Somnul nou-născutului

©

Autor:

Somnul nou-născutului

Primele săptămâni de viață ale nou-născutului sunt de acomodare, atât pentru micuț, cât și pentru părinți.

Somnul
este unul dintre aspectele importante pe care trebuie să le aveți în vedere, iar cunoașterea și înțelegerea diferențelor dintre somnul unui nou-născut și al unui adult, precum și a particularităților unice ale somnului în prima lună de viață pot ajuta părinții să parcurgă mai ușor această etapă și să nu fie privați nici ei de odihnă.

Durata somnului la nou-născut

Nou-născuții par să doarmă aproape tot timpul, reprizele de odihnă fiind alternate cu sesiunile de alăptare. Într-adevăr, somnul este, în această perioadă, activitatea principală a creierului, iar copilul poate petrece dormind până la 18 ore cumulate pe parcursul unei zile.

Tiparele de somn și durata unei reprize de somn, respectiv totalul de ore dormite într-o zi sunt extrem de diferite de la un copil la altul. Astfel, nou-născutul poate avea somnuri cu o durată între 30 de minute și 3-4 ore, care alternează cu perioade de 1-3 ore în care sunt treji.

Factori care pot influența durata somnului la nou-născuți:

  • colicile și o stare de agitație îi împiedică pe nou-născuți să ajungă la o durată a unei reprize de somn de 3-4 ore;
  • prematurii dorm în general mai mult (un somn poate depăși 3-4 ore);
  • alăptarea versus alimentația cu formulă de lapte – se consideră în general că nou-născuții se trezesc mai des și au somnuri mai scurte pentru că laptele matern se digeră mai ușor decât formulele. (1), (3)


Conform Fundației Naționale a Somnului din S.U.A,  numărul total de ore de somn de care ar trebui să aibă parte un nou-născut sunt: (1), (2)

 

Recomandate 14-17 ore de somn cumulate în 24 de ore
Sunt considerate normale 11-13 ore de somn cumulate în 24 de ore 18-19 ore de somn cumulate în 24 de ore
Nu se recomandă Sub 11 ore de somn cumulate în 24 de ore Peste 19 ore de somn cumulate în 24 de ore

 

Particularitățile somnului la nou-născuți

La bebeluși, somnul REM este numit „somn activ”și somnul non-REM - „somn liniștit”. Acestea apar încă din viața intrauterină, la vârsta gestațională de 8 luni fiind deja bine dezvoltate.

Somnul activ (REM)

Ponderea somnului REM din durata totală a somnului nou-născutului este mult mai mare (aproximativ 50%) decât la adulți sau copiii mai mari (somnul REM are doar 30% la 3 ani și 25% la copiii mari și adulți . Acest lucru îi permite nou-născutului să se trezească ușor atunci când intervine foamea.

În timpul somnului activ, pentru că impulsurile motorii nu sunt complet blocate (acest lucru se întâmplă abia după 6 luni), bebelușul poate fi agitat, își mișcă brațele și picioarele, zâmbește, face grimase, scoate diferite sunete, respiră neregulat. Uneori, părinții pot observa că respirația se oprește timp de 5-10 secunde (este un fenomen normal, cunoscut sub denumirea de respirația periodică normală a copilăriei), după care bebelușul respiră din nou, de data aceasta mai rapid.

Somnul liniștit (non-REM)

În timpul somnului liniștit, respirația este profundă, iar nou-născutul este calm. Ocazional poate face mișcări de supt sau se pot observa spasme ale corpului.
Comparativ cu somnul non-REM al adulților, care are patru etape, somnul liniștit al nou-născutului are una singură. (4), (5)

Ciclurile de somn

La nou-născut, un ciclul de somn cuprinde următoarele stadii:

  • ațipirea - nou-născutul începe să adoarmă și este într-o stare de ușoară amețeală;
  • somnul activ (somnul REM) - nou-născutul se mișcă și poate tresări la orice zgomot; rămâne în acest stadiu aproximativ 25 de minute;
  • somnul ușor – copilul începe treptat să respire regulat, iar somnul lui devine mai puțin activ;
  • somnul liniștit (somnul non-REM).


La nou-născut, un ciclu de somn durează aproximativ 50 de minute, spre deosebire de adulți, la care durata poate fi de 90-100 minute. După încheierea unui ciclu de somn, nou-născutul trece la  următorul sau se trezește. Pe lângă ponderea mare a somnului REM, durata redusă a unui ciclu de somn este un alt motiv pentru care nou-născuții au treziri mai frecvente. (1), (5)

Ritmul circadian

Dacă somnul adulților și al copiilor mai mari este reglat de ritmul circadian („ceasul” biologic care ne menține adaptați la alternanța noapte-zi), la nou-născuți, pentru că ritmul circadian nu este complet maturizat, somnul este influențat puternic de durata dintre mese (de exemplu, copilul se va trezi atunci când apare senzația de foame).

Somnul nu are încă un tipar, nu urmează niciun program, este neregulat, iar reprizele de somn au loc oricând pe durata a 24 de ore, pentru că nou-născuții nu fac diferența între noapte și zi.

Procesul de maturizare a ritmului circadian începe din primele zile după naștere, când nemaifiind conectat la ritmul circadian la mamei, așa cum se întâmplă în viața intrauterină, copilul nu mai primește semnalele chimice de la organismul ei. Abia după 12 săptămâni cei mai mulți bebeluși prezintă semne ale producției de melatonină (hormonul somnului) care urmează un ritm noapte-zi. Până atunci, perioada de timp dintre mese (cât îi ia unui nou-născut să fie hrănit, să digere laptele și să i se facă din nou foame) rămâne principalul factor care determină durata somnurilor. (1)

Pentru a sintetiza, somnul la nou-născuți este diferit de al adulților și de al copiilor mai mari, fiindu-i specifice câteva trăsături:
-lipsa diferențierii între zi și noapte, ceea ce face ca nou-născutul să doarmă în reprize de somn variabile ca durată, care au loc deopotrivă în cursul zilei și nopții;
-somnul nu este reglat de ritmul circadian, pentru că acesta nu este încă dezvoltat complet;
-spre deosebire de copiii de alte categorii de vârstă, nou-născuții petrec o perioada mare în somnul REM, respectiv somnul activ, cum este numit la bebeluși (aproximativ 50%  din durata somnului, iar prematurii chiar 80% din somn) și treptat scade; din somnul REM se pot trezi mult mai ușor, astfel că atunci când li se face foame se pot trezi fără
-ciclul de somn al unui nou-născut începe cu somnul activ (REM) și abia după 3 luni vor intra întâi în somnul liniștit (non-REM), un model pe care îl păstrează pentru toată viața. (1), (4)

Data actualizare: 18-12-2018 | creare: 06-05-2016 | Vizite: 27545
Bibliografie
(1)Newborn sleep patterns, link: https://www.parentingscience.com/newborn-sleep.html
(2)How Much Sleep Do We Really Need?, link: https://sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need
(3)Healthy Sleep Habits, Happy Child - Marc Weissbluth
(4)Solve your child s sleep problems – Richard Ferber
(5)Stages of Newborn Sleep, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Phases-of-Sleep.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru un somn odihnitor și sănătos la copii
  • Co-sleeping – dormim în același pat cu bebelușul?
  • Siguranța copilului la somn
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum