Studiile prezic creșterea speranței de viață cu 5 ani până în anul 2050

©

Autor:

Studiile prezic creșterea speranței de viață cu 5 ani până în anul 2050
Studiul Global Burden of Disease (GBD) din 2021, publicat în revista The Lancet, prezice o creștere a speranței de viață la nivel global cu aproximativ 4,9 ani pentru bărbați și 4,2 ani pentru femei până în anul 2050. Această tendință este determinată în mare parte de măsuri de sănătate publică care au îmbunătățit rata de supraviețuire în fața bolilor cardiovasculare, COVID-19 și a altor boli transmisibile, materno-neonatale și nutriționale (CMNNs).
Pe măsură ce povara bolilor se mută de la CMNNs la boli netransmisibile (NCDs) - cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, boala pulmonară obstructivă cronică și diabetul - și la factorii de risc asociați NCDs, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, dieta neoptimă și fumatul, se așteaptă ca oamenii să trăiască mai mult, dar să petreacă mai mulți ani în stare de sănătate precară.

Speranța de viață sănătoasă (HALE), adică numărul mediu de ani pe care o persoană îi poate aștepta să trăiască într-o stare bună de sănătate, este de așteptat să crească de la 64,8 ani în 2022 la 67,4 ani în 2050. Studiul a analizat mortalitatea specifică cauzei, ani de viață pierduți (YLLs), ani trăiți cu dizabilitate (YLDs), ani de viață ajustați pe baza dizabilității (DALYs), speranța de viață și HALE pentru 204 țări și teritorii.

Un punct important al studiului este reducerea disparităților de speranță de viață între regiuni, cu cele mai mari creșteri așteptate în Africa sub-sahariană, ceea ce indică o convergență globală a speranței de viață.

De asemenea, studiul a elaborat scenarii alternative pentru a compara rezultatele potențiale ale sănătății dacă diferite intervenții de sănătate publică ar elimina expunerea la mai mulți factori de risc cheie până în 2050. Cel mai puternic impact asupra reducerii povarei globale a bolii (DALYs) este anticipat în scenariul „Riscuri comportamentale și metabolice îmbunătățite”, preconizând o reducere de 13,3% a povarei bolii în 2050 comparativ cu scenariul de referință.

Aceste descoperiri subliniază oportunitățile semnificative de a influența viitorul sănătății globale prin intervenții politice care vizează prevenirea și mitigarea factorilor de risc comportamentali și metabolici, evidențiind necesitatea unui progres continuu și resurse în domenii precum nutriția și vaccinarea copiilor și crearea unor medii mai sigure.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-05-2024 | creare: 17-05-2024 | Vizite: 504
Bibliografie
Global life expectancy to rise by nearly 5 years by 2050, GBD 2021 study predicts, link: https://www.news-medical.net/news/20240516/Global-life-expectancy-to-rise-by-nearly-5-years-by-2050-GBD-2021-study-predicts.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •