Îndulcitorii consumați în timpul sarcinii cresc riscul copilului de a deveni obez
©
Autor: Domșa Dariana
Consumul de îndulcitori în timpul sarcinii, poate crește riscul copilului de a dezvolta obezitate de-a lungul vieții, constată un studiu care a investigat legătura dintre consumul de îndulcitori în timpul sarcinii și riscul de obezitate al descendenților în studii efectuate pe șoareci. Descoperirile evidențiază importanța alimentației materne în timpul sarcinii.
Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, precum ștevia sau aspartamul, folosit de către oameni ca o alternativă mai sănătoasă la zahăr, pot avea unele efecte neașteptate în timpul sarcinii. Deși sunt în mare parte non-toxici la adulți, îndulcitorii consumați de către mame în perioada prenatală poate afecta riscul de obezitate și microbiomul sugarilor. Cu toate acestea, nimeni nu a examinat legătura în detaliu, pentru a înțelege schimbările specifice ale populațiilor microbiene și asocierea lor potențială cu obezitatea.
Pentru a investiga dacă și în ce mod poate consumul de îndulcitori să influențeze ulterior sănătatea copilului, cercetătorii au utilizat șoareci femele gravide, care au fost hrăniți cu aspartam, ștevie sau apă plată. Odată ce șobolanii au născut, cercetătorii au cântărit puii de șobolan și au investigat microbiomul intestinal pentru a evalua modul în care îndulcitorii i-au afectat.
În mod surprinzător, îndulcitorii au avut efecte minime la mamele de șobolani, dar au avut efecte semnificative asupra descendenților lor. Puii născuți din mame hrănite cu îndulcitori s-au îngrășat mai mult, au avut un procent mai mare de grăsime corporală și au prezentat modificări cheie în microbiomii intestinali, cu creșteri ale microbilor producători de propionat și butirat și reduceri ale speciilor care fermentau lactoză. Conform autorilor, modificările observate ale fermentației microbiene din intestin ar putea fi cauzat creșterea în greutate la pui.
sursa: News Medical
foto: HandmadePictures/Shutterstock
Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, precum ștevia sau aspartamul, folosit de către oameni ca o alternativă mai sănătoasă la zahăr, pot avea unele efecte neașteptate în timpul sarcinii. Deși sunt în mare parte non-toxici la adulți, îndulcitorii consumați de către mame în perioada prenatală poate afecta riscul de obezitate și microbiomul sugarilor. Cu toate acestea, nimeni nu a examinat legătura în detaliu, pentru a înțelege schimbările specifice ale populațiilor microbiene și asocierea lor potențială cu obezitatea.
Pentru a investiga dacă și în ce mod poate consumul de îndulcitori să influențeze ulterior sănătatea copilului, cercetătorii au utilizat șoareci femele gravide, care au fost hrăniți cu aspartam, ștevie sau apă plată. Odată ce șobolanii au născut, cercetătorii au cântărit puii de șobolan și au investigat microbiomul intestinal pentru a evalua modul în care îndulcitorii i-au afectat.
În mod surprinzător, îndulcitorii au avut efecte minime la mamele de șobolani, dar au avut efecte semnificative asupra descendenților lor. Puii născuți din mame hrănite cu îndulcitori s-au îngrășat mai mult, au avut un procent mai mare de grăsime corporală și au prezentat modificări cheie în microbiomii intestinali, cu creșteri ale microbilor producători de propionat și butirat și reduceri ale speciilor care fermentau lactoză. Conform autorilor, modificările observate ale fermentației microbiene din intestin ar putea fi cauzat creșterea în greutate la pui.
sursa: News Medical
foto: HandmadePictures/Shutterstock
Data actualizare: 19-01-2022 | creare: 19-01-2022 | Vizite: 301
Bibliografie
Study analyzes the link between consuming sweeteners during pregnancy and a child's risk of obesity, link: https://www.news-medical.net/news/20220116/Study-analyzes-the-link-between-consuming-sweeteners-during-pregnancy-and-a-childs-risk-of-obesity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cercetările subliniază implicarea greutății corporale în apariția complicațiilor sarcinii
- Alimentația mamei în sarcină, posibile efecte pe termen lung pentru copil
- Dieta vegană în sarcină a fost asociată cu anumite riscuri pentru sănătatea mamei și a fătului
- Expunerea prenatală la cannabidiol modifică comportamentul descendenților și funcția creierului (studiu pe șoareci)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum