Stilul de viață are un rol benefic în prevenirea bolii Alzheimer și a altor tipuri de demenţe
În contextul în care frecvența apariției bolii Alzheimer și a altor tipuri de demenţe este în creștere, două studii recente aduc dovezi care sugerează că stilul de viață (dieta, somnul, exercițiile fizice) joacă un rol important în reducerea riscului de a dezvolta aceste afecțiuni.
Unul dintre studii, lansat în 2001, a avut ca scop identificarea cauzelor unor diferite boli și a inegalităților sociale și sanitare. Din 17.209 participanți la studiu, 1.694 au fost identificați cu demență Azheimer sau alt tip de demență într-un interval mediu de urmărire de 4 ani.
Concomitent, au fost evaluați mai mulți factori legați de stilul de viață: consumul de alcool, fumatul, calitatea dietei și a somnului, durata activității fizice.
Rezultatele au arătat că alegerile sănătoase au fost asociate individual cu un risc de 11-25% mai mic pentru boala Alzheimer și alte demențe.
Un scor combinat al tuturor celor 5 factori a fost asociat cu un risc cu 36% mai mic pentru cei care au respectat acest stil de viață, raportat la cei care nu îndeplineau niciun criteriu. Aceste asocieri au putut fi constatate independent de vârstă, sex, rasă, educație sau boli cronice asociate.
Pentru cel de-al doilea studiu s-au folosit date de la 14.500 de participanți în vârstă, dintre care 1.402 au fost diagnosticați cu boala Alzheimer sau alte demențe. În acest grup focusul a fost pe aportul a 4 clase majore de polifenoli: flavonoide, acizi fenolici, stilbene și lignani. Polifenolii sunt o clasa mare de compuși chimici care se găsesc în fructele de pădure, ciocolata, vin roșu, ceai și alte alimente, fiind asociați cu o serie de efecte pozitive asupra sănătății.
Deși per ansamblu nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între aportul total de polifenoli și incidența bolii Alzheimer sau a altor demențe, anumite flavonoide par a diminua riscul în cazul participanților afro-americani, dar nu și a celor albi.
De exemplu, pacienții afro-americani care consumau ceai în cantitate mai mare au avut o incidență a bolii cu 28% mai mică, în comparație cu cei la care aportul era cel mai redus. În medie, participanții de culoare albă consumau zilnic cantități de polifenoli de 2 ori mai mari decât cei afro-americani.
Deși aceste studii au fost observaționale și nu au analizat mecanismele din spatele acestor asocieri, stilul de viață sănătos poate proteja creierul prin îmbunătățirea metabolismului glucidic și a profilului lipidic, reducând în același timp inflamația și stresul psihologic.
Studiile au mai arătat și o latură a realității socio-economice, afro-americanii și persoanele cu statut socio-economic scăzut fiind afectate disproporțional de boală și subreprezentate în diverse studii.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Transformările virale de la nivelul tractului genital pot cauza probleme sănătății femeilor
- Comportamentul din copilărie poate prezice riscul de a fuma sau de consuma alcool în viața de adult
- Melatonina la șoareci: există mai mult despre acest hormon decât somnul
- Violența domestică, o problemă de actualitate: una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partenerul intim de-a lungul vieții
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni