Smartphone-urile, folosite pentru identificarea unui factor de risc frecvent pentru AVC
©
Autor: Domșa Dariana
![Smartphone-urile, folosite pentru identificarea unui factor de risc frecvent pentru AVC](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42649.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Îngustarea arterelor de la nivelul gâtului (stenoză), în special a arterei carotide, apărută pe fondul depunerii depozitelor grase, reprezintă o cauză importantă pentru accidentul vascular cerebral ischemic, apărut în urma blocării unui vas sanguin care furnizează sânge creierului. În prezent, accidentele vasculare cerebrale ischemice reprezintă mai bine de 85% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale.
O parte dintre AVC-uri apar la persoane asimptomatice (care nu prezintă simptome), ceea ce amplifică necesitatea dezvoltării unor metode eficiente de detectare în faze incipiente a persoanelor cu risc de AVC. Metodele de diagnostic existente necesită, pe lângă prezența pacientului într-o clinică dotată cu aparatură de screening, și personal specializat de imagistică medicală. În schimb, analiza videoclipurilor înregistrate pe un smartphone este mult mai ușor de efectuat și în totalitate neinvazivă.
Studiul experimental, în cadrul căruia a fost testată noua metodă de screening, a inclus peste 200 de persoane din Taiwan, majoritatea de sex masculin. Dintre participanții la studiu, 54% au avut stenoză semnificativă a arterei carotide Înregistrările video au fost efectuate cu un telefon Apple de o generație mai veche. Algoritmul utilizat pentru analiza videoclipurilor a avut o rată de acuratețe de peste 85% în detectarea stenozei în grupul participanților care aveau un diagnostic de stenoză anterior confirmat prin alte metode de analiză.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 22-08-2022 | creare: 22-08-2022 | Vizite: 388
Bibliografie
Smartphone video motion analysis detected narrowed neck arteries that may lead to stroke, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220817104018.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Chiar și o singură țigară pe zi poate duce la boli cardiovasculare
- Consecințele accidentului vascular cerebral asupra arterei carotide
- Factorii de risc pentru atacul de cord sau infarctul miocardic acut sunt diferiți la femei și bărbați
- Suplimentarea cu vitamina D poate scădea tensiunea arterială la adulții în vârstă obezi
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni