Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic

©

Autor:

Singurătatea în copilărie a fost asociată cu probabilitatea crescută de a experimenta un episod psihotic
Potrivit unui studiu recent, copiii care s-au simțit singuri pentru mai mult de șase luni înainte de vârsta de 12 ani prezintă un risc mai mare de a experimenta un episod psihotic comparativ cu cei care nu au experimentat singurătatea, riscul fiind mai pronunțat la femei decât la bărbați. Cercetătorii diferențiază între singurătate, definită ca sentimentul subiectiv de disconfort cauzat de lipsa relațiilor semnificative, și izolarea socială, definită ca lipsa obiectivă de contact sau suport social.
Psihoza include o gamă de simptome care afectează percepția realității unei persoane, inclusiv halucinații, deliruri și gândire confuză. Această condiție poate fi manifestarea altor afecțiuni mintale precum schizofrenia, tulburarea bipolară sau depresia severă. În cadrul studiului observațional, caz-control, au fost evaluați 285 de pacienți care au suferit primul episod psihotic și 261 de participanți de control, prin întrebarea despre experiența singurătății în copilărie și diferențiind aceasta de izolarea socială.

Rezultatele studiului indică faptul că singurătatea din copilărie este asociată cu o probabilitate crescută de a experimenta un episod psihotic, această asociere rămânând semnificativă chiar și după ajustarea pentru izolarea socială obiectivă. În plus, legătura dintre singurătate și psihoză este mai puternică în rândul femeilor, sugerând o predispoziție de gen la impactul negativ al singurătății. Mai mult, în rândul femeilor care au experimentat un episod psihotic, singurătatea din copilărie a fost asociată cu o probabilitate mai mică de a fi diagnosticate cu tulburări din spectrul schizofreniei, comparativ cu alte forme de psihoză.

De asemenea, studiul relevă că singurătatea din copilărie este legată de o severitate mai mare a simptomelor psihotice pozitive, a simptomelor afective și de o funcționare mai slabă. Aceste descoperiri subliniază importanța abordării singurătății și a conectivității sociale încă din copilărie ca strategii preventive în sănătatea mintală, în contextul în care singurătatea este o problemă în creștere în rândul tinerilor, accentuată de digitalizare și izolarea socială. Studiul, prezentat la Congresul European de Psihiatrie din Budapesta, evidențiază nevoia urgentă de intervenții menite să promoveze sănătatea emoțională și binele social încă din primele etape ale vieții.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-04-2024 | creare: 11-04-2024 | Vizite: 330
Bibliografie
Study shows association between childhood loneliness and first-episode psychosis, link: https://www.news-medical.net/news/20240409/Study-shows-association-between-childhood-loneliness-and-first-episode-psychosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi cercetări privind singurătatea în rândul adolescenților
  • Medicamentele antipsihotice pot să nu fie recomandate în tratarea psihozei în stadii incipiente
  • Speranță pentru pacienții care suferă de psihoză
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum