Splinuta - Solidago virgaurea

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Solidago virgaurea

Denumire populara: splinuta; floare boiereasca, floare buiaca, manunchi, smeoaica, splinarita, varga de aur

Habitat: O planta de gradina obisnuita in Europa.

Recoltare: Se culege lujerul in timpul infloririi, intre iulie si octombrie, preferabil de la plante care inca nu au inflorit. Se usuca la umbra la temperaturi de sub 40°C.

Partile utilizate: Partea aeriana uscata.

Actiune: Anticataral (combate guturaiul), antiinflamator, antimicrobian, astringent, diaforetic (provoaca transpiratia), carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), diuretic.

Indicatii terapeutice: Splinuta se afla pe primul loc in ceea ce priveste catarurile respiratorii superioare, acute sau cronice. Pentru tratarea gripei poate fi combinata si cu alte remedii. Datorita proprietatilor carminative, planta are un rol in tratarea indigestiei cu flatulenta. Ca antiseptic urinar antiinflamator poate fi folosit in cistita, uretrita si altele asemanatoare. Ca gargara este folosit in laringita si faringita.

Combinatii: Pentru guturaiuri ce afecteaza sistemul respirator superior se poate combina cu iarba de silur, soc, echinacea, radacina de carmaz si indigou salbatic.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2-3 lingurite de planta uscata si se lasa la infuzat 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei pe zi.

Data actualizare: 26-01-2010 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 9977
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!