timpul sarcinii cresc riscul copilului de a deveni obez
- O dietă sănătoasă la începutul sarcinii reduce riscul de diabet gestațional
- Nivelul scăzut de vitamina D în sarcină a fost asociat cu obezitatea la băieți
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni