Sport în timpul menstruației: recomandări revizuite

©

Autor:

Sport în timpul menstruației: recomandări revizuite
O echipă internațională de cercetători de la Universitățile McMaster, Manchester Metropolitan și Australian Catholic din Melbourne a efectuat o revizuire critică a cercetărilor legate de femei, exerciții fizice și ciclul menstrual. Rezultatele, publicate în Journal of Applied Physiology, arată că există puține dovezi care să susțină recomandările specifice privind dieta, antrenamentul sau suplimentele pentru femei în timpul ciclului menstrual.
Unul dintre constatările cheie ale revizuirii este că nivelurile hormonale variază considerabil între femei în timpul ciclurilor menstruale și chiar între ciclurile individuale ale unei femei. Cercetătorii au descoperit că practic nu există un ciclu menstrual „standard” de 28 de zile, cu ovulație constantă în ziua 14. Variabilitatea semnificativă a estrogenului și progesteronului, hormonii primari care caracterizează fazele ciclului menstrual, este evidențiată.

Mai Wageh, studentă la masterat în Departamentul de Kinesiologie la Universitatea McMaster și coautoare a articolului, subliniază că nivelurile hormonale pot varia substanțial nu numai între două femei, dar și în cadrul aceluiași ciclu menstrual al unei femei.

Revizuirea a inclus metode diverse, precum o analiză sistematică și meta-analiză, interpretare narativă și o revizuire globală anterioară. Prin examinarea rezultatelor exercițiilor fizice pe parcursul diferitelor faze ale ciclului menstrual și analizând utilizarea grăsimilor versus carbohidraților, potențialul de creștere musculară sau funcția vaselor de sânge, cercetătorii au găsit diferențe puține sau deloc.

Stuart Phillips, profesor în Departamentul de Kinesiologie la McMaster și autorul principal al revizuirii, menționează că nu există dovezi științifice care să susțină beneficiile exercițiilor în timpul ciclului menstrual.

Mai Wageh subliniază necesitatea unei abordări individualizate a antrenamentului, sugerând ca femeile să-și urmărească ciclul menstrual și simptomele în fiecare fază, ajustând planul de exerciții în consecință, deoarece nu există o abordare universal valabilă.

În următorii pași cercetătorii vor determina dacă simptomele adesea asociate cu menstruația sunt legate de ciclul menstrual sau sunt datorate altor factori de stres, precum lipsa somnului, nutriția deficitară sau problemele legate de muncă și relații.

sursa: News Medical
foto: Alysha D'Souza și Mai Wageh (Photo by Georgia Kirkos, McMaster University)

Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 395
Bibliografie
Scientists find sparse research on women and exercise at all, link: https://www.news-medical.net/news/20231205/Scientists-find-sparse-research-on-women-and-exercise-at-all.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: