Studiu: cât de mult suntem protejați de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2?

©

Autor:

Studiu: cât de mult suntem protejați de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2?
Tipurile de anticorpi neutralizanți dezvoltați împotriva COVID-19 în urma vaccinării cu AstraZeneca sau Pfizer sunt semnificativ reduse împotriva variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii au indicat că evadarea imună ar putea determina Omicron să înlocuiască tulpina Delta și să devină tulpina lider la nivel mondial. În acest caz, un nou vaccin adaptat special pentru tulpina Omicron trebuie conceput pentru a proteja persoanele de infecție.

Până la momentul actual, virusul SARS-CoV-2 a provocat milioane de decese la nivel global. Mai multe vaccinuri împotriva COVID-19, boala determinată de infectarea cu virusul SARS-CoV-2, au fost dezvoltate de oamenii de știință. Vaccinurile au fost concepute împotriva proteinei spike a tulpinii originale SARS-CoV-2, raportată în China în urmă cu doi ani. Vaccinurile provoacă anticorpi împotriva proteinei spike, precum și răspunsuri ale celulelor T, care protejează împotriva bolilor severe.

De la începutul pandemiei de COVID-19, virusul SARS-CoV-2 a evoluat din cauza mutațiilor din genomul viral. Variantele nou apărute SARS-CoV-2 sunt caracterizate a fi mai transmisibile și mai virulente în comparație cu tulpina originală. În plus, unele dintre variante pot evita răspunsurile imune induse prin vaccinarea COVID-19 și infecția naturală.

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a suscitat o îngrijorare mai mare în comunitatea științifică, datorită ratei mari de transmisie. Studii recente din Africa de Sud, bazate pe varianta Omicron, au indicat că această variantă poate infecta o populație în care 60-80% dintre indivizi prezintă dovezi serologice ale infecției sau vaccinării anterioare cu COVID-19. Deși studiile au subliniat că Omicron poate provoca infecții revoluționare, ele nu au indicat manifestarea unei infecții mai severe.

Oamenii de știință au dezvăluit că Omicron conține un număr mare de mutații în proteina spike, în comparație cu alte variante de îngrijorare ale virusului. În mare măsură, oamenii de știință sunt sceptici că varianta Omicron poate infecta persoanele vaccinate. Cu toate acestea, un nou studiu publicat pe serverul medRxiv a efectuat teste de neutralizare folosind un izolat Omicron obținut de la pacienți care locuiesc în Regatul Unit.

În cadrul studiului, testele de neutralizare au fost efectuate folosind probe de ser colectate de la indivizi sănătoși vaccinați care au primit două doze de vaccin Oxford-AstraZeneca sau vaccinul Pfizer-BioNTech. Probele au fost colectate la patru săptămâni după a doua doză de vaccin, care a fost administrată la 8-11 săptămâni după prima. Oamenii de știință au comparat titrurile de neutralizare față de Omicron cu titrurile de neutralizare față de un izolat timpuriu legat de Wuhan și variantele Beta și Delta. Conform constatărilor, titrurile de neutralizare au scăzut semnificativ împotriva variantei Omicron, devenind inclusiv nedetectabile, în cazul vaccinării cu Oxford-AstraZeneca.

sursa: News Medical
foto: Orpheus FX

Data actualizare: 06-08-2023 | creare: 15-12-2021 | Vizite: 761
Bibliografie
Omicron variant may strike double vaccinated, link: https://www.news-medical.net/news/20211213/Omicron-variant-may-strike-double-vaccinated.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Va fi disponibil un vaccin împotriva COVID-19 în viitorul apropiat?
  • Inteligența artificială folosită pentru a accelera cercetările privind vaccinurile și tratamentele împotriva COVID-19
  • Primul vaccin COVID-19 este sigur și determină răspuns imun rapid la specia umană
  •