Consecințele accidentului vascular cerebral asupra arterei carotide

©

Autor:

Consecințele accidentului vascular cerebral asupra arterei carotide
O lucrare de cercetare publicată recent în revista Scientific Reports, arată că țesuturile de placă carotidă prelevate în decurs de câteva zile de la pacienți ce tocmai au suferit un accident vascular cerebral conțin ARN mesager, care poate provoca inflamații și poate degrada placa carotidă în regiuni care protejează împotriva rupturilor. Cercetarea ar putea ajuta la identificarea unei ținte pentru dezvoltarea unor medicamente, pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord.
Accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord reprezintă două dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel global. În ciuda prevalenței crescute a celor două condiții, la momentul actual există în continuare în desfășurare studii care își propun să înțeleagă cu exactitate care sunt factorii care declanșează accidentele vasculare și atacurile de cord.

O limitare a studiilor anterioare a fost aceea că cercetătorii nu au studiat placa carotidă (a cărei instabilitate ar putea declanșa accidentele vasculare dau atacurile de cord) chiar în timpul unui accident vascular, ci la intervale lungi de timp de la producerea accidentului vascular sau chiar de la pacienți decedați.

În lucrarea actuală, cercetătorii au reușit pentru prima oară secvențierea genetică a țesutului plăcii carotide colectat de la pacienți la puțin timp de la momentul în care aceștia au suferit un accident vascular cerebral. Descoperirile indică faptul că, în comparație cu placa stabilă, țesuturile colectate de la pacienți care au avut recent un accident vascular cerebral conțineau ARN mesager care poate provoca inflamații.

„Genele identificate în studiu ar putea fi folosite ca ținte pentru dezvoltarea unor medicamente sau pentru stabilirea unor diagnostice care să ajute la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord”, a spus Cooper Woods, autorul principal al studiului și profesor asociat de fiziologie și medicină la Facultatea de Medicină a Universității Tulane.

sursa: Science Daily
foto: Tulane News

Data actualizare: 18-08-2022 | creare: 18-08-2022 | Vizite: 318
Bibliografie
Study uncovers what happens inside artery plaque to trigger strokes, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220811152528.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  •