Tratamentul modern al depresiei
Autor: Bobu Ana Maria
Depresia este o tulburare de dispoziție care provoacă o stare persistentă de tristețe și pierderea interesului. Este numită tulburare depresivă majoră sau depresie clinică, afectând modul în care o persoană simte, gândește și se comportă și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Sunt afectate activitățile zilnice și apare izolarea socială ca urmare a lipsei de încredere.
Depresia poate necesita tratament pe termen lung. Majoritatea persoanelor cu depresie prezintă îmbunătățiri sub tratament, psihoterapie sau ambele variante.
Unele persoane desconsideră depresia și nu realizează că este o boală reală cu simptome reale. Partea bună este că în condițiile unui sprijin familial și suport moral potrivit, precum și tratament corespunzător, recuperarea poate fi completă. (1-10)
Cum știți că aveți depresie?
Depresia afectează persoanele în moduri diferite și poate provoca o varietate de simptome.
Acestea variază de la sentimente persistente de nefericire și lipsă de speranță, de pierdere a interesului față de lucrurile care înainte aduceau plăcere. Multe persoane cu depresie au simptome precum anxietatea.
Pot exista și simptome fizice, cum ar fi senzația de oboseală, insomnii, lipsa poftei de mâncare sau dorința de relații intime și durere. (1, 3, 4, 8)
Cauze și factori de risc
Cauza depresiei nu este pe deplin cunoscută. Uneori există un factor declanșator al depresiei: evenimente care schimbă viața, cum ar fi decesul, pierderea locului de muncă sau chiar o sarcină.
Ca și în cazul multor tulburări psihice, pot fi implicați o serie de factori, precum:
- cauze genetice
- disfuncție la nivelul sinapselor a neurotransmițătorilor
- afectarea echilibrului hormonal (în timpul sarcinii sau postpartum, tulburări tiroidiene, menopauză)
Factori de risc pentru depresie
Depresia este mai frecventă în rândul adolescenților (în general 20-30 de ani), dar poate să apară la orice vârstă, afectând 1 din 10 persoane la un moment dat în timpul vieții.
Raportat la sex, femeile sunt mai frecvent diagnosticate cu depresie.
Factorii care cresc riscul apariției sau declanșării depresiei includ:
- anumite trăsături de personalitate, precum stima de sine scăzută, autocritică sau pesimistă
- evenimente traumatice sau stresante, mediul familial necorespunzător (cum ar fi abuzul fizic sau sexual, neglijența), moartea sau pierderea unei persoane iubite, o relație dificilă sau probleme financiare
- antecedente de depresie, tulburare bipolară, alcoolism sau sinucidere
- orientări sexuale (heterosexualitate, homosexualitate) sau persoane cu afectarea dezvoltării organelor genitale și nu sunt în mod clar de sex masculin sau de sex feminin (stare de intersexualitate)
- istoric de tulburări de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de anxietate, tulburările de alimentație sau tulburarea de stres post-traumatic
- abuzul de alcool sau droguri recreaționale
- afecțiuni grave, cronice, inclusiv cancer, accident vascular cerebral, durere cronică sau boli cardiace
- anumite medicamente (antihipertensive, somnifere) (1, 4, 8)
Tratament
Multe opțiuni de tratament sunt disponibile pentru depresie, dar succesul terapiei depinde de tipul de depresie și severitatea acesteia.
Tipurile de depresie includ:
- 1. Tulburare anxioasă
- 2. Caracteristici mixte - depresie și manie simultană
- 3. Caracteristici melancolice - depresia severă
- 4. Caracteristici atipice
- 5. Elemente psihotice - depresie însoțită de iluzii sau halucinații
- 6. Catatonia - depresie care include activități motorii care implică fie mișcări necontrolate și fără scop, fie poziții fixe și inflexibile
- 7. Depresia peripartum - depresie care apare în timpul sarcinii sau la săptămâni/luni după naștere (postpartum)
- 8. Depresia sezonieră- legată de schimbarea anotimpului și expunere redusă la lumina soarelui
Medicamentele și psihoterapia sunt eficiente pentru majoritatea persoanelor cu depresie.
Tratament medicamentos
Antidepresivele sunt utilizate pentru reducerea și controlul simptomatologiei. Efectul se instalează la 2-4 săptămâni de la administrare cu efecte maxime la 12 săptămâni. Antidepresivele utilizate în mod obișnuit pentru a trata depresia sunt:
- Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI): Fluoxetina, Sertralina, Paroxetina, Citalopram, Escitalopram.
Tratamentul unui pacient depresiv este inițiat adesea prin prescrierea unui SSRI. Această clasă de antidepresive se asociază cu efecte secundare reduse. - Inhibitori ai recaptării serotonin-noradrenalinei (SNRI). Exemple de SNRI includ Duloxetină, Venlafaxină, Desvenlafaxină și Levomilnacipran.
- Bupropion, Mirtazapina, Nefazodona, Trazodona, Vortioxetina
- Antidepresive triciclice. Aceste medicamente - cum ar fi Imipramină, Nortriptilină, Amitriptilină, Doxepină, Trimipramina, Desipramină și Protriptilină pot avea efecte secundare mai severe decât cele mai noi antidepresive.
- Inhibitori de monoaminooxidază (IMAO). IMAO - cum ar fi tranylcypromine (Parnate), phenelzine (Nardil) și isocarboxazid (Marplan) - pot fi prescrise, de obicei atunci când alte medicamente au eșuat, deoarece pot avea efecte secundare grave. Selegilina, un IMAO nou care se lipește pe piele sub forma unui plasture, poate produce mai puține efecte secundare decât celelalte IMAO. Aceste medicamente nu pot fi combinate cu SSRI.
- Alte variante: combinarea a două antidepresive sau adăugarea de medicamente, cum ar fi stabilizatori ai stării de spirit sau antipsihotice; de asemenea, medicamentele care combat anxietatea și stimulatoare pot fi adăugate și utilizate pe termen scurt.
Deși medicamentele pot ameliora simptomele depresiei, de obicei nu sunt recomandate pentru utilizarea pe termen lung. Alte tratamente, inclusiv exerciții fizice și terapie, pot fi la fel de eficiente ca medicamentele, de multe ori chiar mai mult, și nu determină efecte secundare. (1, 4, 5, 6, 8, 9)
Modificări ale stilului de viață: o parte esențială a tratamentului depresiei
Modificarea stilului de viață reprezintă un instrument puternic în tratamentul depresiei. Chiar dacă este necesar alt tratament, modificarea corectă a stilului de viață poate duce la recuperare și combaterea mai rapidă a stării depresive.
- Exercițiile regulate pot fi la fel de eficiente în tratarea depresiei ca și medicația. O plimbare de 30 de minute pe zi poate face diferența. Pentru rezultate maxime, încercați timp de 30-60 de minute de activitate aerobică în cele mai multe zile.
- Suport social. Rețelele sociale puternice reduc izolarea, un factor de risc suplimentar pentru depresie. Păstrați un contact permanent cu prietenii și familia sau luați în considerare aderarea la un grup. Voluntariatul este o modalitate potrivită de a obține sprijin social.
- Alimentația. Nutriția este importantă pentru sănătatea fizică și mintală. Consumul unor mese reduse, bine echilibrate pe parcursul zilei, ajută la menținerea energiei și minimalizarea schimbărilor de dispoziție.
- Somnul are un efect puternic asupra dispoziției. Privarea de somn exacerbează iritabilitatea, starea de spirit, tristețea și oboseala. Se recomandă 7-9 ore de somn pe noapte.
- Reducerea stresului.
Psihoterapie pentru tratarea depresiei
Dacă nu există nicio cauză medicală subiacentă pentru simptomele depresiei, psihoterapia poate fi un tratament extrem de eficient.
Există multe tipuri de terapii disponibile. Trei dintre cele mai comune metode utilizate în tratamentul depresiei includ terapia comportamentală cognitivă, terapia interpersonală și terapia psihodinamică. Adesea se folosește o abordare combinată.
Unele tipuri de terapie vă învață tehnici practice privind modul în care trebuie să se adapteze gândirea negativă și să se utilizeze abilități comportamentale în combaterea depresiei.
Terapia electroconvulsivă
Terapia electroconvulsivă este utilă pentru pacienții care nu răspund la medicație sau au gânduri suicidare. Debutul acțiunii poate fi mai rapid decât cel al tratamentelor medicamentoase, cu beneficii observate în decurs de o săptămână de la începerea tratamentului. Indicațiile includ următoarele:
- eșecul terapiilor medicamentoase
- preferința pacientului
- risc ridicat de suicid
Deși progresele în terapia electroconvulsivă au îmbunătățit siguranța și tolerabilitatea acestei modalități, există anumite riscuri, cum ar fi cele asociate cu confuzia secundară și, mai rar, dificultăți de memorie pe termen scurt.
Pentru pacienții care prezintă agitație sau anxietate crescută la inițierea unui antidepresiv, opțiunile includ reducerea dozei la jumătate, adăugarea unei doze mici de benzodiazepină în timpul perioadei de ajustare inițială sau trecerea pacientului pe un tratament alternativ. (1, 2, 4, 5, 8, 9)
Terapii alternative
Plante medicinale
Dintre varietatea de terapii disponibile pe bază de plante, sunătoarea și ginkgo biloba sunt cele mai des folosite pentru tratarea depresiei.
Sunătoarele au fost folosite în scopuri medicale în alte părți ale lumii de mii de ani, în ciuda faptului că nu s-a dovedit științific că are beneficii în depresia moderată, severă.
Ginkgo biloba pare că îmbunătățește memoria și alte funcții intelectuale, deși dovezile nu sunt consecvente.
Orice supliment pe bază de plante necesită prudență și trebuie administrat numai după consultarea medicului!
Acupunctura
Acupunctura este o metoda veche chineză de vindecare care previne și vindecă anumite boli și condiții prin lipirea acelor foarte fine, solide în anumite zone ale corpului. Acupunctura stimulează capacitatea organismului de a rezista sau de a depăși boala prin corectarea dezechilibrelor. De asemenea, îi solicită organismului să producă substanțe chimice care reduc sau elimină senzațiile dureroase.
Într-un studiu clinic recent, acupunctura a fost dovedită eficientă în scăderea depresiei la 3 luni, în comparație cu îngrijirea obișnuită. Pentru persoanele care suferă atât de durere, cât și de depresie, acupunctura este mai bună decât consilierea și standardele de îngrijire în reducerea ambelor simptome.
Reflexoterapie
Reflexologii merg pe ideea că organismul uman are capacitatea de a se vindeca. Aceștia consideră că procesul de vindecare este stimulat prin aplicarea presiunii asupra anumitor puncte pe mâini și picioare.
Exerciții
Diferitele forme de exerciții fizice pot reduce stresul, depresia și cresc nivelul de energie, echilibrul, flexibilitatea și capacitatea de relaxare. În general, exercițiul fizic este o modalitate sigură și ușoară de îmbunătățire a stării, însă este necesară discuția cu medicul înainte de a începe un nou program de exerciții fizice.
Meditaţia
Meditația este uneori descrisă ca o stare de conștiență modificată. Este o formă de relaxare care, spre deosebire de somn, are caracter intențional. Meditația este practicată în mod regulat -cel puțin 10 minute în fiecare zi.
Masaj
Masajul folosește atingerea pentru a promova relaxarea în timp ce reduce tensiunea și stresul. Eliberarea serotoninei și a dopaminei și scăderea cortizolului în timpul unui masaj poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei, la diminuarea durerii și la îmbunătățirea calitătii somnului.
Yoga
Practicarea yoga presupune tehnici de respirație care conectează corpul cu mintea și aduce beneficii multiple: stare de relaxare mentală profundă, detașarea de probleme, abilitatea de a te observa pe tine însuți și de a face față cu brio stresului.
Litiu
Există 2 tipuri: carbonat de litiu și citrat de litiu și ambele sunt de obicei eficiente. Dacă nivelul de litiu din sânge crește, acesta poate deveni toxic. Prin urmare, sunt necesare teste de sânge la fiecare 3 luni pentru a verifica nivelul de litiu pe parcursul tratamentului. (1, 2, 4, 5, 7, 8, 10)
2. Depression Treatment, link: https://www.helpguide.org/articles/depression/depression-treatment.htm/
3. Ten ways to improve the treatment of depression and anxiety in adults, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3822665/
4. Clinical depression, link: https://www.nhs.uk/conditions/clinical-depression/
5. Depression, link: https://www.nami.org/Learn-More/Mental-Health-Conditions/Depression/Treatment
6. New treatments for depression, link: https://www.besthealthmag.ca/best-you/mental-health/new-treatments-for-depression/
7. How to treat Depression & Anxiety, link: https://depression.org.nz/get-better/treatments/
8. Depression, link: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mental-health/depression#diagnosing-and-treating-depression
9. Depression Treatment and Management, link: https://adaa.org/understanding-anxiety/depression-treatment-management
10. Depression: Alternative Therapies, link: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/9303-depression-alternative-therapies
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ajutati-ma, am tulburare de panica generalizata si depresie. Sunt gravida in 7 saptamani
- Trăiesc ca să nu mor?! Caut prieten de suferinta
- Psihoterapia cognitiv-comportamentala
- Ce cred psihiatrii si psihologii despre masturbare?Ajutor va rog.
- Anxietate si depresie
- Depresie instalata si parca nu-si mai revine
- Cine ma poate sfatui... prietena mea sufera de tulburare schizoafectiva
- Sindromul depresiv?
- Soția mea are depresie și mi-a spus ca vrea sa se sinucida
- Depresia endogena