Sufăr de singurătate - câteva sfaturi utile
Singurătatea este definită drept o stare subiectivă în care o persoană se simte deconectată de ceilalÈ›i. Singurătatea este diferită față de izolarea socială, în care o persoană se poate simÈ›i singură chiar È™i atunci când este înconjurată de mulÈ›i alÈ›i oameni. (1)
Să fii singur sau să te bucuri de propria persoană, nu este un lucru rău. Dar să fii singur atunci când ai fi preferat să ai oameni aproape de tine, poate conduce la sentimente de singurătate, depresie, cu afectarea dispoziÈ›iei È™i a somnului. (2)
Singurătatea poate avea mulÈ›i factori declanÈ™atori precum pierderea unei persoane dragi, relaÈ›ii nesatisfăcătoare, amintiri triste, diverse circumstanÈ›e sau greutăți ale vieÈ›ii, precum È™i sentimentul de neînÈ›elegere sau de neapartenență din partea altora. (1)
Conform unor studii din ultimii ani, singurătatea este echivalentă cu fumatul a 15 È›igări zilnic, ceea ce face ca singurătatea să fie mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea È™i poate creÈ™te riscul de deces cu 29%. (1)
Singurătatea și sinuciderea
Potrivit unui sondaj, mai mult de trei din cinci americani suferă de singurătate, rapoartele privind asocierea dintre singurătate È™i sinucidere crescând foarte mult în ultimii ani. (1)
Studiile nu au stabilit dacă însăși singurătatea conduce către sinucidere, dar există în mod cert o asociere între singurătate, gânduri È™i comportamente suicidare. (1)
Un alt studiu realizat în SUA, relatează că în 2020 au crescut într-un mod alarmant vânzările de arme, posibil corelată cu singurătatea ÅŸi sentimentele de depresie cu care se confruntă unii oameni. (1)
Stafuri pentru a învinge singurătatea
Este important să nu lăsaÈ›i singurătatea să ia controlul vieÈ›ii voastre È™i să încercaÈ›i pe cât posibil fie să o preveniÈ›i, fie să luptaÈ›i împotriva ei. Astfel, puteÈ›i încerca:
- • FiÈ›i mai aproape de familie sau prieteni- este important de restabilit conexiuni cu cei dragi È™i de a simÈ›i că ai pe cineva sincer aproape de tine
- • FiÈ›i recunoscători- singurătatea vă poate determina să vedeÈ›i doar lucrurile negative È™i doar greutățile pe care le aveÈ›i, uitând să vă bucuraÈ›i de ceea ce contează cu adevărat.
- • ConcentraÈ›i-vă pe ceea ce puteÈ›i schimba- este important să vă focusaÈ›i atenÈ›ia pe lucruri care pot fi schimbate È™i care sunt în controlul vostru. Concentrarea pe lucruri asupra cărora nu aveÈ›i control È™i pentru care nu puteÈ›i face nimic, va accentua È™i mai mult ideea de singurătate È™i nefericire.
- • BucuraÈ›i-vă de a fi ocupat- ocuparea timpului într-un mod util, precum un hobby, scriind, citind, sau orice altă activitate care vă face fericiÈ›i, va aduce un sentiment de mare împlinire la final de zi, doar pentru simplu fapt că aÈ›i realizat ce aÈ›i dorit. Lasă creativitatea să strălucească!
- • EliminaÈ›i gândurile negative- este important să vă înconjuraÈ›i de oameni ce ar putea scoate la suprafață ce e mai bun din voi È™i care au o perspectivă mai bună asupra vieÈ›ii. ÎncercaÈ›i să eliminaÈ›i È™tirile pentru o vreme È™i să vă focusaÈ›i energia pe lucruri cu adevărat importante. Datele sugerează că doar actul de a zâmbi te poate face să te simÈ›i mai bine.
- • FiÈ›i bun, înÈ›elegător È™i răbdător.
- • ElaboraÈ›i o rutină care să vă ofere un echilibru- CreaÈ›i un plan zilnic care să includă activitate fizică, timp pentru a fi alături de cei dragi, implicaÈ›i-vă într-un proiect sau un hobby È™i oferiÈ›i-vă la final de zi un moment de relaxare (1)
Pentru a reuÈ™i să eliminaÈ›i singurătatea, este foarte important să aveÈ›i o gândire cât mai prosperă, optimistă È™i să vă doriÈ›i într-adevăr o schimbare în viață. Astfel:
- • ÎncercaÈ›i să vă ridicaÈ›i stima de sine
- • ÎncercaÈ›i să aveÈ›i mai multă încredere
- • ÎncercaÈ›i să realizaÈ›i câte lucruri bune se întâmplă È™i poate că nici nu le mai observaÈ›i
- • Oricând simÈ›iÈ›i, este indicat să vorbiÈ›i cu cineva drag despre sentimentele È™i probleme pe care le aveÈ›i. Există consilieri sau oameni al căror job este să vă ajute, indicat fiind să apelaÈ›i la ei
- • LuaÈ›i în considerare vizitarea locurilor ce sunt pline cu oameni- parcuri, cinema sau cafenele
- • AscultaÈ›i ghiduri audio gratuite pentru bunăstarea mentală (2)
- • FiÈ›i confortabili cu timpul petrecut singuri- deÈ™i este bine să aveÈ›i contact È™i cu alÈ›i oameni, este important să vă simÈ›iti bine È™i în timpul petrecut pe cont propriu. (3)
- • FaceÈ›i sport regulat- exerciÈ›iile fizice au un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Pot contribui la îmbunătățirea stării generale de spirit, a încrederii È™i a optimismului.
- • BucuraÈ›i-vă de aer liber-cercetările sugerează că petrecerea timpului în natură poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de depresie, anxietate È™i stres, iar lumina soarelui poate ajuta prin creÈ™terea nivelului de serotonină din corp. (3)
Singurătatea poate fi combătută È™i prin adoptarea unui animal de companie care ar putea să vă facă să vă simÈ›iÈ›i mai împliniÈ›i. Există studii care sugerează că un animal de companie poate aduce multe beneficii pentru sănătatea mintală, precum scăderea singurătății. (3)
Chiar È™i simplul fapt de a vă plimba într-un loc public cu animalul de companie, vă poate creÈ™te È™ansa de a cunoasÈ™e oameni noi. (3)
În perioada în care vă simÈ›iÈ›i singur, este recomandat să faceÈ›i cât mai multe activități care să implice interacÈ›iunea umană.
Chiar dacă este mult mai confortabil livratul meselor la ușă sau filmele printr-o conexiune Wi-Fi, acestea vă pot rata È™ansa de a vă simÈ›i fericit È™i implinit. ÎncercaÈ›i astfel, o ieÈ™ire la teatru sau la o terasă. (3)
Un alt mod de a interacÈ›iona cu oamenii È™i de a vă aduce o împlinire sufletească, este de a vă implica în evenimente comunitare prin care să îi ajutaÈ›i pe ceilalÈ›i sau poate chiar să ajutaÈ›i animalele din adăposturi. (3)
Pentru a avea rezultate È™i aÈ™teptări cât mai realiste, aÈ›i putea evita următoarele lucruri, precum:
- • Nu încercaÈ›i să faceÈ›i totul dintr-o dată, stabiliÈ›i obiective mici pe care să le puteÈ›i îndeplini treptat.
- • Nu vă concentraÈ›i pe lucruri pe care nu le puteÈ›i schimba È™i asupra cărora nu aveÈ›i control.
- • ÎncercaÈ›i să nu vă comparaÈ›i cu ceilalÈ›i. De obicei, pe reÈ›elele de socializare oamenii postează doar ce este frumos, lăsând falsa impresie că viaÈ›a lor este perfectă.
- • ÎncercaÈ›i să nu vă spuneÈ›i că sunteÈ›i singuri. Dacă veÈ›i căuta un sprijin, cu siguranță îl veÈ›i găsi.
- • ÎncercaÈ›i să evitaÈ›i excesul de alcool, È›igări, droguri sau jocuri de noroc în speranÈ›a că ele vă vor uÈ™ura existenÈ›a. În final, acestea vă vor aduce numai probleme È™i mai multă anxietate. (2)
Concluzii
Singurătatea poate fi o problemă pentru mulÅ£i oameni, dar aceasta poate fi combătută dacă veÅ£i continua să căutaÅ£i sprijin ÅŸi să identificaÅ£i ce poate fi schimbat în viaÅ£a voastră. Bucuria alături de propria persoană este un lucru bun È™i poate semnifica că sunteÈ›i o persoană împlinită sufleteÈ™te. Atunci când vă simÈ›iÈ›i singur, dar aÈ›i preferat să fiÈ›i cu cineva, ar fi bine să luaÈ›i câteva măsuri care să vă ajute să depășiÈ›i aceste momente, pentru că mereu există soluÈ›ii.
2. Mă simt singur, link: https://www.nhs.uk/mental-health/feelings-symptoms-behaviours/feelings-and-symptoms/feeling-lonely/
3. Este singurătatea cronică reală?, link: https://www.healthline.com/health/mental-health/chronic-loneliness#lifestyle-tips
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sunt singur si nu am viata sociala deloc, nu am prieteni, ma simt trist si melancolic
- Noi NU suntem bolnavi. suntem un pic MÂHNIŢI că nu ne-am găsit perechea
- Ma simt singur !
- Fobie sociala si singuratate
- Mari probleme. Singur. Bolnav trist
- Cum sa îmi fac prieteni și sa scap de tristețea care o simt.