Spațiile verzi și albastre de lângă locuință și riscul de tulburări mentale: studiu pe 10 ani

©

Autor:

Spațiile verzi și albastre de lângă locuință și riscul de tulburări mentale: studiu pe 10 ani
Tulburările mintale comune reprezintă o problemă majoră la nivel global, contribuind la o scădere estimată de 4,9% a anilor de viață ajustați pentru dizabilitate. Deși s-a presupus că expunerea la spații verzi și albastre ar putea îmbunătăți starea de bine mintală, până acum nu existau suficiente dovezi științifice longitudinale care să susțină această ipoteză.

Spațiile verzi și albastre desemnează spații naturale în aer liber, cum ar fi parcuri, grădini, păduri, plaje, lacuri și iazuri. Accesul la astfel de spații este însă inegal, persoanele din zonele defavorizate sau comunitățile etnice minoritare având un acces mai redus comparativ cu cei din zonele mai avantajate.
Într-un studiu la scară largă și pe termen lung, implicând 2,3 milioane de persoane, recent publicat în revista Planetary Health, cercetătorii au investigat dacă expunerea crescută la spații verzi și albastre are un impact asupra sănătății mintale. Rezultatele acestui studiu longitudinal de 10 ani au arătat că o expunere mai mare la spații verzi și albastre este asociată cu o reducere a tulburărilor mintale comune, efectul fiind mai semnificativ pentru persoanele din categoriile socio-economice defavorizate.

Studiul a urmărit adulții (peste 16 ani) din Țara Galilor între anii 2008 și 2019, folosind date demografice individuale anonimizate obținute din sistemul de sănătate național (NHS). Metodologia a luat în considerare și schimbările de domiciliu ale gospodăriilor, oferind astfel o perspectivă mai dinamică asupra expunerii la spații verzi și albastre.

Rezultatele studiului

Rezultatele au arătat că atât o „verdeață ambientală” crescută, cât și accesul la spații verzi și albastre sunt asociate independent cu o probabilitate redusă de a dezvolta tulburări mintale comune în viitor. Analizele statistice stratificate au arătat că acest efect este mai puternic pentru persoanele care trăiesc în zone defavorizate. În plus, persoanele cu un istoric de tulburări mintale comune au beneficiat mai mult de pe urma expunerii la spații verzi și albastre decât cele fără un astfel de istoric.

Deși studiul a fost realizat înainte de pandemia COVID-19, rezultatele sale sunt relevante, mai ales în contextul în care accesul la spații verzi și albastre a devenit crucial în perioadele de carantină. Investițiile în îmbunătățirea „verdeții ambientale” și în accesul la spații verzi și albastre publice ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătatea mintală a adulților, indiferent de istoricul lor medical.

În plus, spațiile verzi și albastre oferă și alte beneficii colaterale, cum ar fi prevenirea inundațiilor, sechestrarea carbonului și promovarea biodiversității. Astfel, spațiile verzi și albastre pot fi considerate atât investiții în sănătatea publică, cât și în dezvoltarea socială. Studiul oferă o bază științifică solidă pe care factorii de decizie în urbanism și politici publice o pot utiliza pentru a îmbunătăți atât sănătatea mintală, cât și sustenabilitatea ecologică a comunităților.

sursa: News Medical
foto: Dmitrijs Bindemanis / Shutterstock

Data actualizare: 12-10-2023 | creare: 12-10-2023 | Vizite: 308
Bibliografie
Can living near parks and lakes boost your mental health? A 10-year study says yes, link: https://www.news-medical.net/news/20231012/Can-living-near-parks-and-lakes-boost-your-mental-health-A-10-year-study-says-yes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț
  • Calitatea vieții
  • Gândurile noastre ne influențează direct sănătatea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum