Sportul - aliatul sănătății

©

Autor:

Sportul - aliatul sănătății
Sportul este un element esențial al unei vieți sănătoase. Nu numai că ajută la normalizarea greutăți corporale normale, dar poate avea, beneficii importante pentru sănătatea mentală și emoțională, cum ar fi:

Menținerea greutății corporale sănătoase

Sportul poate ajuta la obținerea greutății normale prin arderile calorice pe care le produce. Atunci când  faceți exerciții fizice, organismul dumneavoastră arde calorii pentru a va oferi energia necesară pentru a efectua antrenamentul. Cu cât faceți mai multă activitate fizică, cu atât veți arde mai multe calorii, ceea ce poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate sau la menținerea greutății actuale.
De asemenea, exercițiile fizice pot contribui la creșterea masei musculare, care ajută la arderea caloriilor într-un mod mai eficient. Mușchii au nevoie de mai multă energie pentru a funcționa decât țesutul gras, astfel încât, dacă aveți mai mulți mușchi, veți arde mai multe calorii chiar și atunci când sunteți în repaus.
Este cunoscut faptul că, sportul ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului, ceea ce poate ajuta la prevenirea consumului emoțional de alimente și la abordarea unei diete sănătoase pe termen lung.
Cu toate acestea, este important să rețineți că păstrarea greutății în limite normale nu se bazează doar pe activitatea fizică, ci și pe o dieta echilibrată și sănătoasă. Asadar, încercați să combinați exercitiile fizice regulate cu o alimentație sănătoasă pentru a vă atinge obiectivele privind greutatea corporală.

Prevenirea diabetului de tip 2

Practicarea regulată a sportului contribuie la normalizarea glicemiei, la îmbunătățirea sensibilității la insulină, celulele organismului fiind mai capabile să folosească orice insulină disponibilă pentru a prelua glucoza în timpul efortului fizic, dar și după acesta.
Exercitiul fizic și consumarea caloriilor în exces determină menținerea unei greutăți corporale optime, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Este important ca persoanele cu diabet să discute cu medicul lor înainte de a începe orice program de exerciții fizice. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande un program de exerciții fizice adaptat nevoilor și condiției fizice actuale. Este foarte important să monitorizați nivelul glicemiei în timpul antrenamentului fizic și să luați măsuri suplimentare, cum ar fi ajustarea dozei de insulină sau consumul de alimente, daca este necesar.

Creșterea imunității

Practicarea exercițiilor fizice întărește imunitatea în mod constant și accentuat. Astfel, obișnuința zilnică de a alerga, de a merge cu bicicleta sau de a efectua plimbări lungi pot fortifica un organism slăbit. De aceea, întodeauna imaginea unui sportiv este cea a unui om sănătos, plin de vitalitate și energie, adică a unui om care nu răceste atât de usor, iar dacă răcește, se vindecă mult mai rapid.

Îmbunătățirea flexibilității

Exercitiile fizice, cum ar fi yoga sau pilates, care implică întinderea și mișcări ample pot ajuta la recuperarea flexibilității de odinioară. De menționat că  exercițiile de încălzire, de tip stretching, sunt recomandate înainte de a începe orice tip de activitate fizică,  reducând astfel riscului de accidentări.
Gradul de flexibilitate poate varia de la o persoană la alta și este influențată de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, stilul de viață și afecțiunile medicale. Trebuie  să vă respectați limitele fizice și să  consultați medicul înainte de a începe orice program de exerciții fizice.
Exercițiile de întindere trebuie să fie practicate în mod regulat pentru a vă menține sau  îmbunătăți flexibilitatea. Asadar, încercați să includeți exerciții de stretching în rutina dumneavoastră zilnică pentru a vă bucura de beneficiile pe care le oferă pentru flexibilitate, implicit pentru  sporirea calității vieții.

Creșterea dorinței sexuale

Exercitiile fizice regulate pot avea un impact pozitiv asupra libidoului și pot contribui la o dorință sexuală mai crescută. Exercitiile fizice  ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui, la eliberarea de endorfine ceea ce duce la o mai bună funcționare a organelor genitale.
Deoarece fiecare persoană este diferită, nu există o "doza" specifică de exerciții fizice care să crească libidoul pentru toată lumea. Există mulți alți factori care pot afecta activitatea sexuală, cum ar fi stresul, oboseală, afecțiunile medicale și tratamentul medicamentos.

Creșterea forței musculare

Prin practicarea exercițiilor de rezistență se solicită musculatura care se contractă și se întinde pentru a face față efortului. Dacă de repetă aceste exerciții în mod regulat, muschii se hipertrofiază, astfel vor fi mai rezistenți la stres și la oboseala fizică.

Risc scăzut de boli psihice

O persoană sportivă care efectuează mișcări fizice în mod constant va reduce semnificativ riscul de boli psihice, si își va îmbunătăți memoria. Acest aport de oxigen suplimentar care este adus prin efort fizic creierului, va preveni o serie de patologii cerebrale și va asigura o bună funcționare a funcției cognitive.

Integrare socială

Persoanele care practică diferite tipuri de activități fizice au posibilitatea de a se întruni cu ocazia diverselor manifestări sportive la care participă, iar aceste interacțiuni sociale creeaza prilejul unei relaționări sociale sănătoase ce poate aduce un plus de confort psihologic, creșterea stimei de sine, a motivației și a respectului. Acesta este motivul pentru care se spune că sportul este un adevărat medicament pentru persoanele sigure, pesimiste sau pentru persoanele care sufera de anxietate sau depresie.

Normalizarea tranzitului intestinal

Efectuarea  antrenametului fizic, atenția focusată pe o alimentație sănătoasă, modul de viață echilibrat au drept rezultat și o normalizare a unui tranzit intestinal accelerat sau încetinit, studiile de specialitate evidențiind faptul că exercițiile fizice efectuate în mod constant accelerează funcționalitatea viscerelor, dar și a întregului organism în general.

Printre beneficii ale practicării sportului menționăm: combaterea insomniei prin vasodilatație, aport crescut de oxigen, creșterea nivelului de endorfine și serotonină, menținerea unui aspect tânar prin creșterea tonusului muscular și a elasticității pielii, conștientizarea importanței propriei sănătăți prin observarea directă a rezultatelor obținute după efectuarea exercițiilor fizice. În concluzie, men sana in corpore sano, alegeți să vă puneți sănătatea pe primul loc.

Data actualizare: 23-12-2022 | creare: 23-12-2022 | Vizite: 779
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: