Menta - Mentha piperita

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Mentha piperita

Denumire populara: menta; borsnita, camfor, ghiazma, giugiuma, iarba neagra, iasma, izma buna, minta de chicusuri, minta moldoveneasca, minta neagra

Descriere: Planta perena de cultura cu miros aromat caracteristic, inalta de 50-120 cm, puternic ramificata chiar de la baza, tulpina in patru muchii evidente, cufrunze opuse, oval-lanceolate, flori violacee asimetrice, cu 4 lobi din care unul mai mare, grupate intr-o inflorescenta spiciforma alcatuita la randul ei din mai multe cime.

Partile utilizate: Partea aeriana.

Actiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antiinflamator, antispastic, aromatic, diaforetic (provoaca transpiratia), antiemetic (cu actiune preventiva sau curativa in greturi sau varsaturi), nervin (actioneaza sedativ asupra sistemului nervos), antimicrobian, analgezic.

Indicatii terapeutice: Menta este un carminativ excelent, avand un efect de relaxare asupra muschilor sistemului digestiv, combatand meteorismul si stimuland secretia bilei si a sucurilor gastrice. Este utilizata pentru a ameliora colicile intestinale, indigestia cu meteorism si alte afectiuni asociate. Uleiul volatil actioneaza ca un anestezic usor pentru peretii stomacului, ameliorand starile de greata si nevoia de a vomita. Ajuta si la scaderea greturilor si varsaturilor la sarcina si raul de masina. Menta poate avea un rol in tratarea afectiunilor ulceroase ale intestinelor. Este un tratament traditional pentru febra, raceala si gripa. Ca inhalant este utilizat pentru a ameliora tempotar catarul nazal. Menta poate fi de ajutor si pentru durerile de cap asociate cu indigestia. Ca nervin, scade anxietatea si tensiunea. La menstruatiile dureroase amelioreaza durerea si scade tensiunea asociata. Extern, se utilizeaza pentru a scadea inflamatia si mancarimea.

Combinatii: Intra in formula ceaiurilor antiastmatic, anticolitic, antidiareic, gastric, hepatic.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita plina de planta uscata si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de cate ori se doreste. Tinctura - 1-2 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 12-05-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 6524
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!