Studiul enzimei care produce sindromul mirosului de pește (trimetilaminurie)

©

Autor:

Studiul enzimei care produce sindromul mirosului de pește (trimetilaminurie)
Trimetilaminuria sau sindromul mirosului de pește este o boală debilitantă, în care ficatul nu poate scinda trimetilamina. Trimetilamina reprezintă o substanță chimică urât mirositoare, produsă de enzime ale bacteriilor din intestin. Cercetătorii de la Universitatea Warwick au încercat să găsească soluții pentru a preveni apariția sindromului, studiind enzima care produce trimetilamina.
În prezent, nu există niciun tratament pentru trimetilaminurie, o patologie care determină persoanele să emane miros de pește, prin respirație, transpirație, urină și fluide vaginale.

În acest sindrom, o cale enzimatică denumită CntA/B produce TMA (trimetilamină). Mai exact, CntA/B scindează un precursor al TMA, denumit L-carnitină, care se găsește în produse lactate, peste și carne. Persoanele cu trimetilaminurie nu dețin enzima hepatică FMO3, care degradează TMA în TMAO (oxid de trimetilamină), o substanță chimică nemirositoare. Rezultatul este acumularea TMA în organism și eliminarea ei în fluidele biologice.

Într-un articol publicat în Journal of Biological Chemistry, cercetătorii au studiat proteina CntA a enzimei CntA/B. Deși CntA/B este o enzimă greu de studiat, ea poate fi stabilizată și apoi investigată, iar în acest scop, oamenii de știință au utilizat un model structural 3D de cristal. Cu ajutorul lui, ei au putut observa modul prin care proteina poate transforma TMA.

Studiul oferă informații pentru viitoare cercetări în descoperirea unui tratament împotriva enzimei producătoare deTMA. Acest lucru este esențial nu doar pentru persoanele cu trimetilaminurie, ci și pentru prevenirea accelerării aterosclerozei și apariției bolilor cardiovasculare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-11-2020 | creare: 26-11-2020 | Vizite: 2070
Bibliografie
Breakthrough in studying the enzyme that ultimately produces fish odor syndrome: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201123112453.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Relația dintre mirosul corporal și protecția împotriva bolilor
  • Cercetătorii au dezvoltat o metodă de a ținti bacteriile care provoacă mirosul neplăcut de transpirație
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum